Pavel Bárta
28. února 2017 • 22:00

Příběhy přestupové uzávěrky v NHL: NEJ trefy i NEJ přehmaty!

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Přestupová uzávěrka přináší plno příběhůPřestupová uzávěrka přináší plno příběhůFOTO: Koláž: iSport.cz

    Dny, hodiny a minuty zbývají do středeční uzávěrky přestupů v NHL. Manažeři se snaží dostat, co jejich celku ještě schází ke kýženému triumfu. Za hotové hráče rozdávají výběry v draftu, obětují budoucnost mužstva, protože ta je teď. Narychlo sjednaná směna může mít vliv na okamžitý úspěch klubu, ale spíš se projeví až časem. Zrovna tak zdánlivě dílčí úpravy někdy přinášejí velké výsledky. Sport připravil přehled nejlepších výměn a největších přehmatů, k nimž před uzávěrkou došlo v minulosti.

  • TREFA - Francis? Nejlepší tah (1991)

    Ron Francis je teď generálním manažerem CarolinyFoto Profimedia

    Ron Francis a obránci Ulf Samuelsson a Grant Jennings odešli z Hartfordu do Pittsburghu za trojici John Cullen, Jeff Parker a Zarley Zalapski. Dodnes tuhle směnu považují za nejzdařilejší tah ze všech. Francis a Samuelsson se stali základními pilíři mužstva, jež vyhrálo Stanley Cup v letech 1991 a 1992. Francis se navíc proměnil taky ve dvorního nahrávače Jaromíra Jágra, kariéru končil se 1798 body jako čtvrtý nejproduktivnější hráč NHL všech dob. Hartford získal v Zalapském kvalitního beka, do pěti let však nebyl na soupisce Whalers ani jeden z tehdy příchozích hráčů.

    Poslední den přestupů v hokejové NHL sledujte ONLINE zde »

  • TREFA - Zrodil se Zlatý Brett (1988)

    První Stanley Cup získal Hull s DallasemFoto Profimedia

    Calgary Flames získali ze St. Louis beka Roba Ramage a gólmana Ricka Wamsleyho na místo dvojky. Opačným směrem putovali Steve Bozek a Brett Hull, který ve 22 letech prožíval první úplnou sezonu. Calgary o rok později vybojovalo Stanley Cup. Hull v St. Louis vytvořil jeden z nejúdernějších tandemů s Adamem Oatesem. V následujícím ročníku nasázel 72 gólů, v dalším 86, v Blues prožil čtyři stobodové sezony. Zatímco Hullovu otci Bobbymu říkali „Zlatý tryskáč“ (Golden Jet), tady se zrodil „Zlatý Brett“. Stanley Cup ale získal až s Dallasem a v Detroitu.

  • TREFA - Nová hnací síla (2014)

    Letos se zatím Gáborík ne a ne rozehrátFoto Reuters / Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports

    Marián Gáborík přišel z Columbusu do Los Angeles za Matta Frattina a volbu ve druhém a třetím kole draftu. Kings výměna moc nestála, slovenský střelec výtečně zapadl do stylu Kings, se 14 góly byl nejlepším střelcem play off a pomohl LA k zisku druhého Stanley Cupu během tří let. Ve stejném roce odešel Martin St. Louis z Tampy na vlastní žádost do New York Rangers za Ryana Callahana a dvě volby v draftu. Výměna prospěla oběma stranám. St. Louisovi během play off zemřela matka. Ale tím víc se snažil být hnací silou Rangers, kteří po deseti letech došli do finále.

  • TREFA - Docela rozumný nápad (2013)

    Ben Bishop od neděle patří Los AngelesFoto ČTK/AP

    Když začátkem dubna 2013 vyměnili Ottawa Senators vytáhlého brankáře Bena Bishopa do Tampy Bay za útočníka Coryho Conachera a čtvrté kolo draftu, patřil nevelký útočník k uchazečům o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Bishop byl nadějný gólman, který toužil po větším vytížení. Oboustranně se výměna jevila jako docela rozumný nápad. Zatímco Conacher později strávil většinu času v AHL, zahrál si ve Švýcarsku a teď je zase zpátky v systému Lightning, Bishop se dvakrát stal finalistou Vezina Trophy a dvakrát pomohl Tampě do finále konference.

  • PŘEHMATY - Kvůli Forsbergovi nadávají (2013)

    Filip Forsberg má teď neskutečnou formuFoto ČTK/AP

    Když ve Washingtonu slyší jméno Filip Forsberg, začnou nadávat. Přehmat století. První hráč vybraný Capitals v draftu 2012 za tým nikdy nenastoupil. Od příchodu Martina Erata a Michaela Latty si klub rok poté dost sliboval. Český útočník byl nejlepším nahrávačem Nashvillu se 17 asistencemi a dělil se o prvenství v produktivitě týmu. Do konce sezony si však připsal jen tři body a Capitals vypadli v prvním kole. V následujícím ročníku vstřelil za 53 utkání jeden gól, než ho vyměnili do Phoenixu. Forsberg v Predators dvakrát nasbíral přes 60 bodů.

  • PŘEHMATY - Vancouver ukradl kapitána (1996)

    Kariéru končil Näslund v New YorkuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jako se Pittsburghu o pět let dřív povedl skvělý tah s Hartfordem, tenhle dopadl přesně naopak. A byla to učiněná svatokrádež. Penguins poslali ze záhadných důvodů do Vancouveru švédského mladíka Markuse Näslunda výměnou za hráče jménem Alek Stojanov. Ten v příštích dvou sezonách sehrál pouhých 45 utkání, pak upadl v zapomnění. Naopak Näslund hrál za Vancouver dalších jedenáct sezon, stal se kapitánem, a když v roce 2009 končil v New York Rangers, byl druhým nejlepším střelcem historie Canucks. Jeho číslo visí dodnes pod střechou haly.

  • PŘEHMATY - Krutá cena za Goligoského (2011)

    Alex Goligoski hraje prvním rokem za CoyotesFoto ČTK/AP

    Alex Goligoski je dobrý obránce. Nicméně v transakci s Pittsburghem za něj tehdejší generální manažer Dallasu Joe Nieuwendyk zaplatil až krutě moc. Pustil mladíky Jamese Neala a Matta Niskanena. První nastřílel v další sezoně 40 gólů a než po třech letech zamířil do Nashvillu, patřil k ničivým zbraním v arsenálu Penguins. Vyplatil se jim i v rámci výměny s Predators, získali za něj Nicka Spalinga a Patrica Hörnqvista. Niskanen v Pittsburghu herně vyrostl a dnes je oporou obrany Washingtonu, kde podepsal před třemi lety jako volný hráč. Goligoski? Už je v Arizoně.

  • PŘEHMATY - Edmontonské vymítání Šatana (1997)

    V Buffalu strávil Šatan nejlepší létaFoto Profimedia

    Slovenský útočník Miroslav Šatan byl v draftu 1993 pátou volbou Edmonton Oilers. V dalším ročníku si na olympiádě vystřílel korunu nejlepšího kanonýra turnaje, i ve své první sezoně v NHL 1995/96 se u něj objevily záblesky výjimečnosti. Přesto se Oilers rozhodli ho vymést a poslat do Buffala za bezejmenné hráče z farmy Barrieho Moorea a Craiga Millara. Výměna jako by v Šatanovi zažehla oheň. Za sedm sezon v Buffalu nasázel třikrát přes 30 gólů, tým v roce 1999 s ním a hvězdou v brankovišti Dominikem Haškem bojoval ve finále Stanley Cupu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud