28. května 2009 • 18:16

Disciplinárka Spartě a Boleslavi nehrozí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise fotbalového svazu dnes odmítla návrhy ředitele reprezentačního úseku Jiřího Nevrlého, který žádal zahájit disciplinární řízení s kluby FK Mladá Boleslav a Sparta Praha kvůli neúčasti jejich hráčů v kvalifikaci mistrovství Evropy do devatenácti let, kam byli povoláni.



Po jednání komise o tom informoval novináře šéf komise Alexander Károlyi, který zároveň oznámil, že se disciplinárka rozhodla zahájit řízení s druholigovou Vysočinou Jihlava a jejím hráčem Matějem Vydrou, který výběru mladíků rovněž chyběl.

Případ se bude projednávat za týden za osobní účasti hráče, zástupce klubu a trenéra reprezentace do 19 let Aleše Křečka.V případě mladoboleslavského hráče Jana Chramosty, kterého klub neuvolnil kvůli jeho chystané následné nominaci do týmu jednadvacítky, se komisi nelíbilo, jak se zachovali zástupci fotbalového svazu.

"Klub ani hráč se neprovinili, za problémy mohla špatná komunikace uvnitř svazu," vysvětlil verdikt Károlyi. Do konfliktu se totiž dostali svazoví funkcionáři - na jedné straně Nevrlý, na druhé trenér reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil, který se rozhodl hráče nominovat k utkání týmu do 21 let.

Oba dva dnes komise vyslechla."Mladá Boleslav nejdříve křičela, že v předchozím zápase Chramosta v týmu (do 19 let) není, ale po jeho brankách v první lize najednou otočila," tvrdil Nevrlý, jenž společně s Křečkem trval na tom, aby hráč dodržel nominaci, která ze svazu odešla 12. května na klubové sekretariáty.

A to navzdory tomu, že o den dříve Dovalil informoval klub, Křečka a jeho prostřednictvím i Nevrlého, že hráče chce nominovat do jednadvacítky."Vždy platilo, že vyšší kategorie má přednost, jenže oni (Křeček a Nevrlý) to nechtěli akceptovat," vysvětlil Dovalil, proč k rozporu došlo.

Klub podle svého vyjádření postupoval podle dřívějších dohod, že starší výběr má přednost, a hráč proto na sraz neodcestoval. "Všechny problémy mohly být zažehnány, pokud byste se dokázali domluvit," vyčetl Károlyi oběma činovníkům ze Strahova.

V případě sparťana Václava Kadlece argumentoval Nevrlý tím, že existovala dohoda s Letenskými o jeho startu. "Byli jsme tak domluveni s trenérem Chovancem. Jenže na srazu už bylo všechno jinak a fotbalista přijel s lékařským vysvědčením od klubového lékaře Váchala, že má zraněný stehenní sval. My jsme to akceptovali, ale argumentovali jsme tím, že může přijet do Estonska až na druhý zápas," vysvětlil Nevrlý.

Jenže Sparta hráče do Estonska neposlala a místo toho Kadlec po vyléčení hrál v sobotu ligu proti Jablonci. Podle komise ale bylo vůbec největší chybou, že hráče neprohlédl na srazu reprezentační lékař, jenž se omluvil kvůli pracovnímu vytížení.

"Pokud chceme, aby byly akceptovány všechny normy, pak se o to musíme sami postarat. A svaz všechny možnosti nevyužil," řekl Károlyi. Podle něj Nevrlý měl možnost nechat hráče vyšetřit u jiného doktora, který pracuje pro svaz, například lékaře reprezentačního áčka Petra Krejčího.

Hůře se ale bude z celého případu vyvlékat jihlavský Vydra, který byl povolán jako náhradník, ale pak na sraz nedorazil s odůvodněním, že mu propadl cestovní pas.

"V celém případě hráče Vydry je řada nesrovnalostí, a tak ho musíme prošetřit. Budeme se tím zabývat na našem příštím zasedání ve čtvrtek 4. června, kam jsme pozvali hráče, zástupce klubu Zdeňka Tulise a také reprezentačního trenéra Křečka," dodal Károlyi.

Vydra byl původně mezi náhradníky, ale po omluvence jiných hráčů ho Křeček povolal. "Klub nám potvrdil, že hráč dorazí na soustředění v Nymburce a totéž nám potvrdil i fotbalista, ale upozornil, že nemá u sebe platný cestovní pas, jenž má v Chotěboři u rodičů.

Jenže od té chvíle byl nedostupný, a když ráno náš zástupce dorazil za rodiči, ti nám vzkázali, že hráč platný pas vůbec nemá," popsal Nevrlý nepřehlednou anabázi.

Klub později oznámil, že se Vydra vzdal reprezentace a další vyjádření komise neměla k dispozici. Proto se funkcionáři rozhodli celý případ vyřešit na příštím zasedání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud