Miroslav Horák
12. října 2011 • 16:30

Démon KHL Petružálek: Místo oslav s pannou čeká na medvěda!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Ve Finsku oslavoval výhry s nafukovací pannou, v Rusku si zamiloval boršč a těší se, až potká medvěda s balalajkou, jak pije vodku. Takových jsou prý v Chabarovsku mraky. Seznamte se s Jakubem Petružálkem (26 let), nečekanou kometou KHL, která vyučuje hokej pár kilometrů od hranic s Čínou.



Před pěti lety se chystal rozjet kariéru v NHL, do kádru New York Rangers se však neprobil. Bohaté zkušenosti na farmě mu poté vynesly štaci v Carolině, ale tam si střihl jen dvě utkání, načež zakotvil v Evropě. Ta teď o budoucím útočníkovi reprezentace hodně mluví.

Kam přijde, tam rozdává úsměvy. Jakub Petružálek je od přírody pohodář, který má rád srandu, pořádnou muziku a rychlá auta. Byť si ze zámoří odnesl zklamání a nesplněné sny, nerezignoval a teď své renomé s plnou vervou navyšuje v Rusku.
Střízlík Petružálek (177 cm) ohromuje experty Kontinentální ligy. Jméno nenápadné letní posily Chabarovsku nefigurovalo v žádných předsezonních prognózách, tipujících hvězdy ligy. A najednou je to litvínovský rodák, kdo s 16 body (5+11) s přehledem vévodí produktivitě KHL.

Mezi námi – zase takový šok to není… Útočník, který za dvě minulé sezony ve finské Raumě zvládl nasbírat 37 gólů a 85 bodů, nemůže být nešika. Petružálek je navíc typem hráče, jenž si umí rychle získat srdce fanoušků. I svou kamarádskou povahou na Dálném východě boduje.

Takže když jiní zoufají nad šílenými štrekami, které borci Amuru musejí podstupovat, on se jen usměje. „Lítat se nebojím. Cesty k zápasům jsou zdlouhavé, kolikrát je po nich těžké být připravený k zápasu na sto procent, ale když máte v letadle kámoše, se kterými můžete pokecat, zvládáte to snadno,“ vypráví Petružálek, který má v týmu krajany Petra Vránu a Martina Růžičku.

Podívejte se na VIDEO, jak slavil Petrůžálek ve Finsku vítězství:

Stačilo pár týdnů pobytu na základně v Asii a šikovný útočník v Chabarovsku zdomácněl. Jakmile při on-line debatě s fanoušky serveru hotice.ru dostal otázku na nejhezčí ruské město, bez váhání vypálil: „Přece Chabarovsk! A bez nejmenších pochyb.“

V aréně Amuru už se vytvořil početný fanklub obdivovatelek českého křídla. Z jejich jádra zřejmě dorazil dotaz, zda je Petružálek svobodný. „Ženatý nejsem, na to jsem příliš mladý,“ odvětil. „A jestli mám přítelkyni?

To je soukromá věc. Další dotaz prosím,“ usmál se chlapík, který získává obdivovatele po houfech nejen hokejovým uměním, ale i estrádami po utkání.

Jakub Petružálek je litvínovský odchovanec, takhle bojoval ve žlutém dresu v roce 2003Foto Jaroslav Legner (Sport)

Třeba v Raumě vozil po ledě s parťáky nafukovací pannu, jako předák týmu organizoval „pumpování“ s obecenstvem. Pro Seveřany to byla prvotřídní show.

Když potřebují rozpumpovat Rusové, sáhnou obvykle po vodce. A to je snad jediná kratochvíle, s níž na Petružálka nechoďte. Neuspějete. „Vodku nepiju – nikdy! Zato můžu říct, že zbožňuju boršč.“

Vodka je však v Rusku velké téma, zvlášť na Dálném východě. Tam je snad i ve vzduchu cítit. A Petružálek si už vyslechl od místních mnoho příběhů, jak se chlapi scházejí k láhvi vodky společně s medvědy. A přísahají, že je to pravda pravdoucí.

„Slyšel jsem o tom hodně,“ přikývl. „Strašně rád bych viděl medvěda, jak se napájí vodkou! A chtěl bych si s ním zazpívat u balalajky,“ rozesmál se Čech, který od čtenářů dostal za úkol sám sebe charakterizovat třemi slovy.

Co řekl? „Spolehlivý, přátelský, uvědomělý.“ Borce s takovými vlastnostmi rád uvítá i kouč reprezentace Alois Hadamczik. Za necelý měsíc začne národnímu týmu nová sezona, na turnaji Karjala by Petružálek neměl chybět.

Přijede se ukázat rád. Nejen proto, že pod trenérem Hadamczikem získal bronz na šampionátu do 20 let před šesti lety. „Budu hrdě reprezentovat na každém turnaji,“ zdůraznil ruským tazatelům.

Třeba s národním mužstvem, třeba v lize pak uskuteční svůj dobrodružný plán, který se mu zrodil v hlavě ve Finsku. „Až vyhraju nějaké mistrovství, sednu na rolbu a vyrazím s ní na projížďku městem. Věřím, že se mi moje přání splní…

Petružálek ještě za působení ve finské hokejové lize
Petružálek ještě za působení ve finské hokejové lize

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud