Martin Tomaides
11. října 2017 • 11:20

Nejlepší start za 100 let! Ve Vegas uctili památku, úplně chyběly reklamy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Las Vegas nepřestávají překvapovat NHL. Nováček ligy jako první zelenáč ve stoleté historii dokázal vyhrát úvodní tři zápasy v soutěži, a to včetně úterní domácí premiéry nad Arizonou. Ještě, než vítězství 5:2 nastartoval první brankou Tomáš Nosek, uctili všichni účastníci zápasu oběti nedávného střeleckého masakru. A ve Vegas se toho zhostili kvalitně a s úctou, sám Marc-Andre Fleury přiznal, že měl husí kůži.



Hokejová premiéra v Las Vegas měla být velkou parádou. Co jiného také od extravagantního amerického města čekat? Jenže střelba masového vraha Stephena Paddocka z 1. října, kterou zaplatilo životem 58 lidí, změnila všechny plány. Vedení Golden Knights a vlastně celé soutěže vzalo událost vážně a oplývá solidaritou.

Například všechny mantinely, běžně oplývající reklamami, byly rázem zaplněny heslem Vegas strong, které vyjadřuje podporu celému městu. Před startem utkání měl proslov domácí bek Deryk Engelland, který ve Vegas potkal svou ženu a město je jeho druhým domovem. A ačkoliv sám přiznal, že asi nikdy nemluvil před více než 20 lidmi najednou, 18 tisíc diváků jeho emotivní projev ocenilo bouřlivým aplausem a někteří i slzami.

VIDEO: Ceremoniál před startem byl dojemný

„Jako většina lidí tady nazývám Vegas svým domovem. Potkal jsem tu svou ženu, narodily se tu mé děti, vím, jak skvělé tohle město je. Můj velký dík patří těm, kteří jako první pomáhali v těchto tragických chvílích. Všem rodinám obětí a jejich přátelům vzkazuji, že uděláme vše proto, aby se město co nejrychleji uzdravilo," dodal drsný pětatřicetiletý bek.

Klub pak všech 58 obětí uctil minutou ticha, která trvala 58 vteřin. Jedna vteřina za jednoho mrtvého. Všechna jména navíc byla promítána na led. Na něm se před hráči Vegas seřadili policisté, lékaři, zdravotní sestry, zkrátka každý, kdo během masakru pomáhal. Slavnostní první vhazování pak obstaral jeden z přeživších. To bylo hodně událostí ještě před startem samotné bitvy.

VIDEO: Každý hráč přivedl na led speciálního hosta

Do té pak domácí soubor vletěl s neskutečnou chutí. V čase 2:31 se do dějin jako první střelec na domácím kluzišti zapsal český útočník Tomáš Nosek a hala explodovala. Takhle se dává první gól v NHL. V čase 10:42 už to navíc bylo 4:0 a Golden Knights si pomalu šli pro další výhru. Už třetí ze tří utkání. Takový start ve stoleté historii NHL žádný klub neměl.

VIDEO: Nosek skóroval poprvé v NHL v dresu Vegas

„Scénář byl perfektní, dneska to prostě všechno sedlo," chválil si po zápase trenér Gerard Gallant.

Arizoně nepomohlo ani střídání brankářů, které se odehrálo už v 7. minutě po brance Jamese Neala. Ta se mimochodem ukázala jako vítězná a bývalý kanonýr Nashvillu tak rozhodl o všech výhrách klubu v jeho zatím krátké historii. „Snažím se jen najít si dobré místo na střelu," řekl skromně pro NHL.com. Na to, že vynechal kvůli zranění všechny přípravné zápasy, se mu to slušně daří.

Zklamaný byl z výkonu svých věřenců trenér hostí Rick Tocchet, kterému se nelíbilo nasazení zhruba 5-6 hráčů Coyotes. Tady prý měl domácí soubor navrch. „Vegas si výhru zasloužili, předzápasový program byl navíc neskutečný. Celá organizace tady odvedla skvělou práci," ocenil uctění památky obětí.

Přesně to si myslí i Engelland, autor druhé branky utkání. „Každý náš hráč si to množství energie z předzápasového ceremoniálu dokázal využít pro sebe," uznal.

No a co Vegas? S šesti body vedou Pacifickou divizi a mluví se o nich rázem i sportovně. „Lístky na play off se budou prodávat během první, nebo druhé přestávky?" napsal si na Twitter vtipálek Roberto Luongo z Floridy.

Play off je ještě hodně daleko, start ale vyšel na výbornou.

VIDEO: Sestřih utkání Las Vegas - Arizona

Góly

Domácí: 02:31. Nosek, 04:18. Engelland, 06:15. Neal, 10:41. Neal, 37:22. O. Lindberg

Hosté: 12:37. Rieder, 54:14. Connauton

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (M. Subban) – McNabb, Engelland, C. Miller, Garrison, Sbisa, Schmidt – R. Smith, Marchessault, O. Lindberg – Perron, Eakin, Neal – W. Karlsson, Haula, Leipsic – Nosek, Bellemare, Carrier.

Hosté: Raanta (7. Domingue) – Goligoski, Demers, Ekman-Larsson, Hjalmarsson, Connauton, L. Schenn – Domi, Stepan, Keller – Kempe, Dvorak, Duclair – Perlini, Cousins, Fischer – Crouse, Richardson, Rieder.

Rozhodčí

StLaurent, Jackson – Murphy, Cameron

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 191 diváků

Na ledě se před zápasem objevila jména všech obětí střeleckého masakru
Na ledě se před zápasem objevila jména všech obětí střeleckého masakru

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud