Jiří Fejgl
24. února 2010 • 10:44

Flink Belaid: Z nechtěného tuláka zachránce?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celou zimu hledal zemi – tedy klub – zaslíbený. Proměnil se ve fotbalového tuláka, kterého už doma nechtějí. Šikovný záložník Tijani Belaid, mladík s nevšedním nadáním, jenže s lenošivou náturou, chtěl kvůli nepřízni kouče Karla Jarolíma zmizet z Edenu. Nesehnal však angažmá, a proto nakonec může pomoci Slavii při jarní jízdě, již má napravit zpackaný podzim.



„Nejdřív ale musí nabrat fyzickou kondici,“ nakázal trenér Jarolím. „Uvidíme, v jakém bude stavu. Pak může dostat šanci.“

To je nečekaný veletoč.

Belaidův odchod byl během přestávky totiž na první pohled jistý. „Chci změnit působiště,“ pronesl sám hráč. „Pro Slavii jsem problémem. Chce se mě zbavit, na podzim jsem nedostával tolik prostoru, kolik bych si představoval.“

A vydal se na putování po Evropě: ve Španělsku se ucházel o angažmá v Malaze a Xerezu, ve Francii, kde ač Tunisan žije, v Le Mans, v Česku se o něj ucházeli Bohemians 1905 a především ambiciózní Mladá Boleslav.

Všude však pohořel.

„Je ve špatném sportovním stavu. Je na něm až příliš znát, že v poslední době netrénoval,“ vysvětlil boleslavský sportovní ředitel Jaromír Šeterle, proč nakonec středopolaře neangažoval, ač jeho hostování vypadalo jako hotová věc.

Snímek z doby, kdy mu to s Karolínou klapaloFoto Blesk

„To bych rychle dohnal,“ oponoval Tunisan. „Hostování je pro mě ale nevýhodné.“ O jiné alternativě se však vůbec nemluvilo…

A navíc: Ve dvou zápasech, které odehrál v boleslavském dresu při tureckém soustředění, však patřil jasně mezi nejslabší hráče na place, psalo se na webových stránkách klubu.

To byl zřejmě zásadní zádrhel při všech možnostech, jež se objevily.

Přístup a kondice jsou totiž už delší dobu Belaidovým problémem. Talentu má hromadu – jenže je flink. Jarolím ho dlouho dusil, nadával mu, poslal ho do béčka. „Není to s ním jednoduché. Musí se změnit,“ přikázal. Později nad ním definitivně zlomil hůl.

Jenže fotbalová Evropa je plná hráčů hledajících angažmá, a tak Belaid neuspěl.

A během jara se může zase ukázat v červenobílém…

Zítra čtěte: Příběh Jana Flachbarta

Snímek z doby, kdy mu to s Karolínou klapalo
Snímek z doby, kdy mu to s Karolínou klapalo

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud