Adam Lacek
4. října 2017 • 04:57

Nová česká vlna v NHL! Vrána vedle Ovečkina, debutují Chytil s Nečasem

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Do nové sezony NHL může naskočit hned několik českých nováčků v čele s Jakubem Vránou, Filipem Chytilem a Martinem NečasemDo nové sezony NHL může naskočit hned několik českých nováčků v čele s Jakubem Vránou, Filipem Chytilem a Martinem NečasemFOTO: Koláž iSport.cz

    V minulé sezoně naskočilo v NHL deset českých nováčků. V té nadcházející jich může být o mnoho víc. Do zámoří se valí nová česká vlna. Z farmy rovnou do prvního útoku Washingtonu se posunul Jakub Vrána, který by měl nastupovat po boku Alexandra Ovečkina a Jevgenije Kuzněcova. Své místo si možná překvapivě vydobyli i junáci Martin Nečas s Filipem Chytilem. O místo na scéně však bojují i další čeští hráči. Nová sezona startuje už ze středy na čtvrtek. Podívejte se, kteří čeští nováčci mohou zazářit.

  • Martin Nečas

    Tým: Carolina Hurricanes
    Věk: 18
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 7 zápasů, 1 bod (0+1)
    Minulá sezona: 51 zápasů, 19 bodů (11+8) – Kometa Brno

    Martin Nečas odehrál v přípravě celkem sedm zápasů, připsal si jednu asistenciFoto Profimedia.cz

    Zazářil v kempu nováčků, kde ho chválil i Ron Francis. „Je lepší, než jsem čekal,“ říkal současný generální manažer Hurricanes. V hlavním kempu už to tak slavné nebylo. Odchovanec Žďáru nad Sázavou naskočil do sedmi přípravných zápasů, ve kterých si však připsal jen jednu asistenci.

    V prvním týmu Caroliny zůstává, musí se ovšem vypořádat s velkou konkurencí na centru útoku. Jordan Staal, Victor Rask, Derek Ryan a Marcus Krüger mají svá místa, zdá se, jistá. Prostor tak může být na křídle, zámořské servery Nečase vidí ve třetím útoku vedle Ryana a Skinnera. Je možné, že mu dají čuchnout do pár zápasů a pak pošlou na učení na farmu či zpátky do extraligy.

  • Filip Chytil

    Tým: New York Rangers
    Věk: 18
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 4 zápasy, 3 body (1+2)
    Minulá sezona: 40 zápasů, 10 bodů (5+5) - Zlín

    Hned svůj první zápas v dresu Rangers rozhodl Filip Chytil v prodlouženíFoto ČTK

    Zřejmě nejpříjemnější české překvapení přípravných kempů. Příliš se neočekávalo, že by Chytil mohl v přípravném kempu zaujmout natolik, aby si ho slavná organizace nechala v kádru i na začátku ostré sezony. Na startu ho dokonce trápilo zranění. Měl se přijet ukázat a sezonu odehrát ve Zlíně. Jenže všechno je nakonec jinak.

    Čerstvě 18letý útočník bodoval ve třech ze čtyř přípravných zápasů. Nejvíce zazářil vítězným gólem v prodloužení proti New Jersey. Dokonce by sezonu mohl začít na centru druhého útoku mezi Rickem Nashem a Matsem Zuccarellem. Stejně jako u Nečase ale existuje reálná možnost, že ho Rangers nechají NHL osahat a po pár zápasech pošlou zpátky do Zlína, či do AHL.

  • Jan Rutta

    Tým: Chicago Blackhawks
    Věk: 27
    Pozice: obránce
    V přípravném kempu: 4 zápasy, 1 bod (1+0)
    Minulá sezona: 63 zápasů, 45 bodů (10+35) - Chomutov

    Jan Rutta v kempu zaujal i svou výbornou angličtinouFoto AP Photo/Paul Vernon

    V minulé sezoně vyšla Chicagu sázka na Michala Kempného, do té nadcházející vstoupí s další v zámoří neostřílenou tváří. Obránce Jan Rutta dlouhé roky válel v Chomutově, výrazně vystřelil až v minulém ročníku, kdy patřil mezi hlavní opory pirátského tažení do semifinále extraligy. Výbornými výkony si 27letý bek vysloužil i místo na mistrovství světa.

    Za Blackhawks odehrál v přípravě čtyři zápasy a vstřelil jednu branku, když pomohl k výhře 5:2 nad Columbusem. Vypadá to, že sezonu začne ve třetím ryze českém obranném páru s Michalem Kempným. Nezaujal jen na ledě, ale i před diktafony zámořských reportérů, kteří chválili jeho vynikající angličtinu. „Máte Netflix, že. A ten nemá české titulky,“ pobavil je odpovědí, že často kouká na seriály a filmy na internetové platformě. 

  • Jakub Vrána

    Tým: Washington Capitals
    Věk: 21
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 6 zápasů, 2 body (1+1)
    Minulá sezona: 21 zápasů, 6 bodů (3+3) – Washington, 56 zápasů, 36 bodů (19+17) – Hershey (AHL)

    Jakub Vrána by měl na začátku sezony nastupovat v jednom útoku s Ovečkinem a KuzněcovemFoto AP Photo/Nick Wass

    V minulém ročníku si útočník Jakub Vrána už zkusil NHL v 21 zápasech, ve kterých zapsal šest bodů (3+3). V nadcházející sezoně by měl Pastrňákův vrstevník a trochu opomíjený talent českého hokeje vystřelit vzhůru, sezonu by měl začít dokonce v elitní formaci s ruskými superhvězdami Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Kuzněcovem!

    Washingtonu se v přípravě příliš nedařilo, vyhrál jen dva ze sedmi zápasů, ve kterých vstřelil jeden z nejžhavějších favoritů na Stanley Cup jen 12 branek. Vrána naskočil do šesti zápasů a připsal si bilanci jednoho gólu a jedné asistence, oba body nasbíral v přesilových hrách. Na branku proti Montrealu mu nahrávali právě ruští kumpáni z lajny.

  • Martin Frk

    Tým: Detroit Red Wings              
    Věk: 23
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 5 zápasů, 3 body (2+1)
    Minulá sezona: 2 zápasy, 0 bodů – Carolina, 81 zápasů, 65 bodů (32+33) – Grand Rapids (AHL)

    Martin Frk se po dlouhých letech usilovného snažení konečně prosadil do sestavy DetroituFoto ČTK

    Pět let se útočník Martin Frk snaží probojovat do sestavy Detroitu, doteď se mu to nepovedlo. NHL i tak okusil, když si ho loni na dva zápasy stáhla do svých řad Carolina. Nyní by však rychlé křídlo s tvrdou střelou mělo do útočných řad Red Wings prorazit. „Pokud chcete místo na soupisce, musíte nabídnout něco, co ostatní nemají,“ mluvil o Frkově dělové ráně trenér Jeff Blashill.

    V předpokládaných sestavách před začátkem ročníku ho zámořské servery pasují na pravé křídlo druhého útoku vedle Dylana Larkina a AnthonyhoManthy. V pěti přípravných duelech nastřádal Frk tři body, všechny v jednom utkání proti Bostonu (5:1), který rodák z Pelhřimova sestřelil dvěma brankami a jednou asistencí.

  • Tomáš Nosek

    Tým: Vegas Golden Knights
    Věk: 25
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 5 zápasů, 3 body (1+2)
    Minulá sezona: 11 zápasů, 1 bod (1+0) – Detroit, 70 zápasů, 63 bodů (25+38) – Grand Rapids (AHL)

    Tomáš Nosek si poprvé v kariéře vydobyl stabilní místo v týmu NHLFoto Profimedia.cz

    Během tří sezon v organizaci Detroitu nakoukl útočník Tomáš Nosek dohromady do 17 utkání NHL. V minulém ročníku pomohl farmě z Grand Rapids k titulu v AHL a především díky fantastickým výkonům v play off, kdy v 19 zápasech posbíral 22 bodů (10+12), si ho v rozšiřovacím draftu vybral nový tým z Las Vegas.

    Pardubický odchovanec by měl sezonu začít na levém křídle čtvrtého útoku vedle Pierra-Édouarda Bellemara a Oscara Lindberga. V přípravě odehrál Nosek celkem pět utkání, blýskl se hned v tom prvním proti Vancouveru, když si při výhře 9:4 připsal tři body za gól a dvě asistence.

  • Radim Šimek

    Tým: San Jose Sharks
    Věk: 25
    Pozice: obránce
    V přípravném kempu: 4 zápasy, 1 bod (0+1)
    Minulá sezona: 58 zápasů, 32 bodů (13+19) – Liberec

    Radim Šimek si vybojoval místo v obraně San Jose SharksFoto ČTK

    Jako kometa vystřelil před třemi lety Radim Šimek, který se z Benátek vyšvihl mezi hlavní hvězdy extraligy. Konstantní výkonnost potvrzoval tři sezony, zúčastnil se posledních dvou světových šampionátů. Už loni se spekulovalo o přesunu do zámoří, případně do KHL. Rodák z Mladé Boleslavi však zůstal u Bílých Tygrů a pracoval na herní vyspělosti a angličtině. Odešel až letos, upsal se San Jose.

    V přípravě však příliš neoslnil. Ve čtyřech zápasech si připsal jednu asistenci. V kádru Sharks pro start sezony do poslední chvílě zůstával, odchod na farmu odskákal až v samotném závěru. Přitom místo v defenzivě Sharks by bylo, Brenden Dillon a Dylan DeMelo nejsou hráči, kteří by byli výrazně lepší než Šimek. Zdá se ale, že v současné chvíli mají navrch.

  • Tomáš Hyka

    Tým: Vegas Golden Knights
    Věk: 24
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 5 zápasů, 5 bodů (4+1)
    Minulá sezona: 53 zápasů, 43 bodů (21+22) – Mladá Boleslav

    Tomáš Hyka v přípravném kempu zazářil, na místo v NHL to však zatím nestačiloFoto Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

    Už před odletem do zámoří hlásil Tomáš Hyka, že bude muset zaujmout v přípravném kempu. „Nemám na co čekat, mám smlouvu na jeden rok, chci se ukázat a probojovat do týmu,“ hlásil v rozhovoru pro iSport.cz v srpnu. Rychlonohý bruslař oslnil už na začátku nováčkovského kempu, když vstřelil historicky první gól nového klubu.

    Do kempu hlavního týmu vletěl také skvěle, v prvním zápase vstřelil dvě branky. Celkem v pěti odehraných partiích nastřílel čtyři góly, k tomu přidal jednu asistenci. Byl nejlepším střelcem a druhým nejproduktivnějším hráčem týmu Chvála se na něj vznášela ze všech stran. Nakonec překvapivě skončil na farmě v Chicagu. Během sezony by se ale měl v NHL objevit.

  • Jakub Jeřábek

    Tým: Montreal Canadiens
    Věk: 26
    Pozice: obránce
    V přípravném kempu: 3 zápasy, 1 bod (0+1)
    Minulá sezona: 63 zápasů, 36 bodů (6+30) – Viťaz Podolsk (KHL)

    Jakub Jeřábek začne sezonu na farmě v Lavalu v AHLFoto Profimedia

    Obránce Jakub Jeřábek stoupal vzhůru postupnými kroky. Potom, co mu česká extraliga byla malá, zamířil do KHL. Ve Viťazu byl hodně vytížený, posbíral také pořádnou kupu bodů a po sezoně tak vyrazil opět o patro výš. Ještě před mistrovstvím světa podepsal smlouvu se slavným Montrealem.

    I na jeho adresu přišla během přípravného kempu chvála. „Na ledě hraje chytře, umí dát dobrou první přihrávku a ví, jak nám pomoci útočně,“ mluvil o něm útočník Alex Galchenyuk. Ve třech přípravných zápasech si připsal jednu asistenci. Vedení a trenéry ovšem plzeňský odchovanec neoslnil natolik, aby si ho ponechali v prvním týmu. Sezonu začne na farmě v Lavalu.

  • David Kämpf

    Tým: Chicago Blackhawks
    Věk: 22
    Pozice: útočník
    V přípravném kempu: 4 zápasy, 0 bodů
    Minulá sezona: 67 zápasů, 41 bodů (18+23) – Chomutov

    David Kämpf se do sestavy Chicaga nevešel, sezonu začne na farmě v RockforduFoto ČTK

    David Kämpf nemířil za oceán s vysokými ambicemi, v nabitém útoku Chicaga nebylo lehké se prosadit a také se to 22letému útočníkovi nepovedlo. Odchovanec Chomutova by rád šel ve stopách svého hokejového dvojčete Ondřeje Kašeho, který si během dvou let vydobyl stabilní místo v sestavě Anaheimu. Kämpf v přípravném kempu příliš neoslnil. Odehrál čtyři zápasy bez bodového zápisu. Sezonu začne na farmě v Rockfordu v AHL.

  • Libor Šulák

    Tým: Detroit Red Wings
    Věk: 23
    Pozice: obránce
    V přípravném kempu: 3 zápasy, 1 bod (1+0)
    Minulá sezona: 58 zápasů, 31 bodů (13+18) – Znojmo (EBEL)

    Obránce Libor Šulák se v přípravě prosadil proti ChicaguFoto ČTK

    Vlasatá kometa na jaře uchvátila český hokej. V podstatě neznámý mladík naskočil do přípravy národního týmu před mistrovstvím světa a skvělými výkony si vysloužil hned premiérovou účast. Na šampionátu odehrál 2 zápasy. Už před ním podepsal smlouvu s Pelicans Lahti, následně však kývl na nabídku Detroitu.

    V přípravném kempu odehrál bývalý obránce Znojma či Chomutova tři zápasy. V tom posledním proti Chicagu dokázal vstřelit i gól, na první tým to ovšem nestačilo. Místo na farmu ale Šulák míří do finského Lahti, se kterými byl předtím domluvený.

  • Další adepti

    Filip Hronek (Detroit) – 19 let, obránce, Grand Rapids (AHL)
    Filip Chlapík (Ottawa) – 20 let, útočník, Belleville (AHL)
    Marek Langhamer (Arizona) – 23 let, brankář, Tucson (AHL)
    Matěj Machovský (Detroit) – 24 let, brankář, Grand Rapids (AHL)
    Jan Mandát (New Jersey) – 21 let, útočník, Binghampton (AHL)
    David Rittich (Calgary) – 25 let, brankář, Stockton (AHL)
    Dominik Simon (Pittsburgh) – 23 let, útočník, Wilkes-Barre/Scranton (AHL)
    Michael Špaček (Winnipeg) – 20 let, útočník, Manitoba (AHL)
    Jakub Zbořil (Boston) – 20 let, obránce, Providence (AHL)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud