Ondřej Kuchař
25. července 2022 • 15:46

Jaškin zahodil NHL a bere Petrohrad. Hašek: Podpora války, mrzí mě to

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl na stole nabídky z NHL. Ty však Dmitrij Jaškin zmuchlal a hodil do koše. Nebyl s nimi spokojen. A tak přišlo očekávané. Český reprezentant, který se však narodil v ruském Omsku, si plácnul za obří gáži v KHL. Dohodl se s předním klubem ruské státní propagandy Petrohradem. S bonusy si prý může přijít na více než sto milionů rublů, v přepočtu přes 43 milionů korun.



Do Ameriky odcházel před rokem s velkými ambicemi. Od Arizony dostal tučnou smlouvu, věřil, že naváže na svá úžasná ofenzivní čísla z KHL. Ale nestalo. Za oceánem odehrál Dmitrij Jaškin na prknech NHL jen dvanáct zápasů. Získal jediný bod za asistenci. Naděje spálilo vážné zranění kolene po brutálním faulu na startu ročníku. Pak už Jaškin šanci nedostal.

Chtěl zabojovat alespoň o mistrovství světa, Coyotes však svůj původní příslib nakonec zrušilo a Čechovi plány zatrhlo. Už v té době se začalo spekulovat o tom, že je o Jaškina velký zájem v Rusku. Konkrétní nabídku poslala například Kazaň. Několik nových návrhů smluv mu na stole přistálo taky z NHL. Žádná však pravděpodobně neobsahovala tak naditou šrajtofli plnou bankovek jako ponuky z Východu.

Jaškin nakonec hlas srdce poslechl. Po Rudolfu Červeném a Liboru Šulákovi (oba Vladivostok) bude třetím českým hokejistou, který se do země válečného agresora vydal. Upsal se Petrohradu.

„Mrzí mě to moc. Práce českého občana v Ruské federaci je podporou ruského režimu, války na Ukrajině, a tedy nebezpečí pro naši zemi a její občany. Neviním však toho kluka ani jeho agenta, ale vládu a parlament ČR, že doposud nepřijal zákon, který toto zakazuje,“ komentoval Jaškinovo rozhodnutí na sociálních sítích Dominik Hašek .

Devětadvacetiletý rodák z Omsku podepsal s Petrohradem roční smlouvu. Podle ruského webu Sport-Express by si měl Jaškin přijít na 60 milionů rublů, v přepočtu 26 milionů korun. Podle Match TV si však včetně bonusů může vydělat dokonce přes 100 milionů rublů, tedy více než 43 milionů korun. Zájem o jeho služby měly prý taky Magnitogorsk, Ufa nebo Jekatěrinburg.

Petrohrad toužil po Jaškinovi tak moc, že dokonce neváhal zaplatit ranec za jeho hráčská práva, která v KHL náležela Dynamu Moskva, za které útočník dvě sezony hrál. Za výkony v sezoně 2019/20 byl jako první český hokejista vyhlášen nejužitečnějším hráčem ročníku. V další sezoně se pak stal nejlepším střelcem ligy. SKA za něj finančními problémy sužovanému Dynamu poslalo 45 milionů rublů (19 milionů korun).

„Jaškin je šťastný, že se vrací do KHL. Měl možnosti zůstat v NHL, ale v tuhle chvíli mu nevyhovovaly. V Petrohradu má dobré podmínky, šanci se ukázat, stejně jako zabojovat o Gagarinův pohár. To byla jedna z hlavních motivací,“ uvedl Jaškinův agent Gleb Čisťakov pro ruský championat.com. V klubu ho bude trénovat syn oligarchy a jednoho z nejbohatších Rusů Roman Rotenberg, který sám hokej nikdy nehrál.

Odchovanec Slavie odehrál za český národní tým jeden Světový pohár a dvě mistrovství světa. Je otázkou kdy a zda vůbec přidá další.

 

Češi v KHL

Libor Šulák (o)           Vladivostok

Rudolf Červený (ú)    Vladivostok

Dmitrij Jaškin (ú)        Petrohrad

* Michal Jordán (o)     Chabarovsk

pozn.: Jordán má platnou smlouvu, není však jasné, zda bude dál v Rusku působit

Vstoupit do diskuse
12
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud