25. května 2016 • 18:52

Jágrova omluvenka na SP? Nemůže hrát do šedesáti, chápe Voráček

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První sezonu od podpisu lukrativního kontraktu, který vstoupí brzy v platnost, má za sebou hokejový útočník Jakub Voráček. Šestadvacetiletý ofenzivní tahoun Philadelphie v NHL v ní prožil vzestupy i pády a věří, že příští ročník, jehož předkrmem bude Světový pohár v Torontu, se mu bude hodnotit lépe.



"Bylo to jako na houpačce. Na začátku sezony jsem se necítil dobře, měl jsem tam nějaké problémy. Svou roli sehrál trošku i tlak nového kontraktu, asi mi to trošku hrálo v hlavě, i když jsem si to nechtěl připustit," řekl dnes novinářům Voráček , který si za 73 utkání základní části připsal 55 bodů (11+44) a v šesti utkáních play off přidal gól.

Připustil tak, že i na něho, známého pohodáře, přece jen trošku dolehla tíha lukrativní smlouvy do roku 2024, jež mu za osm let zajišťuje příjem 66 milionů dolarů.

"Někteří lidé to pak začali zpochybňovat, ale to byli ti, co viděli, že jsem byl loni na čele bodování a jinak to moc nesledovali. Ten kontrakt nebyl jen za předchozí sezonu, ale za ty roky práce, co jsem udělal ve Philadelphii. Já si ten tlak nechtěl připouštět, ale když za tři zápasy trefíte čtyři tyčky, tým prohrává a sám se necítíš nejlíp, tak to na psychiku dojde. Já se z toho ale vylízal," podotkl Voráček.

Je rád, že vedení klubu stálo za ním. "Oni vědí, co jsem za hráče, jak hraju, jak umím hrát a jak budu hrát. Panika tam z jejich strany žádná nebyla," přiblížil Voráček.

Po nepřesvědčivém vstupu do sezony se rozehrál. "Odehrál jsem 45 až 50 výborných zápasů, ale potom jsem se bohužel zranil a nemohl se do toho už potom dostat. Po týmové stránce bylo dobré, že jsme se po tom špatném začátku dostali do play off a potrápili Washington, takže hodně zkušeností pro mladé kluky. A příští rok to bude zase lepší," věří Voráček.

Své problémy zkraje sezony nechtěl specifikovat. "Kdybych vám to řekl, tak bych dostal na držku od (generálního manažera Rona) Hextalla, takže to nemůžu moc komentovat," smál se Voráček.

Na nedávno skončený světový šampionát ho nepustily potíže s nohou, s nimiž sezonu v NHL uzavíral. "Když jsem se po pauze vrátil na led, tak jsem v ní neměl sílu, jakou bych chtěl mít. Necítil jsem se úplně nejlépe. Noha nebyla stoprocentně v pořadku a neměl jsem výkonnost, jakou bych chtěl. Ale zranění se stávají a pro mě to bylo první velké zranění v životě, co jsem měl. Příště už budu rozumnější a zkušenější, kdyby se něco takového nedej bože zase stalo," podotkl Voráček.

Šampionát ale sledoval. "Myslím, že kluci hráli výborně. Bylo vidět, že mají pohodu, jen škoda, že to čtvrtfinále v nájezdech nevyšlo. Trošku je podle mého poškodil rozhodčí, čímž ani nemyslím ten ofsajd, ale to už se nedá vrátit. Bylo každopádně vidět, že máme hodně talentovaných kluků," ocenil Voráček.

Do prognóz, jam moc lepší bude příští sezona po osobní stránce, se nepouštěl. "Nemám tyhle odhady rád. Už loni jsem říkal, že radši udělám méně bodů, když bude týmový úspěch. Play off je úplně jiný hokej a také velká zábava. Hlavním cílem je vyhrát Stanley Cup," zdůraznil Voráček.

Ještě předtím, než další sezona odstartuje, ale čeká nejlepší hráče planety mimořádně sledovaná akce v podobě zářijového Světového poháru v Torontu, kam už byl Voráček nominován. "Je to před sezonou a budou tam moct být ti nejlepší hráči z NHL. Bude to hodně zajímavé a bude to mít vysokou kvalitu. Už se moc těším, i když to budeme mít ve skupině hodně těžké," odtušil Voráček.

Rozhodnutí Jaromíra Jágra o neúčasti na vrcholné akci nijak moc neprožíval. "Bral jsem to tak, že už loni ohlásil, že končí. Prostě nejede, nemůže hrát do šedesáti. Dříve nebo později by se to stalo, že Jarda nebude. My ostatní se musíme dát dohromady jako tým a hrát výborně jako jeden mančaft, protože takhle se vyhrává," zdůraznil Voráček.

I kvůli Světovému poháru začne s tréninkem dříve než v jiných sezonách. "Už zítra začnu. A těším se, až se budu zase hýbat. Pro mě je důležitý, abych za nároďák nechal na ledě všechno. A chci, abych hrál v září dobře," prohlásil Voráček.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud