25. června 2016 • 19:48

Draft NHL: Uspěli čtyři Češi, Hájka si jako 37. vybrala Tampa

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři. Jen tolik českých hokejistů uspělo na letošním draftu NHL, když ani jeden z nich neprošel hned v prvním kole. Jako první Čech uslyšel své jméno obránce Libor Hájek, kterého si jako celkem 37. v pořadí vybrala Tampa Bay, dále uspěl Filip Hronek (53. - Detroit, Vojtěch Budík (130. - Buffalo) a jako poslední útočník Filip Helt (211. - St. Louis).



 Čeští hráči volení na draftu 2016:

1. kolo:
nikdo

2. kolo:
37. Libor Hájek (obránce) - Tampa Bay
53. Filip Hronek (obránce) - Detroit

3. kolo:
nikdo

4. kolo:
nikdo

5. kolo:
130. Vojtěch Budík (obránce) - Buffalo

6. kolo:
nikdo

7. kolo:
211. Filip Helt (levé křídlo) - St. Louis

Nejvýše draftovaným českým hokejistou do NHL se letos stal obránce Libor Hájek ze Saskatoonu z WHL. V Buffalu si jej ve druhém kole na 37. pozici vybrala Tampa Bay. Jako druhý přišel na řadu na 53. místě další zadák Filip Hronek z Hradce Králové, jehož získal Detroit.

Celkově se dostalo na čtyři české hráče. V pátém kole sáhlo na 150. místě pořadatelské Buffalo po dalším bekovi Vojtěchu Budíkovi z celku Prince Albert z WHL. Úplně na poslední 211. příčce se dočkal ještě útočník Filip Helt z Litvínova, jenž nyní patří St. Louis.

Osmnáctiletý Hájek odešel do Saskatoonu loni v létě z Komety Brno. V 69 zápasech ve WHL si připsal 26 bodů za tři branky a 23 asistencí. Před odchodem do zámoří stihl i 24 zápasů v české extralize a zaznamenal jednu přihrávku. Loni i letos reprezentoval Hájek na mistrovství světa hráčů do 18 let.

Tampa původně 37. pozici neměla, ale stála o Hájka natolik, že ji získala bezprostředně před volbou od Arizony. Tam jde výměnou od Lightning dvacetiletý zadák Anthony DeAngela, jenž působil na farmě v Syracuse v AHL.

Hronek v uplynulém ročníku sehrál v extralize za Hradec Králové 40 utkání a připsal si čtyři přihrávky. Působil také v juniorce Mountfieldu a v první lize v dresu Litoměřic. Po loňském startu na světovém šampionátu na osmnáctkách se letos představil i na MS dvacítek.

Budík odešel do Prince Albert loni z juniorky Pardubic. Za Raiders sehrál v základní části WHL 70 utkání a nasbíral 16 bodů za tři branky a 13 asistencí. V pěti duelech play off vstřelil jeden gól. Stejně jako Hájek reprezentoval loni i letos na světovém šampionátu osmnáctek.

Helt má zkušenosti jen z reprezentační šestnáctky a v Litvínově má na kontě sedm utkání za juniorský tým, v nichž si připsal tři přihrávky. V sezoně hrál jinak za starší dorost a v 42 duelech zaznamenal 46 branek.

Nedostalo se při výběru například na útočníka Šimona Stránského z Prince Albert z WHL, který byl v prognózách řazen vysoko. Nedočkal se ani syn olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa Roberta Reichla Kristian, který hraje extraligu za Litvínov.

V minulých dvou letech se dočkali čeští hokejisté už v prvním kole. Loni Sunrise si vybralo New Jersey na šesté pozici útočníka Pavla Zachu a na 13. místě sáhl Boston po obránci Jakubu Zbořilovi. Před dvěma roky ve Filadelfii si zvolil Washington na 13. příčce útočníka Jakuba Vránu a na 25. pozici Boston vybral forvarda Davida Pastrňáka.

V prvním kole Čech chyběl naposledy v roce 2013, kdy přišel v Newarku na řadu až na 114. místě zadák Jan Košťálek, jehož získal Winnipeg.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud