22. září 2011 • 21:30

Jako jediný přežil let smrti. O žádné poruše nevím, říká Sizov

Autor: ČTK, iSport.cz, bko
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Experti Mezistátního leteckého výboru (MAK) už hovořili s jediným přeživším z paluby letounu Jak-42, který se před dvěma týdny zřítil u Jaroslavle, Alexandrem Sizovem. Podle palubního inženýra, který leží v moskevské nemocnici, posádka při startu žádné technické problémy nezaznamenala.



"Palubní inženýr Alexandr Sizov poskytl první výpovědi o tom, co se odehrálo na palubě osudného letounu, který se 7. září zřítil na letišti Tunošna. Přímo v nemocničním pokoji moskevské Sklifosovského kliniky jej vyzpovídal zástupce předsedkyně MAKu Georgij Jačmenev," uvedl server LifeNews.ru.

Rozhovor prý trval okolo hodiny. "Podle Sizova žádné připomínky k fungování techniky letadla nebyly. A to platí i pro předešlý let, který absolvoval, přípravy na osudnou cestu do Minsku i samotný let, jenž skončil katastrofou," uvedla agentura Interfax k obsahu rozhovoru.

Sizova také citovala jeho manželka Světlana, podle které její muž naprosto odmítá a nemůže vystát zprávy o tom, že za nehodu může posádka.

"Vzala jsem si dovolenou, abych každý den byla se Sašou. Muž už podstoupil řadu složitých operací, ještě jich několik zbylo, ale to nejhorší je už za námi," řekla.

Kriminalisté z Vyšetřujícího výboru RF, kteří kvůli nehodě zahájili trestní stíhání, se ještě nedostavili, ačkoliv pacient se prý cítí natolik dobře, že by výslech zvládl.

Jak-42 se 7. září u Jaroslavle zřítil vzápětí po startu. Ze 45 lidí na palubě nehodu přežili jen palubní inženýr Alexandr Sizov a hokejista Alexandr Galimov, který ovšem po několika dnech v nemocnici svým zraněním podlehl. Mezi oběťmi byla i trojice českých reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

1022586:gallery:true:true

Příčina nehody zatím neznámá

Přesná příčina nehody ještě není známa. Oficiální vyšetřování, vedené ruským Mezistáním leteckým výborem (MAK), zatím dospělo jen k poznatku, že na letoun působila zatím neupřesněná "dodatečná brzdící síla", která zřejmě způsobila, že stroj nenabral potřebnou rychlost a krátce po vzletu se zřítil.

Tomu by prý podle médií nasvědčovaly i stopy brzdění pravého podvozku, které se našly na konci startovací dráhy. Ze snímků mezitím zkušební letec Magomed Tolbojev vyvodil dohad, že zatímco jeden pilot se pokoušel vzletět, druhý prý mohl brzdit.

I MAK za základní verzi považuje "nekoordinovanou činnost posádky v kritické situaci". Situaci se pokusí objasnit experti za pomoci matematického modelu a experimentu s obdobným letounem.

Kriminalisté již vyloučili, že by piloti byli pod vlivem alkoholu. Ale o zmatku v kabině svědčí i přepis rozhovoru mezi posádkou těsně před havárií, který unikl do médií a podle odborníků svědčí o nesehraném postupu pilotů.

Jediný přeživší člen posádky osudného letu hokejistů Jaroslavle Alexander Sizov při převozu do specializované kliniky v Moskvě
Jediný přeživší člen posádky osudného letu hokejistů Jaroslavle Alexander Sizov při převozu do specializované kliniky v Moskvě

Vstoupit do diskuse
11
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud