14. září 2011 • 16:40

Proč museli zemřít hokejisté Jaroslavle? Brzda na vině nebyla

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřiačtyřicet lidských životů vyhaslo minulý týden při letecké havárii hokejového týmu z Jaroslavle. Mezi oběťmi byli i tři čeští hokejisté - Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Podle ruských médií byla na vině triviální chyba pilota, který zapomenul vypnout palubní brzdu. Analýza černých skřínek však nic takového nepotvrdila.



"Takovou verzi nic nepotvrzuje, podvozek letadla by ani takový tlak motoru proti brzdnému systému nevydržel," uvádí Interfax.

Podle spekulací bulvárního listu Moskovskij komsomolec se letoun zřítil kvůli tomu, že nedokázal nabrat dostatečnou rychlost pro start, což měla mít na svědomí zablokovaná brzda. Tuto chybu měl způsobit hlavní pilot Andrej Solomencev, který navíc kvůli nevolnosti předal vládu nad letadlem druhému pilotovi Igoru Ževelovovi.

Piloti si zablokované brzdy všimli až pozdě, když už nebylo možné tragédii zabránit. Této verzi však odborníci na letectví nevěří. "Není možné si nevšimnout zajištěného omezovače, prostě to není možné," říká zkušební pilot Sergej Knyšov.

To potvrzuje i Knyšovův kolega Alexandr Akimenkov na severu Gazeta.ru. "JAK 42 prakticky nemohl se "zataženou ruční brzdou" vzletět, sílící tah motoru směřující proti brzdám by kola od podvozku odtrhl," říká pilot.

Klíčovým bodem pro objasnění celé situace se tak může stát výpověď palubního inženýra Alexandra Sizova, který jako jediný katastrofu přežil. Jeho stav je podle lékařů uspokojivý, vypovídat by mohl již o víkendu.

Památka tragické smrti hokejistů
Památka tragické smrti hokejistů


Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud