Matěj Hejda
13. července 2016 • 17:50

Instinkt střelce je zpět. Talentovaný Čech válel na farmě a chce do NHL

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léta je označován za jeden z největších českých ofenzivních talentů. Jenže přechod z juniorky do dospělého hokeje dlouho dělal Martinu Frkovi velké problémy. V minulé sezoně však konečně přišlo výrazné zlepšení. Dvaadvacetiletý útočník na farmě Detroitu v 67 utkáních vstřelil 27 gólů a patřil k největším tahounům Grand Rapids. „Konečně jsem to v chlapech zlomil, teď zařadit ještě vyšší rychlost a snad se podívám do NHL,“ doufá odchovanec karlovarského hokeje.



Přitom jeho start v zámořském hokeji byl jak z říše snů. V juniorské QMJHL nasbíral během tří sezon 163 bodů v 152 zápasech, navíc v play off v roce 2013 absolutně exceloval. 33 bodů v 17 utkáních vzbudilo velký respekt. Nutno podotknout, že český střelec hrál v Halifaxu v první řadě s dvěma výjimečnými talenty. Na centru hvězda Colorada Nathan Mackinnon, na levém křídle bourák z Tampy Jonathan Drouin. Co víc si přát?

„Hrát s nimi dělalo z hokeje možná až příliš jednoduchý sport. Body naskakovaly s neuvěřitelnou pravidelností. Téměř při každém střídání jsme hráli v útočném pásmu a naslepo si přihrávali. Takovou souhru a dominanci hráč zažije jednou za život,“ vzpomíná Frk

Pak ale přišlo drsné probuzení. Pryč byly automatismy z juniorky, pryč byli i dva hvězdní spoluhráči z Halifaxu! Frk si najednou musel poradit bez nich. Nedařilo se... V Grand Rapids se dlouho neprosazoval, až byl poslán na druhou farmu v Toledu v nižší East Coast Hockey League, kterou někteří hráči v minulosti označili jako hokejový hrob.

VIDEO: Střela je největší zbraň Martina Frka

„Tak bych to neviděl. Ta liga nebyla zas tak špatná. Dostal jsme velký prostor, hrál neustále. Dobře vím, že cesta z ECHL do NHL není jednoduchá, ale dokázali to kluci přede mnou. Třeba Andrej Nestrašil si prošel tím samým a teď hraje v NHL. On mi tak nějak ukázal cestu,“ připomíná Frk cestu svého kamaráda, s kterým se v létě pravidelně připravuje pod dohledem kondičního kouče Petra Klofáče.

„Hlavně jsem v Toledu tehdy získal ztracené sebevědomí!“ připomíná. 

Dvaadvacetiletý útočník je totiž podle trenéra Detroitu Jeffa Blashilla, jenž jej dříve vedl i v Grand Rapids, sám sobě největším kritikem. „On je na sebe neskutečně tvrdý. Pořád se chce zlepšovat, svoji hru do detailu sleduje. Několikrát mi volal kouč z Toleda, jak je Marty pořád v posilovně. Běhá po tréninku ještě v ulicích města, opravdu na sobě dře,“ vysekl Frkovi poklonu mladý kouč.

Střelecké zmrtvýchvstání

Nabrané sebevědomí přineslo Frkovi konečně výrazné výsledky i v dospělém hokeji. V poslední sezoně v Grand Rapids pálil jako z kanónu. Na brankáře vyslal 193 střel, suverénně nejvíc z celého týmu Griffins.

„Celé je to o té hlavě. V organizaci mě už dobře znají. Ví, že ze všeho si dělám zbytečně hlavu. O všem moc přemýšlím. Loňská sezona mi vyšla. Je potřeba na tom stavět. V září mě čeká možná můj nejdůležitější kemp v životě,“ uvědomuje si rodák z Pelhřimova.

I přes vydařenou sezonu nebude pro Frka jednoduché se do hlavního týmu dostat. Konkurence mezi mladými hráči Red Wings je obrovská. Supertalentovaný Dylan Larkin už v poslední sezoně patřil k největším tahounům. Andreas Athanasiou se v závěru sezony také prosazoval. Fin Teemu Pulkkinen má pověst střelce. Navíc od Kanaďana Anthony Manthy, jenž s Frkem v Grand Rapids prožil vydařený rok, se čeká opravdu hodně.

„Ta konkurence je velká. Nechci se ale na nic vymlouvat, takhle to je v každém týmu NHL. Člověk musí ukázat něco navíc. Zaujmout jak body, tak i poctivou hrou a obětavostí. Je možné, že mě podobně jako Andreje pošlou do jiného týmu. Těch cest do NHL je víc a já ten boj rozhodně nevzdávám,“ říká odhodlaně jeden z nejtalentovanějších českých střelců v zámoří. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud