8. září 2011 • 15:38

Mrtvé hrdiny přivezou Rusové, Nečas nabídl speciál

Autor: ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední cestu tragicky zesnulých českých hokejových hrdinů zařídí Rusové. České velvyslanectví připravuje převoz ostatků Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka, kteří zahynuli při letecké nehodě leteckého speciálu u Jaroslavle. O transport se podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga postará zřejmě ruská strana, i kdy premiér Petr Nečas nabídl vládní speciál. Všem pozůstalým, kteří projeví zájem o cestu do Ruska, vydají ruské úřady bezplatně víza.



Při katastrofě, která během okamžiku připravila Rusko o jeden z nejsilnějších týmů místní ligy KHL, zahynuli čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. České velvyslanectví v Moskvě nyní dojednává technické okolnosti převozu jejich těl do České republiky. Český konzul David Nový odcestoval na místo havárie do Jaroslavle.



Termín leteckého převozu pozůstatků českých hokejistů zatím nebyl stanoven a bude záviset na dohodě s ruskou stranou, řekl ČTK mluvčí ambasády Ondřej Soukup. Velvyslanectví je připraveno pomoci pozůstalým při případné cestě do Jaroslavle, zatím se ale na ambasádu nikdo v tomto smyslu neobrátil.

Schwarzenberg uvedl, že podle signálů, které má z Ruska, by se Rusové sami rádi postarali o letecký převoz těl hokejistů. "Samozřejmě, protože se to dělo v Rusku, tuto iniciativu ruské strany vítáme," řekl.

Převoz by tedy podle něj zajistilo nikoliv české, ale ruské letadlo. Premiér Petr Nečas nicméně na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že ministerstvo obrany je připravené vyslat pro ostatky zesnulých hokejistů český vojenský speciál.

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že všichni příbuzní zemřelých, kteří kvůli tragické havárii u Jaroslavlu projeví zájem o cestu do Ruska, obdrží vstupní víza zdarma. Mluvčí ministerstva Alexandr Lukaševič novinářům řekl, že příslušný pokyn obdržela všechna ruská konzulární pracoviště. Ruská strana je připravena vydávat pozůstalým víza i po příletu na některé z ruských letišť, upřesnil Lukaševič.

Turistické vízum do Ruska stojí v České republice v závislosti na délce pobytu zhruba jeden až dva tisíce korun.

České velvyslanectví dnes v místním tisku poděkovalo ruským občanům za projevy soustrasti. K budově ambasády lidé přinášejí spousty květin a zapalují tam svíce. Česká vlajka je na velvyslanectví spuštěna na půl žerdi.

Ruský prezident skrýval slzy a vztek
Ruský prezident skrýval slzy a vztek

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud