Martin Tomaides
12. listopadu 2015 • 12:17

Hvězdy z Jágrova draftu vzpomínají. Je vůbec člověk? ptá se Bondra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

O věku, vůdcovských schopnostech, nebo tréninkových specialitách útočníka Jaromíra Jágra toho bylo už napsáno skutečně mnoho. Přesto v zámoří stále dokáží najít nová témata a názory na adresu nejstaršího hráče ligy a jedné z legend tohoto sportu. Tentokrát se k Jágrovi vyjádřily hvězdy, které s ním byly v roce 1990 na draftu. A hokej samozřejmě dávno nehrají.



Jaromír Jágr byl draftován v roce 1990 jako celková pětka. Předběhla ho čtveřice Owen Nolan, Petr Nedvěd, Keith Primeau a Mike Ricci. Co jméno, to parádní kariéra! Každý z nich nasbíral v zámoří minimálně 600 bodů. Nikdo z nich ale ani zdaleka nedokázal fungovat na tak vysoké úrovni tak dlouho jako Jágr.

Důvody jsou různé, někdo s věkem ztrácí motivaci, někdo nedokáže držet krok s mladou a rychlou konkurencí. Ale nejsložitější je, když do celé situace promluví zdravotní problémy. Z draftu 1990 hned 14 hokejistů dokázalo odehrát přes tisíc utkání v NHL a Jágr nepochybuje o tom, že kdyby i ostatním drželo zdraví, nebyl by sám, kdo by ještě teď v prestižní soutěži působil.

Jaromír Jágr je nejproduktivnějším mužem Floridy v sezoně.Foto Barbora Reichová (Sport)

"Petr Nedvěd skončil v české lize před rokem, Owen Nolan měl špatná kolena, Keith Primeau zase prodělal nějaké otřesy mozku. Byli to vynikající hráči, ale museli skončit. Když přijdou zdravotní trable, je jedno kolik vám je let," vykládal Jágr pro ESPN.

Pod to se Primeau podepsal. Obrovitý silový útočník, který si zahrál finále Stanley Cupu s Detroitem a dělal kapitána v Carolině a Philadelphii, musel ukončit kariéru v pouhých čtyřiatřiceti letech. Přitom i on si před sebou rýsoval velmi dlouhou hokejovou cestu. I proto obdivuje Jágra. "Tohle prostě není nic běžného. Já jsem skončil kariéru před deseti lety a on pořád hraje, to je prostě neuvěřitelné," řekl mistr světa z roku 1997.

Další hvězdou, která prošla stejným draftem jako Jágr, byl americký bourák Keith Tkachuk. Silový útočník, který s chutí nasázel 50 gólů a 200 trestných minut v jedné sezoně, pověsil brusle na hřebík v roce 2010. Teď se daleko víc věnuje rodině, například synovi Matthewovi, který se hokejově potatil. A také je hráčem, jenž bude k dispozici pro draft 2016.

Draft do NHL v roce 1990:

1. Owen Nolan pravé křídlo Quebec Nordiques

2. Petr Nedvěd centr Vancouver Canucks

3. Keith Primeau centr Detroit Red Wings

4. Mike Ricci centr Philadelphia Flyers

5. Jaromir Jágr pravé křídlo Pittsburgh Penguins

6. Scott Scissons centr New York Islanders

7. Darryl Sydor obránce Los Angeles Kings

8. Derian Hatcher obránce Minnesota North Stars

9. John Slaney obránce Washington Capitals

10. Drake Berehowsky obránce Toronto Maple Leafs

"Je to šílené, vždyť Jágr je stále schopen hrát na nejvyšší úrovni i proti ročníkům 1997 a 1998. Úplně mě děsí, že něco takového je vůbec možné," řekl majitel olympijského stříbra z roku 2002.

Ale aby to nevyznělo zle, tihle borci Jágrovi nezávidí, spíš sami žasnou, že mu tělo pořád tak funguje a sám hráč má do hry pořád obrovskou chuť. Vždyť Jágr nasbíral letos dvanáct bodů ve třinácti utkáních!

"Pokaždé, když je na ledě, tak upoutá. Je neuvěřitelný a pořád se mu daří. Občas se člověk diví, jestli je to vůbec člověk," přidává svůj názor slovenský ex-kanonýr Peter Bondra, který šel v draftu 1990 na řadu jako 156. hráč.

Roberto Luongo poctivě Jágra hlídá.Foto Twitter.com/@FlaPanthers

Oba vstupovali do NHL stejně, ale Bondra je přece jen o čtyři roky starší. Moc dobře ale ví, jak hokej vypadal před lety a jak vypadá teď. Mění se. A to hodně. "Normálně hráči zpomalí a jejich produktivita se sníží. Ale když vidím Jágra, jak hraje a kličkuje... On pořád dokáže být tím rozdílovým bodem, tím se od nás liší," myslí si bývalý superstřelec Washingtonu.

Současná generace hráčů se hlavně snaží zjistit, jaký je správný defenzivní styl, který na českého hokejistu nasadit. Jeho výška a váha a síla v nohou jsou obrovskou zbraní. Je plno hokejistů obdobné tělesné konstituce, kteří stejně nejsou schopní ho obrat o puk. I když teroeticky ví, jak na něj.

A znechutit mu hru? To není tak jednoduché. Vždyť on hokej tak zbožňuje. "Každý den, který můžu strávit v NHL, je pro mě čest. Bohudík, že tu můžu být tak dlouho."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud