14. září 2015 • 13:30

Jágr radil před odletem: Hrajte dokud můžete, pak začíná těžší život

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Jaromír Jágr se vydal na svou 22. sezonu v NHL, v které může čtvrtý nejproduktivnější hráč historie slavné zámořské soutěže útočit na další mety. Hlavním výzvou je ale pro dvojnásobného držitele Stanleyova poháru postup s Floridou do play off. Třiačtyřicetiletý Jágr také doufá, že bude nadále klapat jeho spolupráce s mladíky Aleksanderem Barkovem a Jonathanem Huberdeauem.



"Uvidíme. Neznamená to, že co bylo minulou sezonu, bude znova. Já bych si to jedině přál, ale nikdo nic nezaručí," řekl Jágr v rozhovoru pro ČTK a Právo před dnešním odletem z Prahy. Přípravný kemp Floridy začne ve čtvrtek a Jágr nechce spekulovat, v jaké formě je po tradičně pečlivém letním tréninku.

"Důležité je, aby byla dobrá v sezoně. Není to mistrovství světa, kde je to cílené na jeden turnaj. Je to celá sezona NHL, kde musíš mít nějakou přijatelnou formu celý rok. Nikdo neví, co je ideální. Jestli trénovat v létě hodně, nebo málo. Je důležité, abys nějakým způsobem byl schopen podávat výkony během těch osmi devíti měsíců," uvedl Jágr, který se po květnovém světovém šampionátu v Praze rozloučil s reprezentační kariérou.

S Floridou má dvojnásobný mistr světa a jediný aktivní olympijský šampion z Nagana jasný cíl - projít do play off. "Ale je to velice obtížné, hlavně u nás v konferenci, kde je o dva týmy víc. Udělá to jen osm ze šestnácti a jsou tam opravdu kvalitní mužstva. V minulé sezoně se tam nedostaly třeba Boston nebo Philadelphie. Bude to těžký," prohlásil držitel Stanleyova poháru s Pittsburghem z let 1991 a 1992, který za 21 sezon v NHL chyběl v play off jen čtyřikrát.

Bývalý hráč Washingtonu, New York Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu a New Jersey má na kontě v NHL 1559 zápasů a 1802 bodů za 722 branek a 1080 asistencí. Chybí mu v produktivitě 48 bodů na třetího Gordieho Howea, mezi střelci ztrácí devět gólů na čtvrtého Marcela Dionnnea a mezi nahrávači potřebuje na pátého Paula Coffeyho 55 asistencí.

"Jsou tam nějaké mety, na které můžu dosáhnout. Pokud bude hrát mužstvo a mně se bude dařit, tak je to otázka času, kdy toho docílím. Pokud se nám nebude dařit, tak je jedno, jaké máš cíle, stejně jich nedosáhneš. To je takové nepsané pravidlo, že by ses měl soustředit na svoje výkony a pak toho dosáhneš. A ne se soustředit na nějaký mety," prohlásil Jágr.

Na další působení na slunné Floridě, která jej získala z New Jersey na konci února, se už hodně těší. "Můžu se tam soustředit víc na sebe a přizpůsobit všechno hokeji. Ono se to třeba nezdá, ale tady je spousta věcí okolo, které nějakým způsobem ovlivní přípravu na sezonu," řekl Jágr, který si plní i povinnosti vlastníka prvoligových Rytířů Kladno.

"Není nic lepšího než si vydělávat sportem. Já si to dlouho taky neuvědomoval. Trénink, hodinu a půl se tam vyklouzat a pak jít na zápas, to je o něčem jiným než se normálně živit. Ale to si málokdo uvědomí," navázal Jágr. "Takže rada všem hráčům: Dokud to můžete hrát, tak se tomu věnujte, pak začíná těžší život. Já dělám manažerské věci a to třeba ani nemám tolik na starosti, ale je to prostě něco jiného než dělat sport."

Na Floridě se chystá nadále zůstat v hotelu a vlastní bydlení si hledat až později. "Máme stejně trénink a většina hráčů zůstane na hotelu. Během těch tří čtyř neděl se zařídím," uvedl Jágr, který se v létě na svém facebookovém profilu pochlubil fotkou s basketbalovou hvězdou LeBronem Jamesem. Navštěvovat zápasy jeho bývalého klubu Miami Heat se ale nechystá. "Ono je to docela daleko, asi padesát minut."

Stejně jako loni se potká v kempu s krajanem Martinem Havlátem, který v minulé sezoně působil v New Jersey a nyní se bude ucházet o smlouvu na zkoušce u Panthers. "Martin nedostal moc velkou šanci v New Jersey, ale v těch zápasech, v kterých nastoupil, hrál dobře. Není jednoduché něco ukázat v těch deseti minutách, co měl. Ale když jsem tam byl, tak si to svoje odehrál. O tom žádná," uvedl Jágr na adresu čtyřiatřicetiletého hráče Ottawy, Chicaga, Minnesoty a San Jose.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud