Jan Barák
23. února 2018 • 09:34

Ani Lundqvist, ani Pavelec! Za Rangers lapal Bulhar: Tvrdě jsem makal!

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těšili jste se v noční bitvě Montrealu s New York Rangers v Bell Center na hvězdné brankářské války? Souboj maskované elity NHL Careyho Price a Henrika Lundqvista? Tak to jste asi zatlačili slzu, do brankoviště Canadiens nabruslil Antti Niemi a klec hostů měla ještě překvapivějšího strážce – Alexandara Georgieva, rodáka z bulharské Ruse. 22letý brankář mající ruský pas při svém debutu v nejlepší soutěži světa obstál, prohru 1:3 ale neodvrátil.



Georgieva vedení Rangers povolalo do prvního týmu z farmy v Hartfordu 10. února po zranění Ondřeje Pavelce. Česká dvojka utrpěla před týdnem v první třetině zápasu s Calgary (4:3) zranění kolene. Niemi dostal šanci, protože si Price v úterý přivodil otřes mozku při prohře s Philadelphií v prodloužení.

Jsem spokojený, prohráli jsme, ale chytal výborně,“ pochválil autora 38 zákroků šéf střídačky Jezdců Alain Vigneault. „Splnil to, co jsem od něj očekával, co by měl každý gólman udělat. Dát svému týmu šanci v utkání zvítězit. V prvních dvou třetinách předvedl opravdu několik velmi těžkých zákroků, díky němu jsme se v utkání postupně zlepšovali.“

Nikdy nedraftovaný Georgiev se brankářskému řemeslu učil v Moskvě v mládežnickém týmu Pingvini a později v juniorce Khimiku Voskresenk. V roce 2016 lapal jako první brankář i na juniorském mistrovství světa ve Finsku, kde Rusko skončilo po finálové porážce 3:4 v prodloužení od domácích Suomi stříbrné. Pro zajímavost, ve finském dresu na šampionátu tehdy řádili Patrick Laine, Jesse Puljujärvi nebo Sebastian Aho.

 

Z Voskresenku se Georgiev přesunul na tři roky do Finska, kde chytal za TPS Turku, aby v roce 2017 vyrazil za štěstím za moře. Za Hartford Wolf Pack chytal v AHL letos 31 utkání.

„Cítil jsem se skvěle a chytalo se mi dobře. Dlouho jsem tvrdě pracoval, je to splněný sen. Kluci mi opravdu hodně pomohli, zblokovali velký počet střel. Můj první zákrok byla slušná náhoda, byl jsem nervózní, ale pak to ze mne spadlo a byl to normální zápas. Bylo to celou dobu těsné, ale prohráli jsme,“ rozjímal pro NHL.com Georgiev, kterého ze střídačky jistil Henrik Lundqvist.

VIDEO: Podívejte se na dobré zákroky Georgieva v sestřihu 

S Rangers a jejich účastí v play off to vypadá bledě, slavný tým prohrál pět zápasů v řadě a krčí se na 12. příčce ve Východní konferenci se ztrátou šesti bodů na play off a osmý Columbus. I proto dal Vigneault šanci Georgievovi a dalším mladíkům, v obraně Rangers nastoupili nováčci John Gilmour, Rob O'Gara a Neal Pionk.

„Děláme, co je v našich silách, ale prostě to nestačí, nevím, kde je chyba,“ lamentoval útočník Mats Zuccarello.

Dva body za gól a asistenci si proti Zuccarellovi a jeho partě připsal Tomáš Plekanec. Zkušený český útočník otevřel skóre v sedmé minutě, když po skvělém pasu Paula Byrona zakončil akci do prázdné branky. Přihrávku zaznamenal v závěru u gólu Philipa Danaulta, který trefil při power play z obranného pásma opuštěnou klec. Kladenský odchovanec si tím vylepšil bilanci v sezoně na 6+18.

„Toužil jsem po tom hrát NHL řadu let, a teď jsem tady, doufám, že tu nějakou chvíli ještě vydržím. Že to nebyl můj poslední zápas. Těším se na další šanci,“ zakončil povídání pro klubovou televizi rodák z Ruse, pátého největšího města v Bulharsku.

Alexandar Georgiev předvedl při svém debutu v NHL 38 úspěšných zákroků
Alexandar Georgiev předvedl při svém debutu v NHL 38 úspěšných zákroků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud