7. července 2008 • 16:33

Bardin ocenil Jágrův přístup

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jágr přišel do Omsk kvůli sportovním cílům a nikoliv za vidinou snadno vydělaných peněz. Právě tohoto faktu si velmi cení generální manažer klubu Anatolij Bardin



Zároveň věří, že Jágr ve staronovém působišti hokejově pookřeje a opětovně tak potvrdí své postavení nejlepšími hokejisty světa.

Veřejným tajemstvím stále zůstávají především finanční podmínky celého kontraktu mezi bohatým ruským klubem a nejproduktivnějším Evropanem, který kdy hrál NHL.

"Z pohledu materiálního zabezpečení má Jágr o motivaci dobře postaráno, aby dostal slušné peníze navíc," netajil Bardin. "V čem se mně osobně ale líbil průběh všech rozhovorů, to byla Jágrova touha hrát a vyhrávat s týmem. Pro něho je v první řadě důležitá sportovní stránka věci. Šel sem hrát na vysoké úrovni hokej a ne pouze vydělávat peníze," dodal vzápětí generální manažer Avangardu, který se domnívá, že příchodů hráčů velkých jmen směrem ze Severní Ameriky do Ruska bude přibývat.

Podle Bardina se Omsk zaobíral smlouvou pro Jágra tři měsíce. Vše nakonec dopadlo k velké spokojenosti nejen samotného klubu. "Zlomem se stal telefonát gubernátora Omské oblasti Leonida Poležajeva, který s Jaromírem před týdnem osobně mluvil," připustil Bardin, který byl od té chvíle údajně takřka přesvědčen, že hokejový velikán na nabídku kývne. Právě Poležajev prý o Jágrův příchod na Sibiř velmi stál.

Přestože všechny zainteresované strany zcela důrazně vyvracely nedávné informace deníku New York Post o nabídce ruského klubu s celkovým příjmem za tři roky ve výši 35 milionů dolarů, v sobotu přinesl ruský deník Sport Express s odvoláním na hráčova evropského agenta Jaroslava Zídka podobnou informaci.

Jágr si prý může se všemi bonusy vydělat až 33,5 milionu dolarů, ale již po zdanění. "Kontrakt je sice na dva roky s jednoletou opcí, ale jde jen o formalitu. Předpokládá se, že Jarda v Omsku a Kontinentální hokejové lize odehraje tři sezony," uvedl Zídek v rozhovoru pro deník.

V řadě dalších spekulací se také objevilo, že Jágr má pobírat 10 milionů dolarů ročně, ale naposledy zazněla částka "jen" sedmi milionů. Přesnou cifru však stejně jako Zídek nechtěl podle interní dohody potvrdit ani Bardin. "Myslím, že média při těch sedmi milionech snížila částku k opravdovému minimu," naznačil přesto Bardin.

"Mohu však říci, že u Jágra jsou ve smlouvě kromě velmi solidního základu také bonusy. Když se klub dostane do finále, stane se vítězem Kontinentální ligy nebo on sám bude třeba nejlepším střelcem soutěže," vypočítal Bardin.

Kladenský odchovanec nedávno otevřel otázku případného opětovného působení v národním týmu. Tehdy řekl, že pokud bude jeho dalším působištěm Evropa, zvýší se tak šance, že bude v případě zájmu trenéra reprezentovat. V Omsku k tomu bude mít podle všeho naprostou volnost.

"Z naší strany neexistují žádné zákazy. Podle podmínek dohody bude mít během turnajů Euro Hockey Tour dokonce možnost odjet na čtyři dny do vlasti - k návštěvě rodičů," řekl Bardin. Na přetřes přišla také možnost, že by měl Jágr na ledě osobního strážce. "Mohu k tomu říct jednu věc. On se o sebe postará nejlépe sám a netřeba o něj mít starosti," uvedl Bardin.

A kdy se má Jágr k týmu podle dohody připojit? "Stejně jako brankář (John) Grahame, tedy 25. července," připomněl Bardin den společného Jágrova nástupu do Avangardu s brankářem, jež loni chytal v NHL za Carolinu.
Hlavní trenér Sergej Gersonskij pro Sport Express prohlásil, že už má v hlavě připravené složení Jágrova útoku.

"Jsem moc rád za to, že budu mít v týmu hráče, jako je Jaromír Jágr," radoval se Gersonskij. Uvědomoval si však také, že ho čeká spousta práce. "Musíme tým okolo něho postavit tak, aby mu hráči vyšli vstříc. Bude naším klíčovým útočníkem. Myslím, že optimálním útokem by mohla být trojice Jágr, Kurjanov a Čerepanov. Byli by nejnebezpečnější řadou v Kontinentální hokejové lize."

Gersonskij si dobře uvědomuje, že s herní pohodou Jágra by neměly dobré výsledky jeho tým minout. "Definitivně se rozhodneme až v průběhu letní přípravy. Pokud by si hráči úplně nesedli, zkusili bychom dát Jaromíra dohromady s dalším českým hráčem Jakubem Klepišem," nastínil své plány Gersonskij. "Nebo by přišly na řadu nějaké přestupy, ale to je až poslední možnost. Jedno je však už teď jisté. Soupeři se budou bát, až Jaromír půjde na led," věřil trenér Gersonskij.

Podle informací z Ruska se opět rychle probouzí "Jágrmánie", která ovládla město v době výluky v NHL při ročníku 2004/05, kdy působil nyní šestatřicetiletý forvard v Omsku poprvé. Lístky na všechny domácí zápasy Avangardu jsou totiž údajně již vyprodány.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud