Ondřej Kuchař
Premium
12. srpna 2018 • 04:58

Vedl bohaté kluby, teď je "jen" asistentem. Ego netrpí, říká Kalous

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trénoval elitní české kluby. Na extraligový vrchol však nedovedl Liberec, Třinec ani naposledy Spartu. Jiří Kalous se řemeslu učil od velikánů, sedm let dělal asistenta Vladimíru Růžičkovi. Před nadcházející sezonou odmítl několik svých sólo nabídek a bude pomocníkem Josefa Jandače na ruské štaci v Magnitogorsku. „Pro někoho je práce asistenta nepřijatelná. Moje ego tím ale netrpí,“ popisuje Kalous své nastavení. Prozradil také, že měl i jiné nabídky a zavzpomínal na předchozí štace.



Pokračují spolu dál. Po působení u národního týmu zůstává trenérský tandem Josef Jandač , Jiří  Kalous  pohromadě. O splnění vysokých cílů vedení se budou pokoušet v Magnitogorsku, jednom z nejbohatších klubů ruské KHL. Jandač jako hlavní kouč, Kalous jako jeho pravá ruka.

O tom, jestli svého parťáka neopustí a nepůjde si svou cestou, však nějaký čas uvažoval. „Měl jsem na stole tři nabídky z jiných klubů, dvě z Česka a jednu ze zahraničí. O Pepu byl z Ruska dlouhodobě zájem, zeptal se mě, jestli bych stál o to jít s ním. Pro mě to znělo zajímavě, úplně jasno jsem ale neměl. Nakonec jsem se rozhodl, že to vezmu. Přemlouvat mě nemusel, nabídku z Magnitogorsku beru jako možnost, která už by se nikdy nemusela opakovat,“ je si vědom Kalous.

Prestižní angažmá považuje za velkou výzvu, zároveň si je však vědom jeho náročnosti i nástrah. „Bude to zajímavé, ale taky hodně obtížné. Budeme muset naplnit ambice vedení. Člověk se toho nesmí bát a musí dělat maximum. Sám jsem zvědavý, jak to celé dopadne,“ usmívá se bývalý kouč Liberce, Třince či naposledy Sparty.

Ve Spartě neprorazil

Vedl nejbohatší české kluby, ani jeden však na úplný vrchol dostat nedokázal. S Oceláři si v prvním roce zahrál semifinále, ve druhém slezský tým dovedl k Prezidentské trofeji. Ve finále tehdy padli s Litvínovem až v sedmém zápase. Třetí sezona už tak slavná nebyla a Kalous složil funkci v polovině listopadu 2015 po výprasku od rivala z Vítkovic.

Další ročník začal jako šéf střídačky Sparty. Na ní však vydržel jen něco málo přes rok. Pražany dovedl do finále Ligy mistrů, ve čtvrtfinále extraligového play off schytal potupný debakl 0:4 od Komety. „Od toho výsledku se pak odrážela atmosféra v celém týmu, velký tlak… Výsledky nebyly, takže jsme se domluvili na ukončení. Mrzelo mě to a mrzí dodneška. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud