Pavel Bárta
20. července 2015 • 12:08

Zacha podražil o 2,5 milionu, útočník New Jersey stále nemá smlouvu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asi někde udělali chybu. Šestý hráč letošního draftu NHL Pavel Zacha zatím neuzavřel nováčkovskou smlouvu s New Jersey. Klub podle generálního manažera Raye Shera o českého útočníka hodně stojí, první lhůtu 15. července však promeškal. Kontrakt může uzavřít až do poloviny srpna. Zachův podpis však už bude stát Devils o 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun) víc.



Za hráče, kteří mají platné smlouvy s evropskými kluby a kontrakty v NHL podepsali do červencového termínu, uhradí zámořské celky podle mezinárodních úmluv na odstupném 240 tisíc dolarů (6 milionů korun). Boston si takhle po nováčkovském kempu zavázal obránce Jakuba Zbořila, jehož bral jako 13. v prvním kole. Podepsali i další, Pavel Zacha však na smlouvu stále čeká.

Nejvýš draftovaný Čech má bránu do NHL pořád otevřenou. Nicméně prošvihnutí první uzávěrky vyvolává otázky, jaké mají v New Jersey záměry, případně zda nedošlo k pochybení. Zacha působil v minulé sezoně v Sarnii a hrál kanadskou juniorku. Devils tak mohli žít v domnění, že v Evropě už není smluvně vázán. Proto s dohodou nespěchali a šestku draftu dosud nepodepsali.

„Žádný kontrakt neexistuje, žádný strach,“ citoval Tom Gulitti na northjersey.com Zachova zástupce Patrika Štefana minulý týden, když vypršela první podpisová uzávěrka pro hráče z Evropy. Český mladík uvedl, že si není jistý, neboť v době, kdy se domlouval s Libercem, měl jiného agenta. „Má s námi smlouvu do konce sezony 2015/16. Na rok jsme ji přerušili a uvolnili ho do CHL,“ potvrdil Sportu kouč a sportovní ředitel severočeského klubu Filip Pešán.

Za Liberec hrál Zacha naposledy v sezoně 2013-14. Pak byl zapůjčen na roční hostování do kanadské juniorky, dohoda s českým klubem však platí dál. V případě podpisu do 15.července by se mezi Sarnii a Liberec rozdělilo celkem 240 tisíc dolarů. Takhle budou muset Devils přihodit ještě sto tisíc za transfer, o který by Zacha musel zažádat znovu, pokud chce v zámoří pokračovat.

„Vysvětluji si to tak, že těch sto tisíc dolarů se platí za to, že s hráčem po uplynutí prvního termínu v jeho stávajícím klubu třeba počítají, ale on nakonec přece jen zůstane venku. Pavel Zacha dál ‚patří‘ Liberci, ale my nemáme zájem mu v ničem bránit a přejeme mu, aby se prosadil do NHL. Jak to dopadne, je ale věc New Jersey,“ připomněl Filip Pešán.

„Věřím, že se Pavel Zacha stane součástí naší organizace. Před podpisem s ním nás nic nezastaví. Až dojdeme ke vzájemně smysluplné dohodě, uděláme to. Byl to náš cíl a pořád je, nic nás ale netlačí,“ naznačil generální manažer Ray Shero.

Zacha může jako nováček podepsat ještě do 18. srpna v NHL tříletou smlouvu, která mu zaručí roční příjem 925 000 dolarů (23 milionů korun) nebo 70 000 dolarů (1,75 milionu) v případě, že ho pošlou na farmu. Může si přilepšit i na výkonnostních bonusech, současný manažer Shero se jim nebrání tak sveřepě jako jeho předchůdce Lou Lamoriello. Ovšem nyní bude hledat způsob, kde ušetřit oněch sto tisíc dolarů. V měřítku NHL to není závratná částka, ale pořád jde o slušné peníze. A ty někdo musí zaplatit.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud