2. února 2018 • 09:19

Gudas rozžhavil Ďábly. Porval se a po měsících sedl na trestnou lavici

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelných 21 zápasů se český obránce Radko Gudas dokázal vyhýbat trestné lavici. Poslední návštěvu si střihl 16. listopadu, pak po disciplinárním trestu naskočil do hry až 12. prosince a od té doby byl čistý. Až do včerejšího zápasu na ledě rivala z New Jersey (3:4), kde nejprve drsně, ale na první pohled nechtěně sestřelil Kyla Palmieriho a pak se musel postavit ve rvačce Travisi Zajacovi.



Poučil se, o tom není pochyb. Po podzimní desetizápasové suspendaci se z něj stal zodpovědnější hráč. Musel výrazně změnit styl hry, ale navykl si. Už při rozdávání hitů tolik neriskuje, že svůj cíl nevhodně trefí a bude mít potíže. Teď ví, že se pohybuje na tenkém ledě a přísné vedení soutěže pro něj při prohřešku vzhledem k jeho minulosti klidně připravý výjimečný trest.

Proti Devils ale znovu rozpoutal vášnivé debaty. Jak v internetových diskuzích, tak mezi samotnými hráči. Způsob, jakým složil Palmieriho, byl totiž opravdu dost nevhodný. Od sudích vyfasoval pouze dvě minuty za nedovolené bránění, ale to jen proto, že šlo o nešťastnou náhodu. Nebo ne? To se asi uvidí v nejbližších hodinách.

Sedmadvacetiletý bek se netradičně řítil útočným pásmem, udělal rychlý oblouček mezi kruhy a zase se chtěl bleskově vrátit na svou pozici ve chvíli, kdy hra zamířila do rohu. Jenže v rychlosti se taktak vyhnul svému spoluhráči Waynu Simmondsovi a Palmieriho už trefil. Navíc s pořádným výskokem.

Gudas okamžitě putoval na trestnou lavici a strhla se mela, do které se zapojil i Jakub Voráček. Americký útočník, který nechtěně schytal ránu, měl po zápase pro střet pochopení. Ale jen trochu. „Vím, že hokej je rychlá hra, ale okolí se na vás přestane dívat shovívavýma očima poté, co během kariéry uděláte několik zákroků za hranou. Druhé šance vám pak prostě dojdou," řekl Palmieri, jenž v zápase zaznamenal branku a nahrávku.

VIDEO: Gudasův hit a následná bitka

Pro Gudase ale dvě minuty na lavici hanby nebyly tlustou čarou za tímhle tvrdým střetem. Krátce poté, co bek vyjel z trestné lavice, tam putoval znovu. Na pět minut. A nepřijel si pro něj Miles Wood, Stefan Noesen, nebo jiný ze siláků Devils, ale Travis Zajac. Druhý nejlépe placený útočník New Jersey, který se v NHL pral jenom párkrát.

Nejspíš i Gudase samotného zaskočilo, jak rozzlobený za ním dvaatřicetiletý tvůrce hry přijel. I když mu v závěru rvačky uštědřil pár ran, byl to spíš domácí hokejista, kdo měl navrch. Získal si tak respekt svých kolegů. „To bylo senzační," rozplýval se brankář Keith Kinkaid, který pochytal 22 střel a slavil devátou výhru v sezoně. „Ukazuje to jeho charakter, a to, že pro tým udělá cokoliv. Super vítězství," chválil Zajacovu bitku.

Celá situace nakonec potěšila i Palmieriho. „Na začátku roku jsme měli trochu strach a stresovali se, jak to bude vypadat, ale teď je jasně vidět, že stojíme jeden za druhým a že jsme vážně dobrá parta," vysvětloval Palmieri, jehož tým je překvapivě druhý v Metropolitní divizi.

K poslednímu vítězství výrazně pomohl i Pavel Zacha, který nahrál v přesilové hře právě na úvodní Palmieriho gól a pak spolu s ním připravil vyrovnání na 3:3 obránci Damonu Seversonovi. Rozhodující trefu zaznamenala v čase 58:33 poslední jednička draftu Nico Hischier.

Jeho teč skončila za zády Alexe Lyona, který chytal v NHL od začátku zápasu úplně poprvé. „Má za sebou velice dobrý zápas, držel nás," chválil zelenáče Gudas. Flyers přesto musí ztráta zápasu mrzet, bitva o play off totiž rychle přiostřuje.

VIDEO: Sestřih utkání New Jersey - Philadelphia

Góly

Domácí: 03:42. Palmieri, 13:49. Stafford, 51:00. Severson, 58:33. Hischier

Hosté: 06:47. Giroux, 15:46. Simmonds, 27:01. Gostisbehere

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Appleby) – Vatanen, A. Greene, Severson, J. Moore, Lovejoy, Butcher, Müller – Bratt, Hischier, Hall – Palmieri, Zacha, Wood – Noesen, Zajac, Coleman – Boyle, Stafford.

Hosté: Lyon (Neuvirth) – Provorov, Gostisbehere, Hägg, MacDonald, Manning, Gudas – Giroux, Couturier, Konecny – Voráček, Patrick, Simmonds – Weal, Filppula, M. Raffl – Goulbourne, Laughton, Lehterä – Leier.

Rozhodčí

Stadion

Prudential Center, Newark

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud