2. září 2015 • 11:39

Sedm divů hokejového světa. Prestižní magazín ocenil také Jágra

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo patří mezi velké hokejové osobnosti?Kdo patří mezi velké hokejové osobnosti?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Rhódský kolos, maják na ostrově Faru nebo například Pyramidy v Gíze. Tyto monumenty patří mezi takzvaných Sedm divů světa. Do podobné ankety se pustili také korespondenti populárního amerického magazínu Sports Illustrated, jenže ti vybrali sedmičku osobností světa hokejového. A nechybělo ani české zastoupení. Které? To není tak těžké uhodnout.

  • Scotty Bowman, bývalý trenér

    Scotty BowmanFoto Profimedia

    Jeho jméno najdete na Stanley Cupu hned čtrnáctkrát. Jeho svěřenci ho zbožňovali, ale bylo mnoho takových, kteří ho naopak nenáviděli. "On ale věděl, že jediné co je pro tým důležité, je výhra. A také věděl, jak jich dosáhne," napsal ve své knize legendární gólman Ken Dryden. Nikdo jich nezískal v základní části jako trenér tolik (1244), šampionem je i v play off (223). Stále je velmi respektovaný.

  • Don Cherry, komentátor

    Don CherryFoto Profimedia.cz

    Starý chlapík v extravagantním obleku, který nemá rád Evropany a vyzdvihuje staré zásady. To on se opřel do Tomáše Hertla, když ve svém historickém čtyřgólovém utkání proti Rangers dokončil střelecký večer s holí mezi nohama. Ale zámoří si ho opravdu váží. Když během populárního pořadu Hockey Night in Canada přijde na řadu jeho pořad, sledovanost stoupá. Kdysi byl v Kanadě zvolen mezi deset největších rodáků své země. I ve svém věku je stále šoumen a vždycky říká, co si myslí.

  • Doc Emrick, komentátor

    Doc EmrickFoto Profimedia

    Rozhodně nejoblíbenější hokejový hlas zámořské současnosti. Bez pochyby. K NHL posledních let neodmyslitelně patří. A nejde jen o jeho hlas, například během ZOH v Soči dokázal při utkání Kanady s USA použít 133 různých výrazů pro pohyb kotouče. Komentoval hned 17 finále Stanley Cupu a 5 olympijských her. Těžko najít člověka z hokejového prostředí, který by s ním neměl dobrou zkušenost.

  • Wayne Gretzky, legendární útočník

    Wayne GretzkyFoto Profimedia

    Tak kde začít? Nejlepší současný 23letý hokejista je Tyler Seguin a ten má na kontě 282 bodů v NHL. Gretzky jich v té době měl přes tisíc...Devětkrát v kariéře se stal nejužitečnějším hřáčem soutěže, to nikdo jiný v žádném zámořském sportu nikdy nedokázal. Kanadský útočník nasbíral 2857 bodů, téměř o tisíc více, než druhý Gordie Howe. Kdyby chtěl poslední vítěz kanadského bodování NHL Jamie Benn na Gretzkyho dosáhnout, musel by tímto tempem hrát ještě 36 sezon. "Vždy byl gentlemanem, na ledě i mimo něj," chválil ho kdysi legendární útočník Jean Béliveau.

  • Gordie Howe, legendární útočník

    Gordie HoweFoto Profimedia

    Gretzky je legendou, ale i on měl své vzory. A Gordie Howe rozhodně neměl přezdívku "Mr. Hockey" jen tak pro nic za nic. "Je, byl a vždycky bude nejlepším hráčem všech dob," řekl o něm Gretzky. " V mých očích je tím nejlepším vůbec," dodal také obránce Bobby Orr, který s Howem na ledě svedl mnoho bitev. Howe jako profesionál odehrál 32 sezon, drží rekord v počtu utkání v NHL (2186) i počtu sezon. Šestkrát vyhrál bodování ligy a byl jejím nejužitečnějším hráčem. Než přišel Gretzky byl to on, kdo držel téměř všechny rekordy.

  • Jaromír Jágr, útočník Floridy

    Jaromír JágrFoto Profimedia.cz

    V době, kdy průměrný třicetiletý hokejista v NHL má velkou potíž sehnat práci, vypadá Jágr ve svých třiačtyřiceti letech jako zázrak. Pozici v klubu nezískává jen díky slavnému jménu, značka 68 má pořád obrovskou hodnotu a stále značí kvalitu. Například po jarním trejdu na Floridu dokázal ve dvaceti utkáních v novém klubu sesbírat osmnáct bodů! "Je hříčkou přírody. Jeho láska a chuť do hokeje se snad ani nedá změřit. A jak ho to stále baví! Sám si pamatuji, jak jsem se na ledě cítil ve třiceti letech, vážně klobouk dolů před ním," řekl kouč Dave Tippett z Arizony. Naštěstí to pro milovníky hokeje nevypadá, že by se něco mělo brzy měnit.

  • Bobby Orr, legendární obránce

    Bobby OrrFoto Barbora Reichová (Sport)

    Jeho kariéra byla kvůli zraněním omezená na pouhých dvanáct sezon, přesto dokázal tenhle ladně bruslící obránce v 657 zápasech sesbírat 915 bodů. Jako jediný bek v historii vyhrál kanadské bodování NHL a ukázal, že hráči na jeho pozici nemusí na ledě vždycky pouze bránit. Osmkrát v řadě se stal nejlepším obráncem, třikrát nejužitečnějším hráčem ligy. Také drží rekord v počtu kladných bodů nasbíraných v jedné sezoně, v ročníku 1970/71 jich měl na kontě 124. Často je k vidění na hokeji v Bostonu, kde strávil drtivou část kariéry.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud