6. října 2008 • 16:04

Pokoří Lener pražskou Slavii?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teprve v úterý začne český trenér hokejistů Linköpingu Slavomír Lener myslet naplno na premiéru v nové Lize mistrů, která čeká švédského vicemistra ve středu na ledě pražské Slavie.



Jeho tým má totiž hodně nabitý program. Ještě dnes přivítá v domácí soutěži Luleu, v úterý odletí do Prahy a ani po duelu s českým mistrem si neodpočine, protože hned zamíří do Karlstadu ke čtvrtečnímu utkání s Färjestadem.

"Na Slavii ještě nemyslím, dneska hrajeme. Musíme to brát zápas od zápasu. My teď máme tři utkání ve čtyřech dnech, nebo z jiného úhlu pět v osmi dnech. Jsme pořád na cestách," řekl Lener v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Na Ligu mistrů se kouč, který má v kádru i české reprezentanty Jaroslava Hlinku a Jana Hlaváče, těší. "Soutěž je to velice zajímavě postavená. A hrát na úvod s českým soupeřem je pro mě určitě speciální začátek."

Nové soutěži je podle něj potřeba vhodně přizpůsobit program domácích soutěží. "Máme tři zápasy v týdnu šestkrát za sebou. První pauza bude až v listopadu při Karjala Cupu, ale tam hrozí, že nám odjede třeba až deset hráčů. V pondělí (10. listopadu) máme ještě zápas a pak by hned v úterý zase jeli na reprezentační akci," doplnil Lener.

V mezinárodním klubovém klání vidí budoucnost evropského hokeje. "Možná by ale bylo lepší hrát více s týmy z jiných lig. Třeba odjet na tři zápasy do Česka, pak zase do Finska, Švýcarska...

Byl by tam velký prostor pro sponzory dostat se za hranice. Měli by si ale pospíšit, protože dál do Evropy chce také expandovat KHL," řekl Lener. Jiné by to podle něj bylo, kdyby se do hokejové LM dostaly takové peníze, jaké jsou v té fotbalové. "To by si kluby mohly dovolit při nabitém programu mít silný, třeba třicetičlenný kádr."

Linköping má základní cíl postoupit ze základní skupiny, ve které je ještě vedle Slavie Curych. Do semifinále odtud postoupí jen vítěz a dostane ke startovnému ve výši 300 tisíc a dalšímu ocenění za výhry ještě bonus 200 tisíc eur.

Celkový šampion pak bere rovný milion a poražený finalita o polovinu méně. "Za semifinále už jsou zajímavé peníze a myslím, že všechny tři kluby budou mít základní cíl tam postoupit," navázal Lener.

Finalista minulých dvou ročníků švédské Elitserien byl před startem sezony pasován na jednoho z hlavních favoritů soutěže. V přípravě totiž vyhrál uznávaný Nordic Cup.

"Začali jsme dobře, pak na nás začala trošku padat únava, ale jdeme dál," uvedl Lener. V sobotu prohrál jeho tým souboj o první místo v Gävle s Brynäs 0:2. "Musíme občas bojovat i s nepřízní rozhodčích, za stavu 0:0 nám tam neuznali gól, přestože puk už byl za brankovou čárou."

Vyrovnat se musel před sezonou ale především s odchody dvou hlavních hvězd soutěže - Tonyho Martenssona do Kazaně a Mattiase Weinhandla do Dynama Moskva. Linköping opustili i další hráči a mezi nimi i český bek Josef Melichar.

"Naštěstí se mi podařilo získat Jardu Hlinku a Honzu Hlaváče. Hrajou výborně, i když ještě potřebují čas si na švédskou soutěž zvyknout. Máme dvě kvalitní lajny, které mohou rozhodovat zápasy," doplnil Lener.

V Praze čeká třiapadesátiletého kouče zajímavý souboj už proto, že jeho tým nastoupí proti Vladimíru Růžičkovi. Ten byl Lenerovým asistentem u české reprezentace v letech 2002 až 2004.

Pod vedením Ivana Hlinky a Lenera navíc Růžička ještě jako hráč a kapitán slavil triumf na olympijských hrách v Naganu v roce 1998. "Není to tak, když někdo říká, že je jedno, kdo stojí proti vám. Stáli jsme proti sobě, i když jsem vedl Spartu. Známe se spolu dlouhá léta, jsme kamarádi," řekl Lener.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud