Adam Lacek
30. prosince 2017 • 04:58

Dostal doživotní trest, nyní je zpátky! KHL omilostnila šílenou mlátičku

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obdržel stopku do konce života, v KHL už se neměl nikdy ukázat. Kazašský hokejista Damir Ryspajev dostal doživotní trest za řádění v přípravném zápase proti Kunlunu v srpnu 2016. Nyní je vše jinak! Mlátička je zpátky, 22letý obránce uspěl s posledním možným odvoláním, disciplinární komise jeho trest stáhla a Ryspajev hned podepsal s Astanou smlouvu do konce sezony.



Magor, šílenec. Kolem kazašského hokejisty Damira Ryspajeva koluje řada přívlastků, většina však negativních. V KHL má za sebou 23 zápasů, ve kterých nebodoval, ale připsal si hned 194 trestných minut. Bývalý mládežnický reprezentant má za sebou například i ostrou bitku s Jevgenijem Arťuchinem či napadení Michala Kempného.

V srpnu 2016 to ale v přípravném zápase mezi jeho Astanou a čínským Kunlunem přehnal. Co se tehdy stalo?

Už ve 3. minutě se Ryspajev po vhazování vrhl na nic netušícího Tomáše Marcinka. Slovenského obra složil jednou ranou, to mu ale nestačilo. Postupně začal objíždět další protihráče, které mlátil hlava nehlava. Než ho rozhodčí stačili uklidnit, chtěl si to rozdat s celou střídačkou soupeře.

VIDEO | Řádění Ryspajeva v přípravném utkání

Tehdejší trenér čínského týmu Vladimir Jurzinov ihned stáhl tým z ledu, zápas se nedohrál. Ryspajevovo chování následně odsoudil, žádal minimálně půlroční distanc.

O pár dní později dostal Ryspajev od KHL nejtvrdší možný trest – doživotní. Vedení soutěže se nelíbilo, že „systematicky a groteskně“ porušuje pravidla, jak znělo oficiální vyjádření. „Neustále se snažíme přilákat nové fanoušky a Ryspajevovo chování je nejen škodlivé ve sportovním kontextu, ale očerňuje také obraz celé ligy,“ vysvětloval tehdy prezident KHL Dmytrij Černyšenko.

Poslední dvě sezony nastupoval rodák z Usť-Kamenogorsku v kazašské lize za Nomad Astana, se kterým na jaře vyhrál tamní titul. Pár zápasů odehrál i ve VHL za tým z rodného města. Ani v nižších soutěžích ale příliš nezářil, v 63 zápasech vstřelil jen dvě branky. Na jaře letošního roku dokonce dostal pozvánku do MMA, kterou měl odmítnout.

V úterý přišel v případu Ryspajev zásadní zlom. Po zasedání disciplinární komise KHL byl doživotní trest zrušen. Hned na to ostrý bijec podepsal s Barysem Astana dvoucestnou smlouvu do konce sezony.

Slovenského útočníka Tomáše Marcinka poslal Damir Ryspajev k zemi jednou ranou do obličeje
Slovenského útočníka Tomáše Marcinka poslal Damir Ryspajev k zemi jednou ranou do obličeje

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud