19. března 2009 • 04:00

Střelci od boha

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, VIDEO - Gólový zabiják, chladnokrevný čarostřelec, neomylný šutér. Prostě stoprocentní kanonýr. Ke komu tyto atributy v současném fotbalovém světě pasují nejlépe? Sport Magazín oslovil deset expertů a sám přidal redakční hlas. A vítězem ankety se stává...



Ne, tak jednoduše tajemství neprozradíme. Jméno krále fotbalových snajprů se dozvíte až v pátečním Sport Magazínu. Ale narozdíl od Cimrmanova Vizionáře smíme alespoň naznačovat. Tak tedy směle do toho.

Na stupně vítězů se prosadil pouze jeden muž z anglické Premier League, nicméně v Top Ten se objevili čtyři její vyslanci. Převahu nad zbytkem světa vykázala španělská Primera Division, v hodnocení námi oslovených odborníků vynikla hned pětice borců z Barcelony a Realu Madrid.



Ve zbytku „pelotonu“ za hlavním polem získal jeden bod i nejmenovaný český reprezentant.

„Desítku jsem rozdělil na skupinu sedmi a tří,“ vysvětluje generální manažer ostravského Baníku Verner Lička. „Do sedmičlenné jsem zařadil hráče, kteří schopnosti kanonýra prokazují spoustu let.

O jejich špičkových schopnostech už nikdy nikdo pochybovat nebude. Do tříčlenné jsem přidal hráče, kteří patří mezi nejlepší útočníky současnosti a je u nich předpoklad, že mezi ně ještě hodně dlouho patřit budou.“

Jaroslav Hřebík volil podle jiné metody. „Nevybíral jsem žádné kanonýry z řecké a podobných lig. Důraz jsem kladl na to, v jaké konkurenci se fotbalisté pohybují a jaké požadavky jsou na ně kladeny.

Bylo pro mě důležité, jak pracují pro tým. Nejvýše jsem pak dal ty, kdo mají výjimečné instinkty střelce, jsou při střelbě předvídaví a vysoce efektivní.“



Experti volili deset jmen a odstupňovali jejich pořadí. V zásadě se shodovali, přesto: na anketních lístcích se objevilo 29 hráčů. A hned osm různých vítězů!

Klíčové vlastnosti pro postrach fotbalových brankářů nabízí člen Klubu ligových kanonýrů Milan Luhový.

„Pro mě je důležité, jak se hráč dokáže individuálně prosadit, zda využívá maximální počet příležitostí, zda umí střílet oběma nohama, jak nachází místo ke střelbě a zda dobře spolupracuje s týmem. Třeba Nistelrooij je jen skvělý zakončovatel, takže Torres, Villa a Rooney ho v mém pořadí předběhli.“

A koho kromě zmíněných expertů vybrali do své desítky komentátor Jaromír Bosák, Antonín Panenka, Ladislav Vízek, Josef Csaplár, Jan Stejskal či slávističtí střelci Vladimír Šmicer a Aleš Besta?

Ve Sport Magazínu na téma „Góloví zabijáci“ dále najdete

» příběh nejlepšího střelce současnosti
» jak hlasovali: desítka expertů zdůvodňuje svou volbu deseti jmen
» komentář Horsta Siegla k členům elitní Top Ten a jejich statistiky
» rozhovor s Janem Kollerem: jak vypadá jeho ideální útočník?
» infografika: Góly řečí čísel
» kvíz: co víte o fotbalových střelcích?
» svět podle desetibojaře Romana Šebrleho: líbí se mu v Jižní Africe, Austrálii a Japonsku
» Auto moto: 3 exponáty ženevského autosalonu, které uvidíme v brzké době na silnicích

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud