30. září 2017 • 16:46

Detaily Pastrňákovy smlouvy? Ladily se jednotlivé roky. I kvůli výluce

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má šestnáct stránek. Klíčovou cifrou je na něm 40 milionů dolarů. Dole podpis Davida Pastrňáka, vedle klubového šéfa. Jak vůbec vznikal kontrakt s Bruins? Těžce… A co se ladilo do posledních chvil? Pojďme trochu nakouknout do zákulisí.



Na jedné straně u telefonu Don Sweeney, generální manažer Bruins. Na druhé J. P. Barry, vlivný agent z renomované společnosti CAA Sports. Doma v Česku jeho spolupracovník Aleš Volek. A konečně ten, o koho jde. David Pastrňák.

Tak kdo s koho? Kdo z téhle hry nervů nakonec vzejde jako vítěz? „Ladilo se to dlouho, fakt jo, řešil se každý dolar,“ přiznává Volek. Celé léto. Obě strany si plácly až 14. září. „Posledních čtrnáct dnů už se to řešilo denně. Opravdu to bylo intenzivní,“ popisuje dlouholetý hráčův zástupce.

Když se obě strany dobraly k celkové částce (40 milionů na šest let), ještě nebylo vyhráno. Ladila se struktura kontraktu. „Poslední tři dny už se ani tak nejednalo o výši, ale o tom, jak budou jednotlivé roky definované,“ přiznává agent. I tohle bylo zásadní. Bralo se v úvahu i to, že v roce 2022 vyprší kolektivní smlouva, hrozí tedy další výluka. I na to tedy vyjednávací tým myslel.

„Aby se nestalo, že by kvůli tomu David přišel o moc peněz,“ vysvětluje agent. I proto poslední rok kontraktu obsahuje vedle základního platu (4,4 milionu dolarů) i podpisový bonus (2 miliony). Jedná se sice o sezonu 2022/23, ale i na ni architekti kontraktu mysleli. Proto se detaily ladily ještě několik dní. Až potom mohl Pastrňák vzít telefon a zavolat mamince: Hotovo!

6 let, 40 milionů, v průměru 6,667 milionu.

„Nemohl mě ale sehnat, nebyla jsem na mobilu, byla jsem v práci. Měla jsem asi čtyři nepřijaté hovory, do toho nějaké zprávy. Nakonec si uvědomil, že má číslo i na pevnou, zavolal tedy kolegyni, která to zvedla. Takže mi ho dala k telefonu. Řekl mi, jak smlouva vypadá. Hned mi bliklo v hlavě, když jsem si uvědomila, jak byl hrozně divokej jako dítě, že je to takový náš satánek… Samé šestky!“ smála se Marcela Pastrňáková v rozhovoru pro iSport TV.

Pastrňák: Oslava smlouvy? Pozval jsem mamku na večeři
Video se připravuje ...

Smlouvu pak její syn podepsal při slavnostní večeři. Agent Volek ji naskenoval a přes mail poslal do Bostonu. Hotovo, vymalováno. „Dali jsme si nějaké steaky, ryby, trošku šampaňského. Malá oslava byla,“ říká Volek. Finální podobu kontraktu má v mailu. Ale neukáže, logicky… Detaily nejsou nic veřejného.

A nemá obavy, že by se mu někdo do mailu naboural? „V rámci společnosti CCA máme tak kvalitní zabezpečení, že to nehrozí. Náš vnitřní okruh je opravdu velmi chráněný,“ tvrdí Volek. A dá se mu věřit, protože společnost CCA Sports, jejíž je i on součástí, je celosvětová agentura, která zastupuje nejenom sportovce, ale i slavné herce z Hollywoodu. „Takže informace, které putují po mailu, jsou opravdu tajné. Proto si troufám tvrdit, že mail je zabezpečený více než dobře,“ reaguje agent. „Tedy doufám, že tímto někoho nevyzvu, aby to zkusil…“

Dopředu měli s Barrym dané částky, které budou po Bruins chtít. Nachystané byly všechny varianty. Čtyřletý kontrakt až osmiletý. „Částka, kterou jsme nakonec podepsali, byla ta, se kterou jsem byl připravení souhlasit,“ popisuje agent, který po finální dohodě dostal na mobil spoustu gratulací.

„Ale to spíš Pasta měl zavařenej mobil. Já ani tak ne. Vždycky ten hráč je na prvním místě,“ reaguje Volek, do jehož agentského týmu v Česku patří i někdejší hokejisté Jaroslav Balaštík, Lukáš Hronek nebo Zbyněk Hrdel. Nechybí ani nestor trenérského řemesla Zbyněk Zavadil, který vychoval hráče jako Tomáš Vlasák, Jaroslav Bednář nebo Jakub Vrána.

Pastrňákova maminka o nové smlouvě: David peníze ustojí
Video se připravuje ...

Agent Aleš Volek byl v polovině září doprovodit Davida Pastrňáka na letiště
Agent Aleš Volek byl v polovině září doprovodit Davida Pastrňáka na letiště

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud