14. dubna 2016 • 06:43

Doma je doma! Výhru na startu play off berou St.Louis, Tampa a Pittsburgh

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Vyrovnaná bude série mezi posledními vítězi z Chicaga a našlapaným týmem St.Louis. Jejich první bitvu muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém v 70. minutě trefil výhru domácí kapitán David Backes a rozhodl tak o vítězství 1:0. V dalších zápasech Tampa Bay porazila Detroit bez Petra Mrázka 3:2 a Pittsburgh jasně vyřídil NY Rangers v poměru 5:2. Ve středu tedy vítězily pouze domácí týmy.



V brance Detroitu dostal podle očekávání přednost před Petrem Mrázkem Jimmy Howard, který poprvé kapituloval už v sedmé minutě po tvrdé ráně Nikity Kučerova. S gólovou odpovědí přišli hosté na začátku druhé třetiny, kdy v rozmezí 116 sekund otočili Mike Green a Justin Abdelkader skóre.

V polovině utkání ale vyrovnal z dorážky Kučerov a o zisku prvního bodu v sérii rozhodl v čase 48:52 Alex Killorn, který usměrnil do branky pas Tylera Johnsona.

VIDEO: Sestřih utkání Tampa Bay - Detroit

"Vždy chcete vyhrát první zápas, zvláště když hrajete doma. Pokud se vám to nepovede, stává se série těžší," reagoval Killorn, před jehož vítěznou trefou se gólově prosadil i jeho spoluhráč Victor Hedman. Trenér Detroitu Jeff Blashill ale nechal akci prozkoumat a záběry zjistily, že brance předcházel ofsajd.

"Byla to pravděpodobně nejlepší rána, jaká se mi za poslední dobu povedla. Ale pravidla jsou pravidla. Říkali jsme si na střídačce, že se tím nesmíme nechat rozhodit a že musíme makat dál. A za chvíli jsme už vedli," řekl Hedman.

Vyzdvihl řadu s Kučerovem, která dala všechny tři góly. "Trenéři mi ukázali videa hry některých hokejistů. Koukal jsem na sebe, Kanea, Ovečkina a jak dávají góly. Ze všeho nejdůležitější je střílet a o to se teď snažím," uvedl Kučerov.

Rangers smetl Hörnqvist

S hráči New Yorku Rangers jakoby otřáslo zranění Henrika Lundqvista. Švédského gólmana zasáhl hokejkou do oka spoluhráč Marc Staal a otřesený brankář za půl minuty inkasoval první gól zápasu od důrazného Hörnqvista. Od druhé třetiny už za hosty chytal Antti Raanta, kterého před druhou sirénou překonal ze samostatného úniku Sidney Crosby .

V poslední části Rangers dvakrát snížili trefami Dereka Stepana (na 1:2 a 2:4), domácí kontrovali po akcích speciálních formací. V oslabení zakončil úspěšně brejk dva na jednoho Tom Kühnhackl a v přesilové hře zvýšil z dorážky Hörnqvist. Stejný hráč při závěrečné powerplay pečetil gólem do prázdné branky výhru Pittsburghu.

VIDEO: Hörnqvistův hattrick

"Vůbec jsem nevěděl, kam jsem ho (Lundqvista) trefil. Kdykoli musí z utkání odstoupit takovým způsobem, není to dobré. Ale nemyslím si, že by se naše hra nějak změnila. Raanta nám v sezoně vychytal spoustu výher a i dnes si vedl slušně," uvedl Staal. Lundqvistův zdravotní stav bude upřesněn v průběhu dne.

Ani v brance Pittsburghu nestartovala brankářská jednička a tuto informaci Penguins před zápasem tajili před soupeřem do poslední chvíle. Marc-Andre Fleury nemohl nastoupit kvůli otřesu mozku, ale skvěle ho v debutu v play off zastoupil Jeff Zatkoff, který kryl 35 střel a po Hörnqvistovi (3+1) byl druhou hvězdou zápasu.

Chicago nedalo ani gól

Obhájce Stanleyova poháru Chicago přestřílel St. Louis 35:18, ale nenašel gólový recept na skvěle chytajícího Briana Elliotta. Dramatický duel pak rozhodla šťastná trefa Backese, jehož přihrávka se odrazila od brusle obránce Trevora van Riemsdyka a brankáři Coreymu Crawfordovi prošla mezi betony.

"Nebyl to žádný krasavec, ale počítá se. Jsem rád, že jsem díky tomu vyhráli. Byla to skvělá týmová práce, bez toho to nepůjde," prohlásil jediný střelec zápasu. "Klidně to ale mohlo skončit 6:5. Neproměnili jsme několik kvalitních šancí, to samé oni. Několikrát netrefili odkrytou branku, zejména v závěru zápasu," doplnil trenér St. Louis Ken Hitchcock.

VIDEO: Backes poprvé v play off skóroval v prodloužení

Výsledky:

Východní konference - 1. zápasy:

Tampa Bay - Detroit 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky: 7. a 30. Kučerov, 49. Killorn - 23. Green, 25. Abdelkader. Střely na branku: 34:36. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov, 2. Johnson, 3. Killorn (všichni Tampa Bay).

Pittsburgh - NY Rangers 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Branky: 20., 49. a 58. Hörnqvist, 39. Crosby, 46. Kühnhackl - 44. a 51. Stepan. Střely na branku: 30:37. Diváci: 18.588. 1. Hörnqvist, 2. Zatkoff, 3. Crosby (všichni Pittsburgh).

Západní konference - 1. zápas:

St. Louis - Chicago 1:0 v prodl.
Branka: 70. Backes. Střely na branku: 18:35. Diváci: 19.241. Hvězdy zápasu: 1. Backes, 2. Elliott (St. Louis), 3. Crawford (Chicago).

Patrick Hörnqvist sestřelil Rangers hattrickem
Patrick Hörnqvist sestřelil Rangers hattrickem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud