Zdeněk Janda
15. října 2015 • 08:42

Výtečný Neuvirth vychytal i Chicago: Připadám si jako ve snu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PHILADELPHIE | Ne, nevrátili jste se v čase. Koukáte se správně. Zase nula! Gólman Michal Neuvirth prožívá snový start do angažmá ve Philadelphii, podruhé v řadě si připsal čisté konto. A co víc, tentokrát proti Chicagu, obhájcům Stanley Cupu! „Jestli si připadám jako ve snu? Asi jo,“ reaguje skromně 27letý brankář, jenž Flyers dovedl k výhře 3:0. A podruhé v řadě byl vyhlášený první hvězdou utkání.



Dva zápasy. Dvě nuly. Dvě vítězství. Poprvé 31 střel, tentokrát 30. Nejdříve zastavil Jágrovu Floridu, tentokrát je to ještě cennější skalp. Bez jediného vstřeleného gólu opouštěli nakvašeně arénu Wells Fargo Center hráči Blackhawks, úřadující šampioni.

Tedy ofenzivní úderníci jako Patrick Kane, Jonathan Toews. Nebo ruský objev Artěmij Panarin. Ale nic.

„Podal skvělý výkon. Chytal fantasticky,“ pochválil ho kapitán Claude Giroux, jenž se poprvé v sezoně střelecky prosadil a trefil zlomový gól na 2:0. Při něm mu asistoval také Jakub Voráček, pro kterého to byl první bod v sezoně. Ve čtvrtém zápase.

VIDEO: Sestřih utkání Philadelphia - Chicago

Ale téma utkání bylo jiné. Rovněž s českým nádechem. Ale s betony a lapačkou.

Neuvirth uchvátil. Stal se teprve druhým gólmanem v historii Flyers, jenž debutoval dvěma čistými konty v řadě. Tím prvním byl Jeff Hackett (v říjnu 2003). A teď on. Philadelphia objevuje nového hrdinu. „Lepší start do sezony jsem si opravdu nemohl přát,“ říkal gólman dvojici českých reportérů poté, co domluvil před houfem místních žurnalistů.

V zámoří jsou z něj paf. Nejde jenom o vítězství, ale i o způsob, jak chytá. S naprostým přehledem. Má sice i štěstí, ale jinak je bezchybný. „Chytá v klidu, nikam se zbytečně necpe, když nemusí. Vždycky si ten puk najde,“ tvdí o něm Voráček.

„Zní to neuvěřitelně, ale stojí za tím práce celého týmu. Kluci přede mnou odvedli výtečnou práci. Plno puků jsem viděl, bylo tam hodně zblokovaných střel. Navíc mám štěstí, vypadá to, že všechny odražené puky jsou pro mě,“ vypočítával český brankář.

Nejvíce se zaskvěl během druhé třetiny, kdy ve vlastním oslabení vychytal ujíždějícího slovenského útočníka Mariána Hossu. „To byl hodně důležitý moment. A asi i nejtěžší zákrok v celém utkání,“ dodal Neuvirth, který nahradil jedničku Steva Masona, jenž dvě utkání vynechal z rodinných důvodů, vůbec nebyl na soupisce.

VIDEO: Takhle Neuvirth vychytal Hossu

Svými pohotovými reflexy dostával fanoušky do varu. „Kluci mi říkali, že na konci skandovali i moje jméno. To jsem ani nevěděl, tomu jsem nerozuměl. Ale pochopitelně mám obrovskou radost, že jsme vyhráli. Ta nula je takový bonus. Každopádně zůstávám při zemi, dva zápasy sezonu nedělají,“ reagoval Neuvirth bez přehnaných emocí.

Flyers teď mají dlouhé volno, další zápas hrají až za šest dní, dvacátého října doma proti Dallasu. „To je trochu škoda, přál bych si, aby žádná pauza nebyla, cítím se dobře, kluci přede mnou hrají suprově. Ale nedá se nic dělat,“ říká Neuvirth.

Tohle jméno se teď učí vyslovovat všichni fanoušci Flyers. Dosud ho znali jen zpovzdálí. Teď je jejich hrdinou.

OBSÁHLÝ ROZHOVOR S MICHALEM NEUVIRTHEM ČTĚTE V ZÍTŘEJŠÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 10. • 02:00
Philadelphia Flyers
Philadelphia Flyers
3:0
ONLINE
15. října
02:00
Chicago Blackhawks
Chicago Blackhawks
Góly

Domácí: 25:35. Gagner, 36:21. Giroux, 57:25. Read

Hosté:

Sestavy

Domácí: Neuvirth (LaBarbera) – Schultz, Streit, Del Zotto, Manning, Medveděv, Gudas – Raffl, Giroux, Voráček – Schenn, Couturier, Simmonds – Gagner, Laughton, Read – VandeVelde, Bellemare, White.

Hosté: Crawford (Darling) – Keith, Hjalmarsson, Svedbergm, Seabrook, Daley, van Riemsdyk – Garbutt, Toews, Hossa – Panarin, Anisimov, Kane – Bickell, Teravainen, Tichonov – Desjardins, Kruger, Shaw.

Rozhodčí

Eric Furlatt, Garrett Rank – Michel Cormier, David Brisebois

Stadion

Wells Fargo Center, Philadelphia

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud