Adam Lacek
12. října 2017 • 19:22

Zklamaná hvězda Šipačov. Sám si zaplatil cestu z farmy, vrátí se do KHL?

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být jednou z hlavních hvězd nováčka z Las Vegas, prvním centrem. Jenže na startu sezony NHL zůstal Vadim Šipačov odstavený mimo první tým. Proč? Důvod je celkem složitý. Ruský útočník je totiž jedním z mála hráčů, kteří mají smlouvu nastavenou tak, že může být odeslán na farmu bez toho, aby prošel listinou nechráněných hráčů. „Jedná se o tah, který se netýká výkonu,“ ubezpečil generální manažer George McPhee. Jenže podle ruských zdrojů Šipačov zažádal o výměnu či návrat do KHL.



Přicházel s velkou pompou. Když ruský útočník Vadim Šipačov na začátku května podepsal dvouletý kontrakt s Vegas na devět milionů dolarů (197 milionů korun), měl se stát jednou z tváří organizace. Po úspěšných sezonách v Evropě chtěl ve 30 letech ukázat své výjimečné kvality také v zámoří. Zatím marně.

Těsně před startem sezony byl stejně jako talentovaní Shea Theodore a Alex Tuch přeřazen na farmu do AHL. Klub se zkrátka potřeboval zbavit několika jiných hráčů, kteří by jinak museli projít waiver listinou, pomocí výměny a získat volby v draftu. „Netýká se to výkonu. Ti tři kluci, které jsme poslali dolů, si tu zasloužili být,“ vysvětloval své kroky GM McPhee zámořským novinářům.

Symbol Vegas strong byl k vidění všude
Symbol Vegas strong byl k vidění všude

Kdy se tak Šipačov, který v poslední sezoně KHL nasbíral v Petrohradu v 50 zápasech 76 bodů (26+50), premiérově objeví mezi mantinely NHL, není jasné. „Nemám konkrétní datum, kdy se to změní, ale pracujeme na tom. Dostaneme je sem ve správnou chvíli,“ dodal generální manažer, který dříve v této pozici působil ve Washingtonu.

Šipačov zvláštnímu kroku vedení Golden Knights zpočátku nerozuměl, pak to však pochopil. Na farmu do Chicaga sice odletěl, rychle se ovšem vrátil zpátky bez toho, aniž by v AHL odehrál jediný zápas. „Vrátil se domů, aby byl s manželkou, protože ani jeden z nich nemluví anglicky. Bylo to pro ni těžké, tak to oznámil a vrátil se. Cestu zpátky si uhradil sám,“ oznámil McPhee.

Mistr světa z roku 2014 zkrátka odskákal politiku nového týmu. Podle novináře Aivise Kalninše však už údajně hledá cestu, jak se vyvázat ze smlouvy a vrátit se do KHL, aby si mohl zahrát i na olympiádě v Pchjongčchangu. Či byl alespoň vyměněn do jiného týmu v rámci NHL. Podle jeho agenta Petra Svobody to není pravda, stejně tak mluví i McPhee. „Nemůže se vrátit, je pod kontraktem s námi.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud