Jakub Hlaváč
15. října 2012 • 13:30

Kapitán pardubických mistrů Koukal hlásí: Hlady v Rusku netrpím!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Drtí ruštinu a zvyká si na nový život. V Nižněkamsku. Hokejový útočník Petr Koukal si poprvé odskočil pořádně vydělávat mimo hranice Pardubic a zamířil rovnou do Tatarstánu. „Haprují mi víza pro manželku, ale jinak je všechno v pohodě,“ hlásil před pondělním duelem s pražským Lvem.



Bydlet byste tu asi nechtěli. Město je vystavěno podle pravítka, kolem panelových domů vedou silnice, které zahýbají jen do pravých úhlů. Místa na budování je ve zdejší rovině dost, domy na sobě nemusí být nalepené. Ale kulturní ani jiné vyžití moc nehledejte.

Vše se točí kolem chemičky, která přímo či zprostředkovaně živí všech 230 tisíc obyvatel. Bez ní by se hledala práce těžko. Dva hotely, stejný počet restaurací a jinak nic moc. To je realita Nižněkamsku.

Hokej je zde první a dost možná i poslední pořádná zábava. Nicméně Petr Koukal je tu od práce a s tou je spokojený. „Pro nás je vyblokovaný jeden celý vchod paneláku, kde vlastní klub byty. Je to za příznivou cenu, úplně v pohodě,“ popisoval své bydlení.

Město vypadá z některých pohledů trochu opuštěně.Foto Repro: Facebook HC Lev Praha

Od juniorky hrál s výjimkou krátkých hostování v Hradci Králové či Plzni pořád v Pardubicích, vybojoval tři tituly. Ale ve třiceti letech zkusil změnu. S kamarádem Janem Kolářem vyrazili na východní štaci vydělat ruské dolary a zkusit vychvalovanou KHL.

„Věděl jsem, do čeho tady jdu. Kluci z reprezentace mě na to připravili, takže byl ten přechod docela v pohodě. Změna to samozřejmě je, protože na pardubický kolorit jsem byl hodně zvyklý a tady jdou zápasy třeba častěji za sebou. Ale to je v pohodě,“ usmíval se.

Partnerka zatím v Česku čeká na víza, to samozřejmě mistra světa z roku 2010 trápí. „Ale hlady netrpím. Na báze nám vaří dobře,“ hlásil. Člověk si prý zvykne na všechno, nudu si může krátit i s parťáky Tomášem Netíkem a Slovákem Martinem Cibákem.

„Je super, že si můžeme pokecat, Cíbo to tu navíc už dobře zná a pomohl nám v začátcích se vším zařizováním. Člověk není pořád sám někde zavřený s Rusákama,“ vysvětloval Koukal. „I když kluci v kabině jsou v pohodě, to musím říct,“ pochvaloval si.

Hokejisté Lva Praha se ubytovalli v hotelu DIS.Foto Repro: Facebook HC Lev Praha

Jen plánovaná a na stratu sezony velmi dobře fungující spolupráce s Kolářem byla rychle ukončena. „Količ má rameno hodně zničené, asi mu skončila sezona,“ litoval šikovný centr. A šel si užívat do kabiny pohodu, která v ní po dobrém startu do soutěže panuje.

Je hodně důležitá, protože v případě neúspěchů může rychle padnout deprese… V Nižněkamsku určitě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud