Pavel Bárta
21. února 2012 • 12:56

Pane jo, Montreal! Blake Geoffrion jde ve stopách slavných předků

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Canadiens získali zpátky kus vlastní historie. Minulý pátek vyměnili obrovitého obránce Hala Gilla do Nashvillu. Opačným směrem putoval v rámci trejdu i 24letý útočník Blake Geoffrion. „Pane jo, to je den! Musím opustit svůj domov v Nashvillu, ale čeká mě tým, kde to všechno začalo...MONTREAL!!!“ psal na Twitteru vnuk slavného střelce Bernieho Geoffriona a pravnuk předválečné legendy Howieho Morenze.



Rodokmen Blakea Geoffriona je mnohem úchvatnější, než jeho dosavadní výsledky. Do Nashvillu si ho vybrali ve druhém kole draftu. Ale pak dvě sezony pendloval mezi Predators a jejich záložním týmem v Milwaukee, za 42 zápasů v NHL dal šest gólů a měl pět nahrávek. I Canadiens ho po výměně poslali napřed na farmu do Hamiltonu.

Ovšem předpoklady stát se hvězdou Blake Geoffrion má přímo vynikající, tedy pokud po svých předcích aspoň něco zdědil. A sám už dřív předvedl, že určitě. Před dvěma lety získal cenu Hobeyho Bakera pro nejlepšího hráče univerzitního hokeje.

Dresy jeho dědy i pradědy visí pod střechou montrealské haly Bell Centre. Howie Morenz byl před druhou světovou válkou zřejmě nejlepším hráčem NHL. O tom, jaký bombarďák býval svého času Bernie Geoffrion, vypovídá už jeho přezdívka „Boom Boom“.

Za Canadiens hrál jednu sezonu taky Blakeův otec Dan Geoffrion, jenž působil ještě v Quebecu a hlavně Winnipegu. Teď v klubu zakotvil i nejmladší z hokejového klanu, i když jeho kořeny sahají úplně jinam.

Blake Geoffrion se narodil na Floridě a vyrůstal v Nashvillu. V této sezoně nastoupil jen ke 22 zápasům a v nich si připsal tři asistence. Jeho výměna přesto dost překvapila. I generální manažer David Poile uvedl, že se cítil velmi rozpolcený, když se měl rozhodnout, jestli poslat pryč právě Geoffriona.

„Kdyby nešlo zrovna o Montreal, o unikátní situaci kolem jeho rodiny, o historii a další věci, asi bych ho nevyměnil. Bylo to nesmírně těžké, protože na Nashville měl silné vazby. Bylo báječné mít v týmu hráče, který je přímo odtud,“ přiznal manažer Predators.

Na to, aby zdomácněl i v nejhokejovějším městě světa, má Blake Geoffrion ještě čas. V Nashvillu nedostal moc prostoru a skomíral. Nejlepší léta však má teprve před sebou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud