Zdeněk Janda
10. července 2009 • 15:53

Hudler vyvolal poprask!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dlouho žádná hokejová transakce nevyvolala takový poprask. Pětadvacetiletý útočník Jiří Hudler opustil bájný „Hockeytown“, místo Detroitu si vybral ruské Dynamo.



Reakce se různí, kdekdo si může hlavu ukroutit, jiní radikální krok schvalují. Deník Sport přináší odpovědi na klíčové otázky tohoto milionového transferu.

JAKÉ JSOU OHLASY?

Různé. Někdo si klepe na čelo, někdo ho chápe. „Těžko každému můžu vysvětlit, v jaké jsem byl situaci. Ale všechno jsem opravdu dlouho zvažoval,“ reaguje Hudler. Ať si každý dá ruku na srdce: Jak by se zachoval on, kdyby dostal takovou nabídku?

Jaroslav Holík, někdejší legendární útočník, nešetří tvrdou kritikou. „Považuju to za hloupost!“ hřímá.

Reprezentační kouč Vladimír Růžička ho naopak chápe. Nebo i další trenér Slavomír Lener. „Udělal správný krok,“ shodují se. Hudler tedy pořádně rozdělil svět nejen fanoušků, ale i expertů.

CO VLASTNĚ ROZHODLO?

Peníze. Ale také vidina daleko většího herního vytížení, měl by být klíčovým hráčem, lídrem. „Na to se nejvíc těším,“ přiznává sám Hudler. Právě fakt, že v Detroitu i přes dobré výkony nestrávil na ledě více času, ho dusil. V průměru hrál pouze 12 minut.

„Takhle mladý hráč potřebuje hrát, ne sedět! A v Red Wings nedostal takový prostor, jaký by měl dostat,“ říká Růžička.

„Myslím si, že psychicky neunesl tamní tlak,“ oponuje naopak Holík.

KOLIK SI VYDĚLÁ?

Plat oficiálně nikdo prozradit nechce, ale podle informací Sportu si za rok vydělá 4,5 milionu dolarů čistého (asi 86 milionů korun)! To je i na ruské poměry úctyhodná částka, celkově za dva roky tedy může inkasovat až 172 milionů korun. Neuvěřitelné... Tímto se tedy stává druhým nejlépe placeným českým hráčem v KHL hned po Jaromírovi Jágrovi, jenž ročně pobírá 7 milionů dolarů (asi 133 milionů korun).

„Dostal takovou nabídku, kterou prostě nemohl odmítnout,“ přiznává Ken Holland, generální manažer Detroitu. V Rusku hráči inkasují čisté peníze, navíc jim klub hradí byt i auto s řidičem.

Detroitský list Free Press spekuluje, že roční Hudlerův plat by mohl být až 5 milionů dolarů!

I tak je jasné, že si český útočník vydělá dvakrát tolik, než kolik by měl v NHL. „Tolik bychom mu dát nemohli, to by bylo nemožné,“ reaguje Holland.

KOLIK MU NABÍZEL DETROIT?

Podle listu Detroit Free Press mu vedení Red Wings předhodilo tří až pětiletou smlouvu s ročním příjmem 3 miliony dolarů. Ovšem sám útočník prohlásil, že odpovídající dlouhodobý kontrakt ve hře nebyl. Jedno je jisté: pokud by Detroit vyvinul větší snahu si hráče udržet, Hudler by neodolal ruskému vábení už takhle brzy zkraje léta.

Šéfové Red Wings asi sami dlouho nevěřili, že Hudler odejde, i když je na to sám útočník upozorňoval. Podcenili to. V minulé sezoně český útočník pobíral 1,15 milionu dolarů hrubého.

CO HO V RUSKU ČEKÁ?

Pozice klíčového hráče. Muže, jenž by měl tvořit hru. A to je přesně to, co mu v NHL chybělo. „Z tohoto hlediska se nedivím, že šel pryč,“ míní kouč Růžička.

Navíc se vrátí do oblíbené pozice v centru útoku, v Detroitu musel hrávat i na křídle. Bude rovněž nejvytěžovanějším hráčem při přesilovkách.

„Věříme, že s ním máme šanci vyhrát Gagarinův pohár,“ říká Michail Golovkov, prezident Dynama. Klub o Hudlera mocně stál už před dvěma lety, tentokrát vyvinul ještě větší úsilí, aby ho ukořistil. Věří mu více než krajanovi Petru Čajánkovi, kterého klub po sezoně propustil.

JAKÉ BUDE MÍT SPOLUHRÁČE?

V útoku klubu je značná síla, kterou tvoří především Švédové – Weinhandl, Ömark (vyhlášený šikula, penaltový kat) a Harju. Novou posilou je i mistr světa z Bernu Saprykin. Z krajanů se Hudler v mužstvu potká s obráncem Karlem Rachůnkem.

JAK SI NA RUSKOU MISI VĚŘÍ?

Hodně. Sálá z něj natěšení hlavně na to, že přijde jako hráč, na němž bude mužstvo stát. Pozná pozici, kterou v Detroitu marně vyhlížel.

„Chci rozhodovat zápasy, být hodně na puku,“ tvrdí. Sebevědomí má zdravě velké. Moc dobře ví, že těžko by mu Dynamo dalo tak honosné peníze, kdyby na něj nevsázelo. Sportovci mají rádi slovo výzva. Přesně tohle k Hudlerovi teď pasuje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud