Jakub Hlaváč
3. února 2012 • 11:07

Lev Poprad hlásí výprodej! Ale krizi odmítá a v KHL zůstane

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Test síly je ukončen. Popradský Lev má svou premiérovou sezonu v KHL pomalu za sebou a začíná řešit budoucnost. Kolosální výprodej hráčů je toho důsledkem. Slováci si slibují, že v příštím ročníku budou silnější. A zatím se zdaleka nestěhují.



Rozpustili mužstvo po celé Evropě a poslední zápasy dohrávají jen s torzem původního kádru. Když vezmete fixu a na týmové fotografii budete škrtat prodané hráče, moc čistých obličejů vám nezůstane. Jen v posledním lednovém týdnu odešlo 7 hráčů. Od konce prosince dokonce 11.

„Šance na postup do play off zůstala v teoretické rovině a o naše lídry byl velký zájem po celé Evropě, takže jsme jim chtěli dát šanci zahrát si v jiných ligách o titul,“ vysvětluje Jan Rachota, ředitel komunikace mladého klubu. „Je to pro ně i pro nás lepší, než když by měli volno na konci února,“ dodává.

Důvod rozprodeje je jasný. Když téměř vyhasla naděje na postup do play off, přišlo na řadu šetření. Minimální plat v KHL je nastavený na 7500 eur měsíčně, což není zanedbatelná částka. Proto musely pryč nejen hvězdy, ale i dělníci. Nahradili je mladíci, na které se pravidlo nevztahuje.

Neznamená to ale, že by byl Lev ve finanční křeči a existenčních potížích. „Už teď máme lépe zajištěný rozpočet na příští sezonu, než byl na tu aktuální,“ upozorňuje Rachota. Plán je takový, že osvědčené opory typu Tomáše Netíka se na podzim vrátí na Slovensko a stávající kostra se jen doplní.

Trenér Radim Rulík je se situací smířený. Na poslední duely lepí svou soupisku juniory, ale nestěžuje si. Ani náznakem. „Bereme situaci tak, jak je,“ říká o ztrátě opor.

Ty by se na podzim měly pod Tatry vrátit, ale je otázkou, kdo je povede. Radim Rulík své místo zatím jisté nemá. „Nikdo se mnou nehovořil, takže je opravdu předčasné se k tomu jakkoliv vyjadřovat. Každopádně to pro mě byl rok velkých zkušeností, takovou práci si už asi nezopakuji,“ usmívá se při vzpomínkách na budování hokejového klubu v rekordním čase.

Naopak jistotou je fakt, že minimálně jeden hokejový rok ještě Lev zůstane v Popradu. Ačkoliv moc nad oddílem získala společnost ČKD Group, stěhování do Česka zatím nehrozí. Zaprvé mu stopku staví administrativní záležitosti, zadruhé chce před přesunem do velkého města získat ještě lepší kondici. Nástup do O2 Areny by byl zatím moc velkým soustem a majitelé ho nechtějí zbytečně uspěchat.

„Aktuálně stěhování opravdu není na pořadu dne,“ ujišťuje Rachota. Českým fanouškům tedy nadále nezbývá, než cestovat za špičkovou soutěží do Tater.

Ačkoliv nováček v soutěži ostudu neudělal a nenaplnil odhady některých expertů, že se bude válet po dně tabulky, nepostup do play off je neúspěchem. Příští sezona musí být lepší. Už proto, že rozpočet zřejmě přesáhne aktuálních 12 milionů eur.


Odchody z Popradu: Kdo opustil HC Lev od konce prosince?
Brankář Tomáš Duba. Obránci Tomáš Klouček, Karel Pilař, Vladimír Mihálik. Útočníci Stanislav Balán, Peter Ölvecký, Ladislav Nagy, Juraj Mikúš, Tomáš Netík, Martin Chabada, Jaroslav Kristek.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud