Martin Tomaides
2. května 2018 • 11:48

Soka poslal do nemocnice, pak se smál. Neuctivé, zlobí se v Pittsburghu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tom Wilson by asi v Pittsburghu raději neměl vycházet z hotelu nebo se aspoň po městě pohybovat s ochrankou. Tak moc tam teď útočníka Washingtonu mají fanoušci v lásce. V čem je problém? Během tří utkání série 2. kola play off NHL už stihl kontroverzním způsobem a beztrestně vyřídit dva hráče Penguins, Zach Aston-Reese má navíc z úterka se zlomenou čelistí a otřesem mozku pravděpodobně po sezoně.



Kdo je vlastně Tom Wilson? Čtyřiadvacetiletý kanadský útočník byl Capitals volen na draftu 2012 v prvním kole, budoucnost měl tedy narýsovanou solidně. Body plnými hrstmi sice nesbírá, ale své pevné místo v týmu má. Dokáže totiž skvěle využívat své urostlé metrákové postavy a hity rozdává s radostí (s číslem 250 byl čtvrtý v základní části NHL). Je jedním z mála opravdových power-forvardů v lize.

To je pro soupeře bohužel možná trochu na škodu, málokdy se totiž najde někdo, kdo by si dovolil jít pořízka Capitals srovnat. Ten se tak na ledě pohybuje hodně neohroženě a jeho zákroky občas překročí hranici únosnosti. Však je to vidět i na jeho statistikách, během pěti ročníků v NHL nasbíral v základní části pokaždé minimálně 130 minut...

Zpět k utkání. K inkriminovanému střetu došlo zhruba v polovině zápasu, o 10 centimetrů menší nováček Aston-Reese vyvážel kotouč z obranného pásma a přišla rána. Wilsona poslala na vlastní střídačku a útočníka Pens nechala ležet s obličejem v dlaních a krví na ledě. Názory z obou stran se jak jinak než absolutně rozcházely.

VIDEO: Takhle vypadal střet Wilsona s Aston-Reesem

„Co k tomu mám víc říkat, je to prostě další úder do hlavy," čertil se po zápase trenér Mike Sullivan a připomněl, že Wilson v předchozí bitvě drsně vyřídil obránce Briana Dumoulina, jenž zápas poté nedohrál. „Snad jednou přijde chvíle, kdy s tím liga začne něco dělat," pokračoval.

Po Wilsonově vypínačce se všichni rozhodčí na ledě seřadili na jednom místě a začali se radit. Nikdo z hlavních totiž faul nesignalizoval, a tak přišly na řadu postřehy od těch čárových. Všichni viděli čistý střet vedený na rameno, hráč si také nevyskočil. Nepřekvapující byly stejné hlasy z šatny Capitals.

„Oba tam vletěli a bylo to rameno na rameno. Za mě dobrý a čistý hit," řekl pro Post Gazette trenér hostí Barry Trotz. „Skvělý tvrdý hit," pokračoval také Alexandr Ovečkin .

Domácí hráči měli v šatně ale s hitem ještě jeden problém. Nelíbilo se jim, že zatímco jejich spoluhráč ležel na ledě a měl problém se zvednout, Wilson ze střídačky sledoval hit na kostce nad ledem a usmíval se.

„Mám rád fyzický hokej a rozumím tomu, ve finále mám pro jeho hru pochopení. Ale nemůžete se smát někomu, kdo leží na ledě a je zraněný, to se nedělá," mračil se bek Kris Letang. „Bylo to neuctivé," přidal se parťák Justin Schultz. Co na tom, že Wilson se pravděpodobně smál tomu, jak při odrazu srazil na hraně střídačky sedícího Kuzněcova.

Jak vyřešit situaci by věděl bývalý bijec Georges Laraque, který před lety na ledě zajišťoval bezpečnost Sidneyho Crosby a Jevgenije Malkina. Bohužel aplikovat toto řešení už teď není možné.

„Generální manažer Pittsburghu nebyl před rokem spokojený s tím, jak jeho hvězdy v play off dostávají od soupeřů zabrat, a tak před sezonou získal siláka Ryana Reavese. Jenže z nějakého důvodu ho během ročníku vyměnil, a to ho teď může klidně stát celou sérii. Wilson by byl s Reavesem v sestavě naprosto neviditelný," napsal si na Twitter.

VIDEO: Sestřih utkání Pittsburgh - Washington

Góly

Domácí: 24:33. Guentzel, 26:49. Hörnqvist, 36:27. Crosby

Hosté: 20:48. Carlson, 31:04. Stephenson, 45:06. Niskanen, 58:53. Ovečkin

Sestavy

Domácí: M. Murray (DeSmith) – Dumoulin, Letang (A), Määttä, J. Schultz, Oleksiak, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Hörnqvist – Simon, Malkin (A), Rust – Aston-Reese, Sheahan, Kessel – Kühnhackl, Brassard, Sheary. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

Hosté: Holtby (Grubauer) – Kempný, Carlson, Orlov (A), Niskanen, Orpik, Djoos – Ovečkin (C), Kuzněcov, T. Wilson – Stephenson, Bäckström, Oshie – Connolly, Eller, Smith-Pelly (A) – J. Vrána, Beagle, Chiasson. Hlavní trenér: Barry Trotz.

Rozhodčí

Kevin Pollock, Francois StLaurent. Čároví: Greg Devorski, Ryan Gibbons

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18634 diváků

Zápas číslo 3 Mattu Murraymu nevyšel podle představ
Zápas číslo 3 Mattu Murraymu nevyšel podle představ

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud