Martin Tomaides
13. dubna 2016 • 04:58

17 Čechů v boji o Stanley Cup: Gudas na Ovečkina, Jágr vs. Židlický

Vstoupit do diskuse
0
  • Slušné zastoupení budou mít v play off NHL české barvySlušné zastoupení budou mít v play off NHL české barvyFOTO: Koláž: iSport.cz

    Už dnes to v zámoří vypukne! Z českého pohledu se do bojů o Stanley Cup chystá hned 17 hokejistů, na druhou stranu hned v sedmi z šestnácti týmů české zastoupení není. Jak to tedy bude vypadat v prvním kole, které začne třemi zápasy v noci na čtvrtek?

  • Washington Capitals - Philadelphia Flyers

    Uhlídá Radko Gudas střelce Alexandra Ovečkina?Foto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 5:2, 3:4 v prodl., 3:2, 1:2
    Termíny: 14.4., 16.4, 18.4., 20.4. - když bude nutné 22.4., 24.4., 27.4.
    Česká stopa: nikdo - Radko Gudas , Michal Neuvirth, Jakub Voráček

    Jasný lídr tohoto ročníku by měl své soupeře válcovat zhruba tak, jak to v letošním extraligovém play off zvládá Liberec. Na každé pozici mají Capitals naprostou ligovou špičku! Střelce Alexandra Ovečkina doplňují technici Nicklas Bäckström a Jevgenij Kuzněcov, klíčovým faktorem mohou být předsezonní posily Justin Williams a T.J. Oshie. Washington má i druhou nejlepší obranu v lize a jistotu v podobě suverénního Bradena Holtbyho v bráně.

    Jenže Základní část soutěže občas může být matoucí a mnoho týmů by o tom mohlo vyprávět. Sestava Philadelphie hraje značně pod své možnosti, stačí, aby se znovu rozehrál Jakub Voráček, aby Radko Gudas drsným hitem na hraně pravidel rozhodil Ovečkina a nikdo neví, jak se série bude vyvíjet. Zvládne mladý bek Shayne Gostisbehere udržet pohromadě obranu proti tak silnému celku?

  • Florida Panthers - NY Islanders

    Jaromír Jágr na Islanders umíFoto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 3:2 po sam. náj., 5:1, 2:3
    Termíny: 14.4., 15.4., 17.4., 20.4. - když bude nutné 22.4., 24.4., 26.4.
    Česká stopa: Jiří Hudler , Jaromír Jágr , Jakub Kindl - Marek Židlický

    Na papíře je samozřejmě jasným favoritem Florida, která má za sebou nejlepší Základní část v historii a táhne ji neúnavný Jaromír Jágr s podporou mnoha hladových mladíků. Chyby navíc hasí spolehlivý brankář Roberto Luongo. Jenže Panthers mají zároveň na soupisce hned 12 hráčů, kteří ve vyřazovací části ještě nikdy nehráli. Tajným trumfem by mohla být statistika Jaromíra Jágra, která ukazuje, že proti nikomu v NHL neposbíral tolik bodů, jako proti Islanders. I když pravda, play off je jiná soutěž.

    Naopak Islanders v posledních třech sezonách do play off postoupili dvakrát a tahouni v čele s ligovou hvězdou Johnem Tavaresem už dobře ví, jak se v bojích o Stanley Cup mají chovat. I proto si v New Yorku před sezonou pořídili Marka Židlického, jeho zkušenosti se budou hodit. Nevýhodou je zraněný brankář Jaroslav Halák, u kterého se neví, jestli do série zasáhne. Německý náhradník Thomas Greiss zažívá výtečný ročník, s play off ale zkušenosti nemá. Výhodou je čtvrtá formace s Calem Clutterbuckem a Mattem Martinem, která může hrát větší roli, než se zdá.

  • Tampa Bay - Detroit

    Proti Lightning by měl Petr Mrázek začít na střídačceFoto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 1:3, 1:2, 3:1, 6:2
    Termíny: 13.4., 15.4., 17.4., 19.4. - když bude třeba 21.4., 24.4., 26.4.
    Česká stopa: Ondřej Palát , Andrej Šustr - Petr Mrázek

    Souboj této dvojice byl před rokem ozdobou 1. kola. Tehdejší trenér Detroitu Mike Babcock vsadil překvapivě na mladíka Petra Mrázka a ten dvakrát Tampu vynuloval a jeho Red Wings museli pozdějšímu finalistovi ustoupit až v sedmém zápase. Teď je ale všechno jinak. V bráně Detroitu si v posledních týdnech vybojoval pozici jedničky Jimmy Howard a tým, který postoupil do vyřazovací části popětadvacáté v řadě, sleduje na dálku zdravotní trable soupeře.

    Za Tampu určitě nenastoupí kapitán a superstřelec Steven Stamkos a pravděpodobně se neobjeví ani jeden z klíčových zadáků Anton Stralman. Zdravotní problémy v posledních dnech trápily také Victora Hedmana, Ryana Callahana a Tylera Johnsona. Jeden klíčový muž vedle druhého. Nedivte se, pokud Detroit překvapí a výše nasazeného soupeře vyřídí.

  • Pittsburgh Penguins - NY Rangers

    Pittsburgh a Rangers svedou vyrovnaný bojFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Vzájemné zápasy v sezoně: 0:3, 4:1, 5:3, 3:2 po prodl.
    Termíny: 13.4., 16.4., 19.4., 21.4. - když bude třeba 23.4., 25.4., 27.4.
    Česká stopa: nikdo

    Série bez českého zastoupení uvidí vyřazení jednoho z favoritů. Pittsburgh i jeho kapitán Sidney Crosby odstartovali do sezony bídně, ale závěrečnou formu načasovali fantasticky. I když Pens postrádají Jevgenije Malkina, soupeře válcují a z posledních devíti bitev jen jednou prohráli. Problémem by mohla být pozice brankáře,  Marc-Andre Fleury se totiž zotavuje z otřesu mozku.

    Rangers před play off posílili o žolíka Erica Staala, ale poslední týdny se jim moc nedaří. Navíc přišli o kapitána Ryana McDonagha, který má zlomenou ruku, v pořádku není ani Daniel Girardi a své nejlepší výkony teď nepředvádí ani Henrik Lundqvist. Ale Rangers mají kde brát, navíc 1. kolo nepřešli naposledy v roce 2011.

  • Dallas - Minnesota

    Aleš Hemský a Radek Faksa válí v jednom útokuFoto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 3:2 v prodl., 4:3 v prodl., 6:3, 1:2, 4:3 v prodl.
    Termíny: 14.4., 16.4., 18.4., 20.4. - když bude třeba 22.4., 24.4., 26.4.
    Česká stopa: Radek Faksa, Aleš Hemský - nikdo

    Hned první dvojice ze Západní konference skýtá parádní rivalitu. Dallas byl ještě v roce 1993 Minnesota, ale klub se pak pro fanouškovský nezájem přestěhoval do Dallasu a tým Wild, který do NHL naskočil o sedm let později, jako kdyby to Stars chtěl pokaždé dát sežrat. Jenže druhý nejlepší tým ročníku by měl se svým sokem udělat krátký proces. Jamie Benn, Patrick Sharp, Jason Spezza, John Klingberg - z těch jmen jde strach. Stars budou spoléhat i na Aleše Hemského, který si o Stanley Cup zahraje poprvé po deseti letech.

    Minnesotu ale není radno podceňovat, jmenovitě jde o velmi vyspělý tým. Devan Dubnyk v bráně může být trumfem, který Dallas nemá. Jenže ofenzivní lídr Zach Parise je ve zdravotní nepohodě, Thomas Vanek zase nehraje kvůli špatné formě... Zvládnou Wild nápor nejofenzivnějšího týmu ligy?

  • Anaheim - Nashville

    Ryan Getzlaf jako kapitán bude chtít dovést svůj tým co nejdálFoto Reuters / Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

    Vzájemné zápasy v sezoně: 1:5, 4:2, 2:3
    Termíny: 15.4., 17.4., 19.4., 21.4., - když bude třeba 23.4., 25.4., 27.4.
    Česká stopa: nikdo

    Druhá série bez českého zastoupení slibuje svižný a fyzický hokej. Anaheim po naprosto zoufalém vstupu do sezony ovládl Pacifickou divizi a stal se týmem, který v celém ročníku inkasoval nejméně branek (192). To bude výzva pro Filipa Forsberga a spol. Jeho tým drží dvojice Shea Weber - Roman Josi, tedy nejlepší dvojice beků v NHL a stále vynikající gólman Pekka Rinne. Jenže Ducks jsou v laufu. Góly dávají všechny formace a vymlouvat se na méně známé tváře v bráně (Frederik Andersen - John Gibson) už nejde. Anaheim je favorit na Stanley Cup!

  • St.Louis - Chicago

    St.Louis by rádo svého rivala konečně vyřídiloFoto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 6:5 v prodl., 2:4, 0:2, 3:2 po sam. náj., 2:1 v prodl.
    Termíny: 13.4., 15.4., 17.4., 19.4., - když bude třeba 21.4., 23.4., 25.4.
    Česká stopa: Dmitrij Jaškin - Tomáš Fleischmann, Michal Rozsíval

    Mohutný finiš málem vytáhl St.Louis až na čelo Západní konference, chyběly pouhé dva body. Nutno říct, že hráči Blues by je asi uvítali, teď je čeká Chicago. Suverén poslední dekády, tým, který se v éře platových stropů dá nazývat dynastií. Loňský vítěz před play off posílil, jádro zůstává, přišly nové tváře jako Andrew Ladd a Tomáš Fleischmann. Důležitý bude zdravotní stav Coreyho Crawforda v bráně.

    St. Louis se ale pokusí potvrdit vydařenou základní část a prolomit prokletí prvního kola. Přes něj se za posledních 12 sezon dostal tým jedinkrát! Tentokrát by ale mohl být ten pravý čas na pořádný úspěch, se střelcem Vladimírem Tarasenkem, vyváženou dvojicí gólmanů i trenérem Kenem Hitchcockem. Pokud on Blues nenakopne, nakopnou po sezoně oni jeho...

  • Los Angeles - San Jose

    Série Los Angeles a San Jose by měla být plná srážek a kontaktní hryFoto ČTK/AP

    Vzájemné zápasy v sezoně: 1:5, 4:1, 3:5, 3:2 po prodl., 2:5
    Termíny: 14.4., 16.4., 18.4., 20.4., - když bude třeba 22.4., 24.4., 26.4.
    Česká stopa: nikdo - Tomáš Hertl , Roman Polák

    Noční můra San Jose je znovu tady. Dvě poslední stopky v play off jim vystavil právě tým z města Los Angeles a pokaždé to byla bolestivá vzpomínka. Jednou Sharks prohráli po sedmi bitvách, z čehož pět utkání vyrovnané série rozhodovala jediná trefa. Ve druhém případě San Jose vedlo 3:0 na zápasy a potupně vypadlo...

    V základní části sice hůře nasazený tým šampiony z let 2012 a 2014 většinou přehrával, v play off je ale všechno jinak. Hlavně u Kings, kteří se spoléhají na Jonathana Quicka, jenž bývá na jaře prakticky nepřekonatelný. Mezi oběma týmy panuje velká rivalita, dá se očekávat, že tato série bude fyzicky nejzábavnější.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud