Martin Tomaides
2. února 2015 • 17:09

Zubař z NHL popisuje svou práci: Čelist na kost i vysypaný chrup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér, masér, kustod a mnoho dalších. V každém týmu z hokejové NHL je obsáhlá škála povolání a mezi ty, se kterými se hráči setkávají rozhodně neradi, patří například zubař. Jaké to vlastně je být dentistou ve sportu, jehož hráči mají mezeru mezi předními zuby téměř jako kolorit? To prozradil Kenneth Ochi, který se stará o chrupy hráčů Los Angeles Kings.



Kenneth Ochi má svojí vlastní ordinaci v Kalifornii a není to tak dávno, co se jeho pacientem stal jeden z trenérů Kings. Pro zkušeného lékaře nic moc zajímavého, hokej totiž není zrovna sport, který by sledoval. Kouč mužstva mu přesto navrhl, aby se stal týmovým zubařem. Ochi byl na vážkách. Chce se mu strávit 41 utkání základní části v hledišti a sledovat sport, který ho nebere?

Nakonec přijal. A jeho praxe se rychle začala rozšiřovat. Relativní klid lékařského křesla vyměnily vyražené zuby, rozseknuté dásně a zničené čelisti. V nejrychlejší kolektivní hře světa jsou to tuctové šrámy.

Ryan Callahan už je hráčem Tampy Bay.Foto AP Photo

Hned v prvním zápase sezony 2013/14 si Ochi zažil něco, co doposavad neznal. Na led Kings přijeli hokejisté New York Rangers a jejich tehdejší kapitán Ryan Callahan byl prvním pacientem. "Chtěl jsem narazit Kopitara, jenže ten se těsně před mnou otočil a vrazil mi hokejku přímo do pusy. Nebyl to příjemný pocit," vzpomínal americký útočník.

Rozsah zranění byl široký. Callahan přišel o celý kus dásně, z brady a horního rtu krvácel. Další kroky vedly k lékaři a dříve než vyděšený dentistův obličej viděl lídr Rangers svůj odraz v zrcadle. Věděl, že to není dobré.

Ochi nejdříve dáseň pomocí injekcí umrtvil, pak se rozhodl prozkoumat škody. Šrám v hokejistově rtu byl netradičně velký. Přes devět centimetrů. Lékař si pamatuje, že se skrz něj dal prostrčit prst. Větším problémem byla odkrytá dáseň. Ochi viděl přímo na bílou kost. Pak ale přišlo něco, co sám lékař během své praxe ještě nezažil.

Už pohled na otevřenou čelist rozkmital mráz běhající po Ochiho zádech. Ale to nebylo všechno, Callahan měl na kosti černý flek. "Absolutně jsem netušil, co to je. Myslel jsem, že bude potřeba operace. Sám hráč mi tvrdil, že s touto částí těla nikdy nic neměl," vykládal lékař, kterého prý hokejista neustále popoháněl. Chtěl totiž sešít a rychle zpátky na led.

Nakonec všechno rozsekl až klubový lékař, muž v hokejových zraněních více zběhlý. Byl to kus čepele. A krátce na to začala netradiční léčebná procedura. Ochi vzal jednu ze svých lékařských propriet a začal škrábat kus hokejky z Callahanovy čelisti. Celý proces trval zhruba 15 minut! "Něco takového jen tak nevidíte," vzpomínal pro Bleacher Report zubař.

To všechno si dobře pamatuje i hokejista, seškrábávání hokejky z čelisti sám nazval nejméně příjemnou částí. Po chvíli lékařská práce skončila, ret spravilo dvacet stehů a útočník Rangers mohl znovu naskočit do třetí třetiny. Takhle tedy Ochi odstartoval svou kariéru v hokejovém průmyslu. A hlavní poznatek z prvního dne v nové práci? "Je opravdu neuvěřitelné, jak odolní hokejisté jsou."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud