Pavel Bárta
21. srpna 2012 • 06:31

Stop NHL se blíží! Předák odborů vyzval hráče k přípravám na výluku

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodiny odpočítávají, vyměřený čas ubývá. Nová sezona NHL se bez nové kolektivní smlouvy nerozběhne. Stávající dohoda vyprší 15. září a liga vyhlásí výluku, pokud se do té doby majitelé nedomluví s hráčskými odbory NHLPA. I jejich výkonný ředitel Donald Fehr už připustil, že zastavení práce je možné. Tři týdny před koncem ultimáta dokonce stále pravděpodobnější.



O víkendu se měl boss NHLPA Donald Fehr telefonicky spojit se šéfem NHL Garym Bettmanem, schůzku s ním si domluvil na zítřek. Měsíc hráčským odborům trvalo, než odpověděly na první návrh vlastníků. Těžko předvídat, co se z téhle hry na trpělivost vyloupne. Může to být nový začátek, ale taky další krach.

„Pokud je vzájemná vůle smlouvu uzavřít, jestli najdeme platformu, na které dohodu postavíme, pak ještě zbývá spousta času. Podle toho, co jsme mohli sledovat při posledních jednáních v (americkém) fotbale a basketbalu a co se odehrálo v roce 2004, lze usoudit, že výluka byla při volbě strategie první možností, a nikoli až tou poslední,“ uvedl koncem minulého týdne Fehr po dalších schůzkách s hráči.

Byly by NHL a její hráčská asociace v jiné situaci, kdyby NHLPA přistoupila na výzvu ligy z prosince loňského roku a začala jednat už tehdy? Jisté je, že rokovat se začalo až po červnovém draftu a pak měsíc trvalo, než hráči odpověděli na první návrh majitelů, s nímž se ten jejich alespoň navenek rozchází málem jako noc a den.

Jak se vyvíjí platový strop hráčů v NHL
Současný systém  
Platový strop 70,2 milionu dolarů
Platová podlaha 54,2 milionu dolarů
Návrh NHL  
Platový strop 50,8 milionu dolarů
Platová podlaha 38,8 milionu dolarů
Návrh NHLPA  
Platový strop 69 milionů dolarů
Platová podlaha 53 milionů dolarů

V letmých průzkumech veřejného mínění straní dvě třetiny lidí hráčům. Před sedmi lety museli v mnohém ustoupit, NHL ztratila celou sezonu. „Doufám, že tentokrát to tak nebude, ovšem čas ukáže. Ale s Garym (Bettmanem) souhlasíme v tom, že bude mnohem lepší uzavřít dohodu do 15. září,“ dodal ještě odborový předák. Není to tak dávno, co tvrdil, že by se hrát mohlo i bez uzavřené smlouvy a ta by se doladila během probíhajícího ročníku.

Jeho víkendový výrok zachoval naději. Zároveň se však Fehr projevil jako realista a svým ovečkám doporučil, ať se připraví, že k uzamčení ligy dojít může. Dokonce připustil, že tahle pravděpodobnost každý den roste.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud