Zdeněk Janda
21. února 2016 • 08:30

Potlesk vestoje. Miluju to! A teď na Gordieho, smál se hrdina Jágr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FLORIDY | Hokejový svět se mu klaní. Opět. Jaromír Jágr, přezdívaný novodobý Gordie Howe nebo nestárnoucí zázrak, dál drtí historii. V nočním utkání se proti Winnipegu při výhře 3:1 trefil dvakrát a v historické tabulce střelců překonal Bretta Hulla! Už má 742 gólů. „A teď jdu na Gordieho,“ s úsměvem reagoval, že nemíní hned tak končit… Tohle byl jeho večer.



Nejdříve dorovnaná bilance. Gól s číslem 741. Důvtipná teč, která poslala puk pod horní tyčku. Ve 25. minutě Jágr dorovnal Hulla. První výtrysk radosti. A ovace vestoje. Nejen od diváků, ale i od spoluhráčů. A rovněž od protihráčů. Ti si stoupli na střídačkách a bušením hokejek o mantinel vzdali hold.

VIDEO: Podívejte se na 741. gól Jaromíra Jágra v NHL

V 54. minutě přišel další zásah. Hvězdný veterán se neúnavně snažil za brankou vydolovat puk, svou akci nakonec zakončil dorážkou. Gól s poznávacím znamením 742! A definitivní přesun na třetí místo v historii. A další potlesk ve stoje.

VIDEO: Podívejte se na gól, kterým Jágr překonal Bretta Hulla

„Je to skvělé, ale abych byl upřímný, na rekord jsem nemyslel. Předtím jsem ve třech zápasech nehrál moc dobře, chtěl jsem si tedy teď být jistý, že mi to půjde líp,“ vykládal v kabině. To už měl za sebou pózovaní s pukem. Na sobě měl modrou mikinu s hercem Kevinem Spaceym, kterou dostává vždycky ten, kdo byl vyhlášený týmovým hrdinou utkání.

Tentokrát o držiteli téhle ceny nebylo pochyb. Kolem Jágra, 44letého veterána, jenž neustále obelhává věk a dokazuje nemožné, byl pořádný šrumec.

Nejdříve mu blahopřáli za zavřenými dveřmi spoluhráči (společná fotografie se ihned objevila na pozadí klubového účtu na Twitteru), potom přicházeli další gratulanti. Mezi nimi i kluboví management, nechyběl ani jeden ze spolumajitelů klubu. Ten přišel se synem. Jágr se na něj usmál, vzal kolem ramen a vyfotili se spolu.

„Musíte mít skvělé spoluhráče, kteří vám přihrají. Což udělali. Takže mám dvacet gólů ve věku 44 let, ale to je hlavně díky skvělým spoluhráčům. Takže díky, chlapi!“ vyslal prostřednictvím reportérů vzkaz do kabiny. Nejdříve vyprávěl v angličtině, potom i česky.

„Určitě je to o to cennější, že jsme vyhráli v době, kdy máme takovou marodku. Navíc jsme přišli ještě o dalšího hráče,“ připomněl Jonathana Huberdeaua, jenž po ošklivém letu na mantinel nedohrál. Jágrovi se tedy rozpadla elitní formace. Mimo hru už je delší dobu Aleksander Barkov, teď přišel druhý do party.

Gól číslo 742. Jaromír Jágr pózuje s pukem, kterým překonal Bretta Hulla
Video se připravuje ...

Večer proti Jets patřil tomu nejstaršímu. Jágr dvakrát uslyšel ovace vestoje, jeho jméno každý skloňoval v superlativech.

„Dneska po ledě lítal. Je skvělé, že můžu být součástí něčeho takového,“ řekl za všechny gólman Roberto Luongo. „Je to úžasné. Myslím si, že to byl jeden z jeho nejlepších zápasů v sezoně.“ Kanadský brankář zlikvidoval 29 střel ze 30 a připsal si 24. výhru v sezoně.

Pro Jágra to byly 19. a 20. góly v sezoně. A hlavně posun v historii. „Když jsem dostal narozeninový dort, člověk si něco přeje. Já jsem si řekl, že si přeju, aby ze mě byl střelec. Zatím to funguje, možná doženu i Gordieho (Howa) a Wayna Gretzkého!“ smál se Jágr.

Na legendu, která hrála do 52 let, ztrácí 59 gólů. To je ještě reálné. Ale The Great One , to už neklapne. To by musel přidat ještě 152 zásahů…

Ale končit hned tak nehodlá. „Tuhle hru miluju. Tak proč se jí vzdát?“

O kousky veterána, jenž podevatenácté v zámořské kariéře nasázel minimálně dvacet gólů za sezonu, tedy zámořská show jen tak nepřijde…

Historická tabulka střelců NHL:
1. Wayne Gretzky - 894
2. Gordie Howe - 801
3. Jaromír Jágr - 742
4. Brett Hull - 741
5. Marcel Dionne - 731

Velký rozhovor s Jaromírem Jágrem najdete v pondělním vydání deníku Sport

Jaromír Jágr prožil další rekordní večer. Radovala se s ním celá hala.
Jaromír Jágr prožil další rekordní večer. Radovala se s ním celá hala.

Úsměvy, vtípky. Jaromír Jágr po překonání Bretta Hulla jen zářil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud