Jakub Hlaváč
3. května 2013 • 11:46

Brankář bojuje s roztroušenou sklerózou. Vítězit chce ve Stanley Cupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | Odmítá soucit. Odmítá hrdinské řeči. Chce jediné – vítězství. Nic jiného nepovažuje gólman Minnesoty Josh Harding za důležité. Neřeší, že trpí roztroušenou sklerózou. Je připraven. Se svými Wild chce potrápit Chicago, vítěze základní části. V prvním duelu série prohrál v prodloužení 1:2.



Seběhli se kolem něj, téma bylo jasné. Nemoc. Jak se člověk s roztroušenou sklerózou může postavit do hokejové branky v prvním kole Stanley Cupu. Úžasný příběh. Motivace pro davy nemocných. Jenže hlavní hrdina v něm odmítá mluvit.

„Bez komentáře.“ Brankář Josh Harding pozornost nevyhledává. Ačkoliv to je asi slabé slovo. Nesnáší ji.


Že půjde do akce, se dozvěděl pár minut před středečním duelem. Niklas Bäckström se zranil na rozbruslení, místo jedničky bylo rázem nedobrovolně uvolněno. Náhradník zvládl 35 zákroků, byl výborný. Jenže kapituloval v čase 76:35, což znamená porážku. To jediné Hardinga zajímalo.

„A je to tak správné,“ říkal kouč Mike Yeo. „Musíme to respektovat. I já se občas přistihnu, že o něm přemýšlím jinak. Ale realita je taková, že je součástí týmu. Je to hokejista. A to je i cesta, kterou si vybral jako svou léčbu,“ pokračoval.

Na podzim Harding přestával cítit pravou nohu. Před očima se mu dělaly černé skvrny. Lékaři mu diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Nemoc, která napadá centrální nervovou soustavu a je neléčitelná.
Josh Harding se v prvním zápase proti Chicagu prezentoval kvalitním výkonem
Josh Harding se v prvním zápase proti Chicagu prezentoval kvalitním výkonem

Osmadvacetiletý Kanaďan o své chorobě okamžitě informoval. Chtěl klid pro tým, žádná tajemství, spekulace. Zároveň hned zdůraznil, že nechce hledat žádné výmluvy. Že by za inkasované góly snad mohl jeho zdravotní stav.

„Vím, co je můj životní cíl. Být jedničkou Wild. A vyhrát v tomhle městě Stanley Cup,“ prohlásil tehdy v rozhovoru pro list Star-Tribune. „Nechci, aby mě lidé litovali. Aby mě považovali za někoho výjimečného,“ dodával.

V noci na sobotu půjde pravděpodobně do akce podruhé. „Je to moje práce,“ řekne vám k tomu. Bez zbytečných emocí. Tentokrát bude chtít triumf. To jediného to teď zajímá. Roztroušená skleróza musí počkat…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud