19. září 2014 • 16:30

Selänneho poslední výstřel: Mít jiného kouče, hrál bych ještě NHL

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby Anaheim vedl kdokoli jiný než kouč Bruce Boudreau, objevil by se Teemu Selänne znovu v přípravném kempu Ducks a prodloužil si kariéru v NHL. To je jedno z třaskavých témat, která otevírá finský velikán ve své knize „Teemu“. Vznikala deset let, v jeho rodné zemi vyšla ve čtvrtek a některé pasáže přeložené do angličtiny okamžitě vyvolaly za mořem pozdvižení.



Selänne patřil k velmi oblíbeným osobnostem i pro svoji vstřícnost a navenek milou povahu. Ale nic netrvá věčně a v částech autorizované biografie ukazuje finská hvězda taky jinou tvář.

Trefuje se do Bruce Boudreaua, který mu nedával tolik prostoru, kolik by si představoval, a kvůli němuž už nechtěl v NHL pokračovat. Selänne podrobně popisuje konflikt s koučem Anaheimu a dodává, že „by nebylo něco v pořádku, kdybychom s takovým koučem vyhráli Stanley Cup.“

„Podívejte se, Teemu patřil mezi moje oblíbené hráče. Měl jsem ho vždycky rád a vždycky jsem ho obdivoval. Nemyslím, že by mě někdo kdy zaslechl mluvit o něm špatně. A tak to zůstane,“ reagoval Boudreau, který s týmem Ducks zahájil další přípravný kemp.

Kromě kontroverzních pasáží věnovaných bývalému koučovi nebo i spoluhráči Ryanu Getzlafovi kniha odhaluje taky dosud málo známé stránky osobnosti Teemu Selänneho. Na ledě to byl hrdý bojovník, který touží po vítězství a nikomu nic nedaruje. Mimo něj věčně usměvavý sympaťák a pohodář. V zákulisí však často jednal horkokrevně. „Ale právě proto, že byl takový, proto byl tak skvělý hráč. Chtěl prostě hrát, být u všeho a strašně toužil po vítězství,“ shrnul generální manažer Bob Murray.

I Selänne s odstupem času vychladl. „Některé části vznikaly těsně po našem vyřazení v sedmém zápase play off proti Los Angeles Kings. Řekl jsem věci, které bych jindy nevyslovil,“ uvedl. A na dálku se omluvil i Boudreauovi. „Omlouvám se, jestli jsem se někoho dotkl, to nebyl můj záměr. Bruce je fajn chlap, jen jsme prostě měli rozdílné názory na moji roli v Ducks,“ prohlásil.

Je otázka, jestli si dopad svých slov dokázal předem uvědomit. Každopádně prodeji knih pomáhají i třenice, jakou vyvolaly Selänneho zmínky o sporech s trenérem Anaheimu. V Severní Americe už se prý nemůžou dočkat, až životopis vyjde v anglickém překladu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud