Jan Barák
17. září 2017 • 04:40

Co s miliardou? Osm dolarů už je pryč, koupil jsem si kuře, smál se Pastrňák

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Krejčí, Tuukka Rask, Patrice Bergeron. Jen tomuto ikonickému trojlístku se David Pastrňák v rámci organizace Bostonu dívá z finančního hlediska na záda. Bruins si 21letého útočníka ve čtvrtek pojistili šestiletým kontraktem na 40 milionů dolarů (asi 878 milionů korun). Nejen o závratné sumě peněz mluvil Pastrňák v sobotu pro klubovou televizi v prvním rozhovoru po svém příletu do USA.



Pastrňákovi skončila po uplynulém ročníku NHL nováčkovská smlouva, díky které inkasoval maximální možnou částku 925 tisíc dolarů ročně. Poté, co v 75 zápasech zaznamenal 34 gólů a 36 asistencí a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za Bradem Marchandem, si raketově polepšil. Roční průměr 6,667 milionu dolarů jej zabezpečí do konce života.

"Je na místě, abych poděkoval. Především rodině Jeremyho Jacobse (vlastník klubu) za důvěru, kterou do mě vložili. Je to opravdu obrovská motivace, abych dokázal, že si takovéto peníze zasloužím. Doufám, že dokážeme uhrát lepší týmové výsledky než v minulých sezonách," řekl Pastrňák v rozhovoru pro Bruins TV po prvním tréninku, který s Bruins v rámci přípravného kempu absolvoval.

K týmu se rodák z Havířova připojil den po začátku kempu, v Praze ho zdrželo licitování ohledně podoby nového kontraktu. Jednání se táhla, nakonec ale byly spokojené obě strany. Pro srovnání, minulý rok byl Pastrňák v Americe už od začátku srpna, letos se připravoval v Česku o měsíc déle.

"Jsem strašně rád, že jsem zpátky. Už to bylo dlouhé a jsem rád, že jsem zpět. Kluci mi chyběli, dlouho jsem je neviděl. Hlavně David Krejčí, Brad Marchand a ostatní mi scházeli, každý trénink s nimi mě ohromně posouvá. Vy novináři na mě asi vyvinete velký tlak, ale já si ho nepřipouštím, pořád je to jen hokej. Každopádně doufám, že budu oproti loňsku ještě v lepší formě," hlásil Pastrňák, který hraje za Boston od roku 2014. Ve 172 zápasech základní části nasbíral 123 bodů za 59 gólů a 64 asistencí.

Všeteční novináři častovali Pastrňáka i konkrétními dotazy na peníze. "Co bude první velká věc, kterou si za novou smlouvu pořídíte? Prozraďte," tlačili na českého útočníka. "Zatím nic velkého, jen včera jsem byl na večeři, utratil jsem osm dolarů za kuře teriyaki s rýží, takže to už je pryč. Dle mého soudu dobrý začátek," smál se 25. hráč draftu roku 2014.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor Davida Pastrňáka pro Bruins TV

Se spoluhráči zatím o kontraktu nemluvil, na tréninku nebyl čas, navíc Bruins netrénují všichni společně, ale jsou rozděleni do dvou skupin. Z klubu přilétla po podpisu smlouvy jen gratulace formou SMS zprávy od generálního manažera. "Těším se na to, asi budu muset zaplatit večeři, je to tady zvykem, snad to stihnu ještě před startem sezony, nebo někdy v jejím průběhu. Především se těším na reakci Brada Marchanda, ten mě určitě nenechá vyváznout jen tak," culil se nejmladší vítěz ankety Zlatá hokejka (letos) v její historii.

Právě Marchand, jenž má stejně jako Pastrňák smlouvu až do roku 2023, má roční plat "jen" 6,125 milionu.

Tak uvidíme, jak se "medvědí" tlupě letos povede. Nálada je dobrá, Boston má ale za sebou hluchou tříletku, během které dvakrát do bojů o Stanley Cup vůbec neproklouzl a naposledy vyletěl v prvním kole s Ottawou 2:4 na duely.

Sezona nápravy začne pro Pastrňáka a spol. 5. října zápasem proti posledním finalistům z Nashvillu.

  Jméno (věk v době podpisu) Klub Rok Hodnota Délka
1. Jaromír Jágr (29 let) Washington 2001 77 milionů dolarů 7 let
2. Jakub Voráček (26) Philadelphia 2015 60 milionů dolarů 8 let
3. Bobby Holík (31) NY Rangers 2002 45 milionů dolarů 5 let
4. David Krejčí (28) Boston 2014 43,5 milionu dolarů 6 let
5. Patrik Eliáš (30) New Jersey 2006 42 milionů dolarů 7 let
6. David Pastrňák (21) Boston 2017 40 milionů dolarů 6 let

Pastrňák: Oslava smlouvy? Pozval jsem mamku na večeři
Video se připravuje ...

David Pastrňák na pražském letišti před odletem do Bostonu
David Pastrňák na pražském letišti před odletem do Bostonu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud