Zdeněk Janda
13. července 2009 • 16:54

Přijde Hudler o ZOH?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza kolem odchodu Jiřího Hudlera do KHL má další díl. Rétorika zámořské strany, které se hráčův přesun do Dynama Moskva vůbec nezdá, přituhuje. Teď dokonce hrozí tím, že by mu mohla mezinárodní federace zakázat startovat na olympijském turnaji ve Vancouveru!



Už bezprostředně poté, co český útočník podepsal lukrativní dvouletý kontrakt s klubem v KHL (který by mu měl celkově podle informací Sportu vynést 172 milionů korun), se ozvala NHL.

Jiří Hudler Jiří HudlerFoto Archív Sportu

„Hudler zůstává prozatím náš! Souhlasil s tím, že půjde k arbitráži. Takže to jasně ukazuje, že chce pokračovat v zámoří,“ zní z nejslavnější ligy světa.

A během víkendu přišel další úder. Ze zámoří se ozývají hlasy, že by pětadvacetiletý hráč mohl přijít o možnost účasti na olympiádě!

S touto spekulací přišel detroitský deník Free Press. Podle jeho verze hrozí, že do té doby, než celou kauzu prošetří příslušné orgány, bude Hudlerův případný start vážně ohrožen. Tuto možnost nevyvrátil ani tiskový mluvčí IIHF.

„Nové regule v zásadě umožňují suspendovat hokejistu z mezinárodní akce,“ uvedl Szymon Szemberg.

Sám hráč nechce vývoj kolem svého odchodu zatím komentovat. „Až budu mít více informací,“ omluvil se.

Jeho agent Pavel Maršoun zůstává klidný. „Ničeho se nebojíme. Jirka neměl v NHL platnou smlouvu, takže podepsal kontrakt v Rusku. Nic jiného v tom není,“ uvedl včera Sportu.

Hudler a spol. se tedy nemíní nechat zastrašit. „A proč? Jsme v klidu. Z NHL může znít cokoliv, ale fakt je jediný: Jirka v Detroitu neměl smlouvu. Takže neznamená, že má dva platné kontrakty. Má jenom jeden,“ vysvětluje Maršoun svůj pohled.

Názor NHL je ale jiný. A stejně argumentuje i klub Red Wings.

„Protože se Hudler přihlásil k arbitráži, je to znamení, že chce zůstat u nás,“ uvedl Ken Holland, generální manažer Detroitu, pro list Macomb Daily.

A dodal další velmi zajímavou věc: „Budeme pokračovat v našich jednáním s cílem, že se nakonec dohodneme na smlouvě.“ Tím jednoznačně ukázal, že se Detroit nechce vzdát služeb talentovaného českého útočníka!

Jiří Hudler Jiří HudlerFoto Archív Sportu

Jenže Hudler nic takového nechce. Návrh smlouvy, který mu Red Wings nabízeli, odmítl. Podle detroitských zdrojů se jednalo o víceletou smlouvu s ročním příjmem tři miliony dolarů. Arbitráž ale podstoupí.

Proč? Aby nezávislý soudce rozhodl o tom, jaký by Hudlerovi náležel plat v případě, že se do NHL vrátí. Vzhledem k tomu, že byl chráněný volný hráč, tak zámořská práva na držitele Stanley Cupu z roku 2008 stále zůstávají Detroitu.

Ten by o ně přišel pouze v případě, že by nepřijal plat, který by určila arbitráž. Ta je naplánovaná na 30. července.

Je to spletitá kauza, která se ještě jistě několik týdnů potáhne. Hlavní slovo zřejmě bude mít IIHF, která už od NHL dostala podnět, aby celý odchod posoudila.

Nedá se ovšem očekávat, že by Hudlerovi nařídila, aby se vrátil do Detroitu. S tímto nejspíš nepočítají ani přímo v Red Wings, jedná se pouze o to, aby NHL demonstrovala navenek svou sílu. Její vztahy s KHL nejsou kdovíjak vřelé, Hudlerova kauza ještě přilila olej do ohně.

Proto se ještě jistě dočkáme ostrých vyjádření z obou stran. „Možná se to ještě chvíli potáhne, ale my se ničeho nebojíme. Jirka prostě bude hrát v Dynamu,“ dodává Maršoun.

V minulosti jsou známy případy úprků z obou stran. Před minulou sezonou odešel ruský drzoun Alexander Radulov do Ufy i přesto, že měl v Nashvillu platnou smlouvu. V roce 2006 zase do Pittsburghu za dramatických okolností pláchnul útočník Jevgenij Malkin. Také on byl smluvně vázaný v Magnitogorsku.

Obě kauzy vyvolaly obří poprask. Ale ani jednou to na hráče nemělo žádný dopad, dál pokračovali v nových týmech. Před sezonou se NHL i KHL domluvily, že si budou vzájemně respektovat kontrakty.

A ten Hudler v Detroitu neměl, proto odešel jinam... Ale spor se jistě ještě potáhne.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud