19. prosince 2008 • 04:00

Krize: přijde Jágr o 50 milionů?

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Smělý plán krachuje ještě dřív než se pořádně rozjel. Kontinentální hokejovou ligu táhne ke dnu tunová kotva jménem finanční krize. Majitelé klubů a vedení soutěže chtějí hráčům snížit mzdy o 30 procent.



Například Jaromír Jágr, který by si v Omsku měl podle původní smlouvy vydělat 140 milionů korun, tak zřejmě přijde o téměř 50 milionů.

Jaromír Jágr při odletu zpět do Omsku
Jaromír Jágr při odletu zpět do Omsku


Šéfové ligy hodlají hokejistům krátit platy už od ledna! „Tak to je tedy paráda. Pořád tady tvrdíme, jak máme báječnou soutěž, co je lepší než NHL a najednou už se tu snižujou mzdy,“ zlobí se útočník Spartaku Moskva Alexej Akifijev.

„Jestli to nastane, podkopeme důvěryhodnost KHL hned na začátku.“
Hráčská unie se brání! Chce, aby zaměstnavatelé smlouvy plnili tak, jak je dáno.

O krácení platů bude vyjednávat nejdřív po sezoně. „Do 30. dubna kluby na peníze hráčům nesmí sáhnout,“ říká vyjednávač hráčů a bývalá hvězda NHL Andrej Kovalenko.

„A to řekl kdo? Když někdo nepřistoupí na snížení platu stane se nezaměstnaným. Smlouvy jsou jen papír a ne zákon!“ brání se šéf KHL Šalajev.

Sponzoři týmů totiž krachují. Potíže se valí na Voskresensk, ale i milionový Magnitogorsk, kde hrají Češi Rolinek, Marek, Kudrna a Pilař. Omsk zase zrušil soustředění ve Švýcarsku. „No co, čerstvý vzduch můžeme dýchat někde po sezoně na dovolené,“ komentuje to Jaromír Jágr.

Ten na tom není zdaleka nejhůř. Miloslav Hořava z Novokuzněcku už dva měsíce neviděl výplatu.

To Kovalenko nechápe. „Jde o nehoráznost. My ligu letos dohrajeme, ale za podmínek, které jsme podepsali. Kluby přece jasně oznámily letošní rozpočty, sezona tak měla být pokrytá,“ tvrdí rázně zástupce hráčů.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout po jednání 20. prosince.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud