Pavel Janega
1. prosince 2010 • 07:51

Ve stínu hokeje. Fotbalové Brno chřadne

Autor: Pavel Janega, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

SERIÁL - Zbrojovka přestala vyrábět zbraně na nepřátele. Brněnský fotbal se topí. A pokud urychleně neprovede razantní a rozumný řez kádrem, na jaře padne a sestoupí. Seriál iSport.cz pokračuje druhým dílem, který se věnuje klubu z druhého největšího města v republice.



Zatímco hokejová Kometa Brno válí a v extraligové tabulce jí patří třetí příčka, fotbalová Zbrojovka po celý podzim prožívá hlubokou krizi.

Je to neuvěřitelný kontrast. Dva sporty v jednom městě mezi sebou sčítají tolik rozdílů, že byste je stěží všechny vyjmenovali.

NÁZOR EXPERTA:
Martin Pulpit: "Když jsem řadil Brno mezi kandidáty sestupu už před sezonou, hodně lidí se mi smálo... V Brně totiž zaspali dobu a čas, nevěnovali se přebudování kádru. Na podzim nasbírali dvanáct porážek, to je obrovský počet. Nečeká je klidné jaro, k tomu hraje prim ve městě hokej. Ale v Brně si zavinili současnou situaci víceméně sami, stačí si vzpomenout na spoustu hráčů, které koupili v posledních letech z ciziny. A žádný se neujal. Byly to jen přestupy pro přestupy."
Seriál iSport.cz
Ústí: Kdy to (s)pustí? »

„Kometa musí být naším vzorem!“ hlásí na oficiálních stránkách klubu trenér Karel Večeřa. „Taky si sáhla na dno a my bychom měli jít podobnou cestou, tedy až na ten sestup.“

Ten je ovšem reálnou hrozbou. Brňané se plácají na patnáctém sestupovém místě. Na kontě mají jen pět výher, žádnou remízu (!) a dvanáct porážek.

„Naše výkony byly katastrofální. Je to můj nejhorší půlrok v kariéře,“ vzdychá Richard Dostálek, jeden z mála tahounů Brna.

Jediným pozitivem podzimu je snad pouze vítězství 7:0 nad Slováckem. „I to jsme ale porazili tak vysoko shodou náhod,“ vystihl pravdivý fakt Večeřa. Nic dalšího nenajdete.

Chabé výkony se odráží snad ve všem. Zejména pak v návštěvnosti. Kde jsou doby, kdy na fotbal v Brně chodily desetitisíce lidí? Teď jich napočítáte v průměru necelé tři tisíce.

Foto 

Další rozdíl oproti hokeji…

Ať už Kometa hraje s kýmkoliv, vždycky se může opřít o spousty fanoušků. O jejich chorály a elektrizující povzbuzování.

Fotbalové Brno? To bojuje i o těch posledních pár fandů. Naposledy se k němu zády otočil celý kotel, který bojkotoval poslední zápas s Baníkem.

Klubové vedení přitom snilo o evropských pohárech. Ještě v létě by za mizérii považoval „klidný střed“. Místo toho se dívají na předposlední místo. To je ukrutně studená sprcha.

„Na jaře musí být všechno jinak. Budu spokojený, když skončíme čtrnáctí. Vyšší cíle si dávat nemůžeme,“ říká Dostálek.

Jak vidno, někdy i čtrnácté místo je super.

Podzimní statistiky Brna
Střely na branku
1. Olomouc 123
10. Brno 82

Rohy
1. Plzeň 119
15. Brno 72

Nejvytíženější hráči (odehrané minuty)
Jan Trousil 1440
Martin Husár 1388
Richard Dostálek 1270

Nejlepší střelci
1. Tomáš Michálek 4
2.-4. Richard Dostálek 3
2.-4. Jan Kalabiška 3
2.-4. Marek Střeštík 3
Nejčastější výsledky
0:1 - 3x, 1:3 a 0:3 - 2x

Žluté karty
5 – Martin Husár, Marek Střeštík, 4 – Jan Trousil

Červené karty
1 – Tomáš Polách

Diváci, celkem
61 237 průměr 3602 (16. v lize)

Doma
24 439 průměr 2715 (16. v lize)

Venku
36 798 průměr 4599 (8. v lize)
Když jsem řadil Brno mezi kandidáty sestupu už před sezonou, hodně lidí se mi smálo... V Brně totiž zaspali dobu a čas, nevěnovali se přebudování kádru. Na podzim nasbírali dvanáct porážek, to je obrovský počet. Nečeká je klidné jaro, k tomu hraje prim ve městě hokej. Ale v Brně si zavinili současnou situaci víceméně sami, stačí si vzpomenout na spoustu hráčů, které koupili v posledních letech z ciziny. A žádný se neujal. Byly to jen přestupy pro přestupy.

Kouč fotbalistů Brna Karel Večeřa
Kouč fotbalistů Brna Karel Večeřa

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud