13. října 2016 • 06:40

Rekordní start NHL! Jednička draftu vstřelila hned čtyři branky

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Rekordní čtyři góly vstřelil při svém debutu v hokejové NHL americký útočník Auston Matthews, jednička letošního draftu, jeho Toronto přesto na úvod nového ročníku prohrálo v Ottawě 4:5 v prodloužení. V moderní éře zámořské soutěže, která se počítá od sezony 1943-44, se něco takového žádnému nováčkovi v prvním zápase nepodařilo. Jediným úspěšným českým střelcem úvodního dne byl Michael Frolík z Calgary.



Devatenáctiletý centr, který reprezentoval výběr Severní Ameriky na nedávném světovém poháru, proměnil v gól své první tři střely na branku. Dvakrát se prosadil v zahajovací třetině, dvakrát ve druhé. Po jeho čtvrtém zásahu tři sekundy před koncem prostřední dvacetiminutovky se hosté ujali vedení 4:3, jenže ve 47. minutě vyrovnal domácí útočník Kyle Turris a stejný hráč po 37 sekundách prodloužení rozhodl o výhře Senators.

"Nemám slov," komentoval Matthews start z říše snů. "Jak utíkal čas, nemohl jsem víc a víc uvěřit tomu, co se to děje. Bylo to až nadpřirozené," konstatoval rodák ze Scottsdale v Arizoně, který měl však premiéru trochu pokaženou. Byl totiž na ledě při soupeřově vítězném gólu v první minutě prodloužení. "Ta poslední akce byla stoprocentně moje chyba," prohlásil. "Chtěli jsme tady vyhrát a nepovedlo se nám to, ale byla to dobrá lekce pro mě i pro celý tým," dodal.

VIDEO: Čtyřgólový večer Austona Matthewse

Z hráčů vybraných na draftu jako číslo jedna naposledy výrazně zazářil při premiéře v NHL Alexander Ovečkin , který před jedenácti lety v úvodním duelu skóroval dvakrát. Hattrick dokázali vstřelit ve svém prvním zápase dosud jen dva hráči - Real Cloutier v roce 1979 a před šesti lety Derek Stepan. Joe Malone a Harry Hyland zaznamenali v roce 1917 při debutu pět gólů.

"Dnes jsme byli účastníky zápasu, v němž se tvořily dějiny," poznamenal trenér Toronta Mike Babcock. "Pro mě to byl daleko nejlepší večer od chvíle, co jsem se stal koučem Maple Leafs. A to nejen díky Austonovi, který dal čtyři góly a v první polovině utkání byl asi nejlepším hráčem na ledě. Skvěle hrál i nováček Mitch Marner nebo William Nylander a další hráči. Byl to skvělý pohled. S takovými výkony máme letos šanci něco dokázat," rozplýval se trenér Toronta, které za posledních jedenáct let jen jednou prošlo do play off.

Kempný má za sebou premiéru

Premiérový start v NHL prožil ve středu také český obránce Michal Kempný, jehož Chicago prohrálo na domácím ledě se St. Louis 2:5. Reprezentační zadák odehrál s číslem 6 na zádech 18 minut a 44 sekund a odnesl si ze zápasu jeden záporný bod v hodnocení plus/minus. V 59. minutě byl na ledě při čtvrtém inkasovaném gólu v době, kdy už domácí hráli bez brankáře.

"Podal solidní výkon," řekl na adresu bývalého zadáka brněnské Komety trenér Blackhawks Joel Quenneville. Jeho tým v utkání dvakrát vedl, jenže doplatil na nedisciplinovanost a všechny tři rozhodující góly dostal v oslabení. Ve 40. minutě vyrovnal na 2:2 v přesilové hře Vladimir Tarasenko, hned v první minutě třetí třetiny v další početní výhodě vsítil vítězný gól Blues Paul Stastny.

McDavid v derby zaválel

Povedený večer prožila také jednička loňského draftu Connor McDavid. Kanadský útočník při premiéře v roli kapitána Edmontonu vstřelil dva góly, z toho jeden z trestného střílení, na další přihrál a dovedl Oilers k vítězství nad Calgary 7:4.

Domácí vedli po patnácti minutách 3:1, hosté však manko smazali v polovině druhé třetiny dvěma góly ve vlastním oslabení. Ten druhý vsítil v 31. minutě Frolík . Pak ale začal úřadovat McDavid a během dvou minut vrátil Naftařům dvoubrankový náskok.

VIDEO: McDavid a jeho gól z trestného střílení

"Jsem rád, že mám ten první zápas s céčkem za sebou a že jsme obstáli. Na tento večer budu mít spoustu krásných vzpomínek," řekl McDavid. Jeho výkon v nové domácí hale Rogers Place sledoval na vlastní oči i Wayne Gretzky , který byl před utkáním oficiálně uveden do funkce ve vedení klubu, v jehož dresu vyhrál čtyřikrát Stanley Cup.

Úspěšně vstoupili do sezony poražení finalisté z minulé sezony San Jose, kteří porazili 2:1 Los Angeles. Sharks tak vyhráli už sedmý zahajovací zápas před vlastními fanoušky v řadě.

Výsledky:

Ottawa - Toronto 5:4 v prodl. (2:2, 1:2, 1:0 - 1:0)
Branky: 47. a 61. Turris, 11. Ryan, 13. Karlsson, 38. Brassard - 9., 15., 22. a 40. Matthews. Střely na branku: 30:38. Diváci: 17.618. Hvězdy zápasu: 1. Matthews (Toronto), 2. Turris, 3. Brassard (oba Ottawa).

Chicago - St. Louis 2:5 (1:0, 1:2, 0:3)
Branky: 5. Pánik, 34. Hartman - 40. a 59. Tarasenko, 25. Shattenkirk, 41. Stastny, 60. Upshall. Střely na branku: 19:33. Diváci: 21.729. Hvězdy zápasu: 1. Tarasenko, 2. Stastny (oba St. Louis), 3. Hartman (Chicago).

San Jose - Los Angeles 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky: 15. Couture, 44. Burns - 2. Toffoli. Střely na branku: 31:22. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Couture, 2. Burns (oba San Jose), 3. Toffoli (Los Angeles).

Edmonton - Calgary 7:4 (3:1, 2:2, 2:1)
Branky: 33. a 35. McDavid, 2. Maroon, 6. Pitlick, 16. Kassian, 50. Puljujärvi, 59. Eberle - 2. Chiasson, 29. Brouwer, 31. Frolík, 52. Wideman. Střely na branku: 28:41. Diváci: 18.347. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Russell (oba Edmonton), 3. Backlund (Calgary).

Zack Kassian právě zvyšuje na 3:1
Zack Kassian právě zvyšuje na 3:1

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud