6. října 2016 • 14:48

TOP 10 událostí léta v NHL: Všem vládne Subban, Češi netáhli

Vstoupit do diskuse
0
  • P.K. Subban poutal velkou pozornost, Češi spíš paběrkovaliP.K. Subban poutal velkou pozornost, Češi spíš paběrkovaliFOTO: Koláž: iSport.cz

    Start NHL je za rohem, nejlepší liga světa roztočí svůj kolotoč 12. října. Že hokej přes své dlouhé prázdniny za mořem spí? Ani náhodou. Deník Sport vybral 10 největších momentů, které hýbaly létem. Zvládne svoji misi v Arizoně teprve sedmadvacetiletý generální manažer John Chayka? A co mláďata v čele s Matthewsem, vezmou ligu útokem, jak se čeká?

  • 10. Florida: všechno je jinak

    Jaromír Jágr během prvního přípravného utkání sezony proti DallasuFoto ČTK/AP

    Minulý rok to byla cesta těžce nad plán. Florida hrála skvěle, vyhrála svoji divizi. Mínusem budiž jen vypadnutí v prvním kole play off. Ale tohle měla být jen pro mladý tým potřebná lekce, porážka, ze které se má ponaučit. Takže plácání po zádech, jak všechno šlape? Ani nápad. K týmu napochodoval nový generální manažer Tom Rowe a začal rozdávat vyhazovy. Z klubu odešli skauti, funkcionáři i maséři. Měnilo se i logo. A kádr? Taky se ho škatulata výrazně dotkla. Hlavně v obraně nastal docela vítr. Ani byste neřekli, že Panthers prožili průlomový ročník, podobné kroky přicházejí na řadu spíš po průšvihu. Jaromír Jágr v organizaci nadále zůstal, ale může se stát, že nejproduktivnější hráč týmu za loňský rok dostane menší roli, než jakou si užíval před rokem.

  • 9. Pokus číslo 11. Vyjde?

    Bude v Edmontonu konečně radost?Foto Reuters / Walter Tychnowicz-USA TODAY Sports

    Teď to už klapne. Porážka, porážka, porážka. Tak ne. Už ale opravdicky. Porážka, porážka, porážka. Zase nic. Ale cesta nahoru se blíží. Porážka, porážka... A dál to už znáte. Od roku 2006, kdy byl Edmonton ve finále Stanley Cupu, se ani jednou nedostal do play off, babral se v prohrách. Ani neuvěřitelná zásoba talentovaných mladíků z draftů mu nahoru nepomohla. Vařil se na dně. Letos ale generální manažer Peter Chiarelli třískl do stolu. Nutně potřeboval získat beka, tak z New Jersey přivedl Adama Larssona, za něhož obětoval Taylora Halla, jeden z pokladů Oilers. Vysoká cena? Určitě. Oilers ale už přestali čekat, až jim mladíci zestárnou, něco se děje. Na trhu volných hráčů pak Chirarelli ulovil golema Milana Lucice, který má hrát s největší hvězdou klubu McDavidem. A když na to přijde, zbuší každého, kdo se na modlu Oilers jen křivě koukne.

  • 8. Price má obrovskou cenu

    Carey Price musí vydržet zdravýFoto ČTK/AP

    S ním se můžou vrátit do honu za stříbrným pokladem. Montreal Canadiens předvedli nejrychlejší start ve své bohaté historii. Pak následoval jeden z nejhorších zvratů. Nejužitečnější hráč ligy, brankář Carey Price, si zranil koleno a sezona pro něj záhy skončila. „Habs“ nakonec ani nepostoupili do play off. Teď se znamenitý gólman vrací a je zdravý, aspoň to tvrdí. Ve stoprocentní kondici má pro tým obrovskou cenu, což mezitím předvedl na World Cupu. Vychytal triumf Kanadě, v turnajích nejlepších proti nejlepším protáhl její vítěznou sérii už na 16 zápasů. Za poslední čtyři sezony se však třikrát zranil. A to je největší problém. S Pricem můžou být Canadiens klidně nejlepší. Dojdou ale jen tak daleko, kam jim pomůže jejich brankář.

  • 7. Vytaženo ze Světového poháru

    Hokejisté Kanady ovládli Světový pohárFoto Reuters

    Dominance Kanady, ale Evropa nakonec taky nebyla špatná. Dají v New York Islanders přednost Jaroslavu Halákovi před Greissem, protože mu v turnaji jen kryl záda? Jak vyřeší brankářský rébus v Pittsburghu, až se uzdraví Matt Murray, jenž chytal za tým Severní Ameriky a předtím Penguins pomohl vyhrát Stanley Cup? Nenazrál čas pro trejd Fleuryho? Světový pohár se po dvanáctileté odmlce vrátil na scénu a kromě mnoha odpovědí vyvolal i spoustu otázek. Ta nejzásadnější se týká zimní olympiády. Na příští World Cup se už nebude čekat další tucet let, turnaj se povedl, NHL jako organizátor vydělala desítky milionů dolarů. Je otázkou, zda bude ochotna dál uvolňovat hráče na zimní hry, které nepořádá, a kde je navíc největším problémem pojištění hráčů.

  • 6. Ruleta kolem Las Vegas

    Tým z Las Vegas bude od podzimu roku 2017 hrát v Západní konferenci NHLFoto Koláž iSport.cz

    Ještě rok a nový přírůstek z Las Vegas se připojí k velké rodině NHL. Poměrně dost času zbývá i do rozšiřovacího draftu, v němž si 31. účastník ligy bude vybírat nechráněné hráče z jiných celků. Každý smí hájit jen jednoho brankáře, tři obránce a sedm útočníků nebo osm hráčů v poli. Za takových podmínek může dopadnout stejně, jako když při ruletě nepadá kulička. „Vegas efekt“ se tudíž projevuje už teď. V St. Louis se rozhodli udržet jako brankářskou jedničku Jakea Allena a Briana Elliotta vyměnili do Calgary. Takhle za něj dostali aspoň něco zpátky, z rozšiřovacího draftu by nevytěžili nic. V Anaheimu si podrželi Johna Gibsona a Fredrika Andersona podstoupili Torontu. Podobných transakcí bude přibývat. Jakmile Andrej Vasiljevskij prodloužil v Tampě, dá se očekávat, že k mání bude Ben Bishop.

  • 5. Soumrak Čechů (a jejich peněz)

    Jiří Hudler ještě práci sehnalFoto ČTK

    Tomáš Fleischmann s Jiřím Tlustým, před pár měsíci ještě stabilní členové zámořské rodiny, zůstali po sezoně bez kontraktu a museli vzít zavděk zkouškou v Minnesotě, resp. v Coloradu. Jiná cesta k nové smlouvě nevedla. Výsledek? Tristní. Ani jeden neprošel fyzickými testy. Hořký konec obou útočníků ilustruje tíživou situaci českých veteránů, kteří v roli volných hráčů nesehnali práci, nebo ji horko těžko získali za cenu rapidního snížení poslední mzdy. Například Radim Vrbata po přesunu z Vancouveru do Arizony spadl z 5 milionů na jeden. A byť si na bonusech může vydělat až 3,5 milionu, jde o značný propad kanonýra, jenž loni na jaře účtoval skvělých 31 gólů. Rozpaky dlouho svíraly Jiřího Hudlera, jenž se dočkal až po téměř dvou měsících, aby v Dallasu spadl z dřívějších 4 milionů na polovic i svatba… Ale vážně. Zmíněné duo si ještě může gratulovat, řada jiných českých kmetů hraje za drobné, anebo už vůbec ne.

  • 4. Invazi mladíků vede Matthews

    Všichni čekají, co Auston Matthews předvedeFoto Reuters / Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

    Nabídka čerstvých tváří pro NHL, to je opravdu extra třída. Auston Matthews, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Zach Werenski, Dylan Strome a ještě mnozí další. Mladíci, kteří sotva prošli draftem, chystají invazi a NHL vezmou útokem. Už to je sedm let, co Steve Mason získal jako dosud poslední brankář Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ligy. Matt Murray, který na jaře pomohl Pittsburghu k triumfu ve Stanley Cupu, má taky šanci. Zranění Connora McDavida způsobilo, že po Aaronu Ekbladovi a Nathanu MacKinnonovi nedostal cenu potřetí za sebou hráč, který byl rok předtím jedničkou draftu. Matthews, po němž sáhlo Toronto, k tomu má všechny předpoklady. Ale pořád je taky šance, že se odkudsi z hlubin vynoří tajný favorit typu Artěmije Panarina.

  • 3. Trenéři? Staronové zboží

    Randy Carlyle se vrací do AnaheimuFoto Profimedia

    V Anaheimu rozbalili staronové zboží. Randy Carlyle v roce 2007 jako dosud jediný trenér dovedl Ducks ke Stanley Cupu. Po šesti sezonách ho vystřídal Bruce Boudreau, pro kterého zisk Poháru dál zůstává bílou velrybou, stejně jako výhry v sedmých zápasech play off. I proto musel po čtyřech letech uvolnit místo kolegovi, který si mezitím odskočil do Toronta. Boudreau nově vede Minnesotu. Guy Boucher dostává druhou šanci v Ottawě, dvě a půl sezony už vedl tým Tampy a potom Bern, s nímž jednou vyhrál švýcarskou ligu. Podobně na tom je Glen Gulutzan, který má v Calgary krotit mladé koně v čele s Johnnym Gaudreauem a Seanem Monahanem. Hlavního trenéra už dělal Dallasu a ve Vancouveru pracoval jako asistent pod Johnem Tortorellou.

  • 2. Cifršpion a praktik

    Johnu Chaykovi byla svěřena velká zodpovědnostFoto Profimedia

    John Chayka je ve svých 27 letech o třináct let mladší než kapitán týmu Shane Doan, dřív než on přišel na svět tucet hráčů širšího kádru. Cifršpion z kanadského Ontaria založil analytickou společnost Stathletes, před rokem si ho kvůli jeho zaměření na čísla najali v Arizoně a po rozchodu klubu s Donem Maloneym z něj udělali nejmladšího generálního manažera v dějinách NHL. To floridský praktik Tom Rowe není v oboru nováčkem. Bývalý útočník a kouč, který působil i v ruské Jaroslavli, kdysi zastával funkci generálního manažera na farmě Hartfordu v Lowellu. U Panthers vystřídal jejich architekta Dalea Tallona, který se místo papírování chce víc věnovat hráčskému rozvoji. Přes léto se Rowe snažil hlavně vyztužit obranu kolem Aarona Ekblada.

  • 1. Country boy P. K. Subban

    P.K. Subban při své premiéře za Nashville hned skórovalFoto ČTK/AP

    Letní pochrupování na planetě NHL skončilo ve chvíli, kdy twitterové účty kanadských reportérů naťukaly šokující zprávu: Canadiens se zbavili P. K. Subbana výměnou za Sheu Webera z Nashvillu. Jak známo, s excentrickým Subbanem se co do zájmu zámořských fanoušků může rovnat jedině Sidney Crosby, je to novodobá ikona, daleko přesahující hranice sportu. Jenže to právě v montrealské kabině mnohé iritovalo a dráždilo. Jo jo, Subban umí prudit, jen co je pravda. Slavný klub upřednostnil klid mezi hráči před reklamou, kterou vlastně ani nepotřeboval. Má to háček, pokud Habs nezačnou sezonu ve velkém stylu, pište si, že si mnohačetné obecenstvo vyžádá hlavu GM nebo minimálně kouče Therriena. Zato o poznání méně hokejový Nashville jásá, o Predators najednou referují i společensky zaměřené kanály. Chvástavý Subban pobláznil metropoli country hned při první představovačce, během níž nemohl minout vyhlášené hudební kluby a úderně zapět. Jakou zazpívá na ledovém pódiu?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud