22. února 2016 • 04:40

Jágr mezi VELIKÁNY. Podívejte se, v jak skvělé je společnosti

Autor: iSport.cz, lah
Vstoupit do diskuse
0
  • Před Jaromírem Jágrem jsou v tabulce střelců už jen Gordie Howe (vlevo) a Wayne GretzkyPřed Jaromírem Jágrem jsou v tabulce střelců už jen Gordie Howe (vlevo) a Wayne GretzkyFOTO: Profimedia.cz, AP Photo

    A je to tady, další velikán NHL kouká v historické střelecké tabulce Jaromíru Jágrovi na záda. Český útočník se díky gólu č. 742 ocitá ve stále více vytříbené společnosti, je rovnou na medailové třetí pozici a před ním jsou jen "The Great One" a "Mr. Hockey". Přezdívky Waynea Gretzkyho a Gordieho Howa asi ani není nutné vysvětlovat. Přesto, podívejte se na TOP 5 nejlepších střelců historie NHL trochu podrobněji.

  • 5. Marcel Dionne - 731 gólů

    Marcel Dionne dvakrát získal Lester B. Pearson Award. Trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy, jehož volí sami hráčiFoto Profimedia

    Čtyřiašedesátiletý Dionne zažil své nejlepší roky v dresu Los Angeles, kde například pětkrát v řadě dokázal vstřelit minimálně padesát branek v sezoně. Tehdy tedy dával pořádně pevné základy svým budoucím pozicím v tabulkách, ve kterých se stále drží vysoko. Nejbližším aktivním hráčem, jenž ho ohrožuje, je Jarome Iginla, který ztrácí 125 zásahů.

    Dvojnásobný majitel Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče ligy byl mimo jiné nějakou chvíli dokonce na druhém místě tabulky, hned za nestárnoucím Gordie Howem. Jenže to už se pomalu na scéně objevoval velikán Wayne Gretzky , který ho v roce 1991 přeskočil a kolem kanadského útočníka se ještě o dalších dvanáct let později prohnal bombarďák Brett Hull.

    Od té doby ale byl klid, až do chvíle, kdy ho překonal Jaromír Jágr . "Hokej je teď v NHL jiný, ale je skutečně rychlý. Já jsem tedy nikdy nesouhlasil s červenou čárou, zmizelo kvůli ní hodně útočného prostoru," vysvětloval Dionne, který v nejlepší lize světa hrál mezi lety 1971-1989.

  • 4. Brett Hull - 741 gólů

    Brett HullFoto Profimedia.cz

    Pistolník. Dostaňte puk na jeho hokejku a jeďte se radovat, takový pokyn mohli trenéři zadat spoluhráčům americké hvězdy. Z pozice pravého křídla si vystřílel dva zápisy svého jména na stříbrných prstencích Stanley Cupu.

    Říkalo se mu „the Golden Brett“, protože jeho otec a také slavný kanonýr měl přezdívku „the Golden Jet“. Možná nejslavnější z jeho zásahů je ten kontroverzní z rozhodujícího finále play off roku 1999, kdy Hull ve třetím prodloužení překonal Dominika Haška a Dallas slavil svůj první a zatím také jediný Stanley Cup v historii.

    Fanoušci Buffala se s trefou nemohou dodnes smířit, protože podle tehdejších pravidel neměla z jejich pohledu platit – útočník vjel bruslí do brankoviště a teprve poté skóroval. Doteď sváděl současný manažer St. Louis další souboj s Čechem, ale věděl, že jeho třetí pozice bude pouze dočasná.

  • 3. Jaromír Jágr - 742 gólů

    Jágr má další milník. Teď možná doženu Gordieho a Wayna, smál se
    Video se připravuje ...

    Jaromír Jágr. Ve svých 44 letech nepřestává udivovat NHL. Nehraje jen díky svému jménu, český veterán táhne mladý tým Floridy, vedle talentovaných spoluhráčů jakoby zázračně omládl.

    Legendární útočník si v této sezoně připsal v 56 zápasech 43 bodů za 20 branek a 23 asistencí. Ve 22. sezoně v NHL dosáhl bývalý hráč Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu a New Jersey na hranici 20 gólů podevatenácté.

    Střelecky nejvydařenější byla pro Jágra sezona 1995/96, kdy v dresu Pittsburghu dal v 82 zápasech 62 gólů. Protože ale končit nehodlá, a pokud si minimálně udrží své bodové tempo, čeká ho ještě spousta překonaných milníků.

    Kde mohl Jágr v tabulkách být, kdyby nebylo výluk a jeho tříletého pobytu v Rusku? Zasnít se můžete zde »

  • 2. Gordie Howe - 801 gólů

    Legenda hokejové NHL Gordie HoweFoto Profimedia.cz

    Miláček Detroitu hrál NHL v pěti různých dekádách, svou poslední sezonu odehrál ve dvaapadesáti letech. Čtyřikrát dovedl Red Wings ke Stanley Cupu, šestkrát vyhrál produktivitu i Hart Trophy. Jedenadvacet let po sobě byl v nejlepší desítce bodování NHL.

    Kromě schopností zakončit byl známý i svou fyzickou zdatností, takzvaný Gordie Howe Hattrick znamená mít gól, asistenci a bitku v jednom utkání. Stejně jako Jágr nestrávil celou svou kariéru v NHL, šest ročníků působil v konkurenční WHA.

    Předminulý rok prodělal nyní sedmaosmdesátiletý muž vážnou mozkovou mrtvici, necítil pravou polovinu těla. „Bylo to těžké, ale je to opravdu neskutečný bojovník a zvládl to. Teď se mu daří lépe, největší problémy má s řečí,“ řekl Howeův syn Mark nedávno oficiálnímu ligovému webu.

  • 1. Wayne Gretzky - 894 gólů

    Wayne GretzkyFoto Profimedia

    Šéf všeho božstva, symbol výrazu LEGENDA. Kanadského hokejového mága zná každý, číslo 99 je nedotknutelným artefaktem a jakékoliv srovnávání kohokoliv s útočníkem přezdívaným „The Great One“ je rouháním.

    Majitel čtyř prstenů pro vítěze Stanley Cupu je držitelem šedesátky platných ligových rekordů. Řada z nich má na sobě jako dobu trvanlivosti zmíněno datum věčnosti, nikdo je nikdy nepřekoná, nezlomí. Chybí jen jedno zlato. Olympijské.

    „Myslím si, že jeho celkovou produktivitu bych si přeci jen mohl vzít,“ smál se Jaromír Jágr před časem. „Jestli někdo, tak já. Ale musel bych hrát do sedmdesáti,“ žertoval s reportérem Bergen Records.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud