21. září 2011 • 18:10

Technik z letadla smrti by měl vypovídat, Jak-Servis už si nezalétá

Autor: evak, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská federální agentura pro bezpečnost civilního letectví Rosaviacija ve středu  s konečnou platností odebrala licenci letecké společnosti Jak-Servis, jejíž letoun Jak-42 před dvěma týdny havaroval u Jaroslavle s hokejisty místního klubu Lokomotiv. Rozhodnutí předcházela hloubková kontrola, během niž byl zakázán start zhruba deseti strojů společnosti a zrušeny její lety do zahraničí.



Při startu z letiště Tunošna do běloruského Minsku se 7. září ze zatím neobjasněných příčin zřítil letoun Jak-42. V jeho troskách zahynulo 37 hokejistů a funkcionářů jaroslavlského Lokomotivu včetně českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, a rovněž sedm z osmi členů posádky. Neštěstí přežil jen palubní inženýr Alexandr Sizov, který se v Moskvě léčí z popálenin a zlomenin.

Podle ruského tisku čeká leteckou společnost Jak-Servis nevyhnutelný zánik. Firma fungovala jako charterový přepravce a převážnou část jejího letového parku tvořily právě letouny Jak-42. Kromě společnosti Jak-Servis Rosaviacija prověřuje ještě desítky dalších ruských aerolinií. V několika případech odhalila vážné závady na provozovaných letounech, dvěma leteckým společnostem pozastavila činnost.

Vyšetřování příčin havárie Jaku u Jaroslavle stále čeká na konkrétnější výsledek. Podle agentury RIA Novosti je nyní hlavní pozornost upřena na připravovanou počítačovou simulaci havárie a na test v reálných podmínkách, který se má zřejmě příští týden uskutečnit na letišti Žukovskij u Moskvy.

Stav Sizova se výrazně zlepšil

Stále reálnější je i výslech palubního inženýra Sizova. Agentura Interfax ve středu s odvoláním na lékaře oznámila, že pacient je při vědomí, jeho psychický stav je dobrý a ochotně odpovídá na otázky lékařů. Z nemocnice by měl být propuštěn za dva týdny, do té doby ho čekají ještě dvě operace.

Vyšetřovatelé doufají, že se od Sizova dozvědí nové informace o průběhu kritického startovacího manévru, o stavu posádky a o předletové přípravě. Termín výslechu prozatím ale nebyl sdělen.

Žena přináší květiny k portrétům zesnulých hokejistů, jejichž ostatky už byly převezeny rodinám
Žena přináší květiny k portrétům zesnulých hokejistů, jejichž ostatky už byly převezeny rodinám

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud