25. listopadu 2013 • 16:00

Dominátor se vrací do NHL! Na masce náhradního brankáře Dallasu

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dominik Hašek už brankářský mundúr asi nikdy nenavlékne, v NHL ale jeho odkaz přežije věky. Díky neortodoxnímu způsobu chytání, které tamní novináři překřtili na sázení ředkviček, díky dvěma dobytým Stanley Cupům, šesti získaným Vezina Trophy a dvěma Hart Trophy, a trošku i díky nové masce brankáře Dallasu Dana Ellise, na které je olympijský vítěz z Nagana vyveden.



Hokejisté Buffala blíže zisku Stanley Cupu nikdy nebyli, a vzhledem k současným výsledkům, kdy jsou nejhorším týmem NHL, ještě dlouho nebudou. V sezoně 1998/99 Sabres s fenomenálním Haškem v brance trápili ve finálové sérii Dallas, ale nakonec těžce kousali porážku 2:4 na zápasy. Poslední finále rozhodl sporným gólem Brett Hull.

Útočník Stars ve třetím prodloužení šestého zápasu dostrkal za Haškova záda sražený puk, opakované záběry ale ukázaly, že Hullova brusle v momentu dorážky přečnívala do brankoviště a gól podle tehdejších pravidel neměl platit.

VIDEO | Podívejte se na diskutabilní gól Bretta Hulla proti Haškovi

"Přišel jsem do kabiny, kde na televizi zrovna běžela opakovačka. Když jsem to uviděl, chtěl jsem se okamžitě vrátit na led a říci sudím, aby to odvolali, byl to neregulérní gól," vzpomíná ve své autobiografii Chytám svůj život Hašek. "Kluci mě ale zastavili. Nikam nechoď, vždyť už jim dali pohár, to už nevrátí."

Co je pro všechny příznivce Sabres dodnes trpkou vzpomínkou, velebí ve dva tisíce kilometrů vzdáleném Dallasu jako jeden z nejslavnějších gólů v historii klubu. Proto si ho nechal po přestupu z Caroliny vyvést na svou masku brankář Dan Ellis.

"Tímto motivem jsem chtěl vzdát poctu ikonám Dallasu, jakými byli Mike Modano, Ed Belfour, Marty Turco a Brett Hull. Díky mé masce snad vzpomínky na tyto legendy nikdy neumřou," vysvětlil pro klubový web americký gólman, který v letošní sezoně nastoupil k šesti utkáním.

Vzpomínka rozhodně v klubu Stars v současnou chvíli zůstává a jedna dokonce hodně autentická a hořká. Lavičce Dallasu totiž v současné době vévodí Lindy Ruff, muž, jenž v pamětném finále stál střídačce Buffala...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud