11. října 2011 • 15:28

Riskantní experiment kvůli letadlu smrti: Rozjedou se s brzdami

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

NOVÁ ANIMACE NEHODY - Kvůli vyšetřování tragédie letadla s hokejisty Jaroslavle se lehce může stát další! Ruský Mezinárodní letecký úřad (MAK) odstartoval sérii experimentálních vzletů, při kterých chce katastrofě konečně přijít na kloub. A na zkušební piloty čeká hodně drsná zkouška.



Za sebou už mají piloti na letišti Ramenskoje u Moskvy první let, kdy opakovali úkony posádky v téměř identickém JAKu-42.

Podle listu Kommersant se opět neukázalo nic, co by - kromě brždění - mohlo normálnímu vzletu zabránit.

Mačkání brzdy, ať už úmyslné, nebo neúmyslné, tak prý zůstává jediným možným vysvětlením tragédie, při které zahynulo 7. září 44 z 45 členů posádky, jejíž většinu tvořili hokejisté Jaroslavle.

Proto teď chce MAK přistoupit k riskantnímu experimentu, tzv. přerušovanému startu. Ten by měl dokázat právě hypotézu, že jeden pilot se snažil normálně vzlétnout, zatímco druhý z neznámého důvodu brzdil.

"Ještě nikdy nikdo s letadlem nic podobného nezkoušel. Stroj se bude doslova rozjíždět se zašlápnutou brzdou," napsal Kommersant o chystaném pokusu.

Podívejte se na novou animaci, jak nehoda mohla vypadat:

Riskantnost celé operace spočívá v tom, že piloti musí přesně odhadnout okamžik, kdy experiment ukončit, aby mohli oba začít brzdit. Když začnou brzdit ještě dřív, než se přední kolo odlepí od dráhy, pokus se nepočítá.

"Ale i při minimálním zdržení, když se stroj už ocitne ve vzduchu, žádná manipulace s řízením už neodvrátí katastrofu," napsal Kommersant.

Záchranáři v troskách zříceného letounu Jaroslavle
Záchranáři v troskách zříceného letounu Jaroslavle

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud