25. prosince 2017 • 04:40

Howe, Jágr, Recchi, Chelios i Selänne. NEJ borci v NHL nad 40 let

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • Kteří čtyřicátníci byli v NHL nejlepší?Kteří čtyřicátníci byli v NHL nejlepší?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Gordie Howe ukončil kariéru v NHL v 52 letech. Nešlo o jeden benefiční zápas, byl platným členem organizace Hartford Whalers, během sezony nasbíral 42 bodů. Jaromír Jágr překonal jeho rekord a stal se nejproduktivnějším hokejistou ligy po 40. narozeninách, zkouší ho nahnat i v celkovém počtu zápasů. Tam co tihle dva mnoho borců nedosáhlo, deník Sport se pokusil vybrat pětici těch nejlepších.

  • 1. Gordie Howe

    Jak to bylo: Před 45 lety poprvé ukončil kariéru Mr. Hockey
    Video se připravuje ...

    Narození: 31. března 1928
    Týmy po dosažení čtyřiceti let: Detroit Red Wings, Hartford Whalers

    Po 40. narozeninách si pořád držel skvělou formu i pověst drsoně, v NHL dokázal sbírat prakticky bod na zápas. Vysoká výkonnost mu vydržela i po padesátce, kdy přidal jednu sezonu za Hartford, v 80 zápasech získal 41 bodů. Mezi lety 1971-1979 se neválel doma. Pravda, dvě sezony vynechal, odpočíval, ale od roku 1973 zářil ve WHA, konkurenční lize, která se snažila porazit NHL. Čtyřikrát překonal hranici 90 bodů, dvakrát šel přes stovku. Byl výjimečný i v tomhle věku.

  • 2. Mark Recchi

    Mark Recchi odstartoval sezonu 2010/2011 s Bostonem v Praze.Foto Michal Beránek (Sport)

    Narození: 1. února 1968
    Týmy po dosažení čtyřiceti let: Atlanta Thrashers, Tampa Bay Lightning, Boston Bruins

    Kariéru v NHL končil sezonou, kdy udělal 48 bodů v 81 zápasech, jeho čísla po čtyřicítce nepadala, ale rostla. Ale teď to hlavní, proč je tak vysoko. Byl skvělý v play off. V roce 2010 byl třetím nejproduktivnějším hráčem Bostonu s 10 body ve 13 zápasech. O rok později se kolem něj vyloženě točil vesmír. Ohlásil konec kariéry, vyhrál Stanley Cup, a ve finále vstřelil proti Vancouveru 3 góly a na 4 nahrál. Nevezl se, tým nehrabal pro veterána, ale Recchi byl regulérně platným členem vítězné party.

  • 3. Jaromír Jágr

    Jaromír Jágr možná nebude nadšený, že je jeho tajemství prozrazeno.Foto Profimedia

    Narození: 15. února 1972
    Týmy po dosažení čtyřiceti let: Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers, Calgary Flames

    Podílel se na výchově Clauda Girouxe, zahrál si finále Stanley Cupu s Bostonem, vyhrál produktivitu u tou dobou mizerných Devils, to samé se mu povedlo na Floridě, kde vedle sebe navíc vychovával Aleksandra Barkova s Jonathanem Huberdeauem. Po čtyřicítce dvakrát překonal 60 bodů, dokázal svoji hru změnit tak, aby se v NHL udržel. Jediný minus? Nehrál v týmech, které pravidelně chodily do play off. A když už si o Stanley Cup zahrál, nebyl výrazný, tady je dál Recchi.

  • 4. Chris Chelios

    Chris Chelios během utkání legendFoto Michal Beránek (Sport)

    Narození: 25. ledna 1962
    Týmy po dosažení čtyriceti let: Detroit Red Wings, Atlanta Thrashers

    Po čtyřicítce zvedl nad hlavu ještě dvakrát Stanley Cup s Detroitem (2002 a 2008). Jeho vysokou výkonnost podtrhuje i fakt, že v pokročilejším věku dělal dvakrát kapitána výběru USA, nejdřív na Světovém poháru (2004) a pak o dva roky později na olympiádě, to mu bylo 44 let. Postupně ubíral ze své tvrdosti, ale v Detroitu nebyl pro ozdobu. Legendární je, jak na sobě dřel, aby měl kondici, dupal v sauně na rotopedu. Ve své poslední sezoně v NHL patřil Atlantě, bylo mu 48 let.

  • 5. Teemu Selänne

    Teemu SelänneFoto Profimedia

    Narození: 3. července 1970
    Týmy po dosažení čtyřiceti let: Anaheim Ducks

    V roce 2011 byl osmým nejproduktivnějším hráčem celé NHL, body mu skákaly do statistik, jako kdyby mu nebylo 41 let, ale o deset méně. Skončil na 80 čárkách ve statistikách, o rok později to bylo taky výjimečné představení, rychlé pravé křídlo posbíralo 66 bodů. Selänne dál zvládal jezdit po ledě ve vysokém tempu. Pak postupně uvadal, už nebyl kanonýr, v poslední sezoně se trefil jen devětkrát. Zato ale v únoru 2014 řádil na olympiádě, tam jako kapitán dotáhl Finsko k bronzu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud